Ett tydligt exempel på praktisk kristendom

Nyhet Publicerad

Det blir ett allt hårdare klimat i vår värld, där medmänsklighet och empati börjar bli en bristvara. Historier om hur människor kan utsättas för våld och/eller på något sätt skadas utan att förbipasserande reagerar berättas. Vad beror det på? Rädsla? Okunskap? Oförståelse eller brist på empati?

Hösten 2015 var jag och diakoniassistenten Malin Sandberg på fortbildningsvecka på Sankt Sigfrids folkhögskola. Vi hade valt en spännande workshop av Kalmar Läns museum som handlade om Civilkurage. Där fick vi bland annat lära oss vad civilkurage är, anledningar till bristen av den och vad man allra minst kan göra när modet tryter – gå där ifrån. Då säger du med ditt kroppsspråk att det som just håller på att hända stöder du inte. Så viktigt exempelvis när det handlar om mobbning.
Både Malin och jag kände att detta var en workshop som etsade sig fast. Omedvetet blev det ett förhållningssätt till livet. Öppnade ögon, som inte ville stängas igen.

Vi tog med oss erfarenheten hem till vårt arbetslag och efter en tid fick även arbetslaget delta i workshopen. Efter det var vi rörande överens om att detta var en workshop som både våra Ungdomsledare och konfirmander skulle få genomgå. Workshopen var enligt vår mening ett tydligt exempel på praktisk kristendom, där vi får lära oss att våga ha modet till att hjälpa den som är i behov av vår hjälp. Att stå upp för det som är rätt. Något som kanske inte alltid är självklart eller enkelt.

Helena Kronstrand, pedagog i Alvesta församling.

I december 2016 blev det verklighet och Kalmar Läns museum gjorde ett ytterligare besök hos oss och våra ungdomar.  Egentligen skulle nog alla behöva gå en kurs i civilkurage – få tänka till lite på hur man reagerar vid olika situationer och varför man reagerar som man gör. Våra Ungdomsledare och konfirmander kommer att få denna utbildning fortsättningsvis också. Det är ett steg i att göra vår värld till en mycket humanare verklighet att leva i.

Text: Helena Kronstrand, pedagog i Alvesta församling