Patos nr 3 2018 - Höstnummer

Här kan du läsa om racerunnern Marika Vaihinger med sikte på Paris-paralympics 2024, Mitt i sorg och trauma - Sjukhuskyrkan på Näl lämnar ingen ensam, Ny i stan - Nu för Riki den finska traditionen vidare, Ett tuffare klimat - Hur påverkar flyktingpolitiken synen på människovärde?

Vill du bläddra i hela tidning digitalt. Klicka här. Vill du ha en egen tidning så kan du besöka Kyrkans hus eller våra kyrkor. Du kan också höra av dig till expeditionen 0520-47 29 00, trollhattans.forsamlingsexp@svenskakyrkan.se

Patos - Hon kör för Sverige, fler guld, och nya rekord

Siktet är inställt på att tävla i Paralympics i Paris 2024. Men den målmedvetna träningen är också ett sätt för racerunnern Marika Vaihinger att få kontroll över sin kropp. – Det är hela tiden en balansgång hur hårt jag kan köra, säger den nyblivna världsmästaren, som tidigare i år också prisades på Trollhättans Idrottsgala.

Patos- Människan på andra sidan

Förutom skola, vård och omsorg tar flyktingfrågan allt mer plats på den politiska kartan inför valet. – Vi märker definitivt av en ökad främlingsfientlighet, säger diakonen och arbetslagschefen Agneta van der Poel i Lextorps församling. Hon och hennes kollegor möter de människor som ofta klumpas ihop till en identitetslös massa.

Patos- Ett stöd i den brutala verkligheten

De möter föräldrar som just förlorat ett barn i en olycka och patienter som fått beskedet att de inte har lång tid kvar att leva. Sjukhuskyrkans medarbetare på Näl lever mitt i trauman, men de skulle inte vilja vara någon annanstans. – Det handlar inte om att trösta, utan om att finnas där och härda ut, säger sjukhusprästen Birgitta Edvinson.

Patos- Vi ringde till Riki Kuivalainen

som sedan 3 april i år är ny församlingsassistent och blivande präst i den finska verksamheten i Lextorps församling.

En digital guide till rätta känslan

Att välja en sista viloplats för sina älskade kan vara ett tufft beslut på flera sätt. Idag finns många olika gravplatstyper. Med QR-promenaden på Håjums begravningsplats hoppas kyrkogårdschef Roger Patriksson att valet ska bli lite enklare.