Här ser du ett gammalt foto av kyrkan
Lyssna

Tolånga kyrka

Här ser du ett gammalt foto av kyrkan

Mässa i Taizéton

Söker du stillhet och ro? En gång i månaden samlas vi till mässa i taizéton i Tolånga kyrka där igenkänning är en sorts grundton. Vi vilar i det vi känner igen och upprepar, tänder ljus, ber och mediterar. Vi möts i Tolånga kyrka en tisdagskväll i månaden. Gudstjänsten tar ungefär en timme. Vi söker tillsammans, fördjupning, stillhet och eftertanke. Kanske kan en liten del av gudstjänsten eller helheten öppna en väg till ditt inre. Se datum i vår kalender. Vi börjar alltid klockan 18.30. Varmt välkomna.

Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen

Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen

Foto: Helen Lindqvist

Lite historik om Tolånga kyrka

Kyrkan ligger på en hög kulle invid Tolånga-ån, som just där vidgar sig mellan två forsar. Här går man bokstavligen "upp till Guds berg och hus" på en brant trappa med trettiotre steg. Kyrkans äldsta delar stammar troligen från 1100-talet. Interiören domineras av det snidade altarskåpet (från senmedeltid). I mitten står Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen. Hon omgives av de fyra stora kyrkofäderna och de tolv apostlarna. 1859 vidgades kyrkan med två korsarmar.

Ett kyrkorum rymmer många skatter. En del av dessa är synliga för blotta ögat, andra får man leta efter. Ett kyrkorum rymmer mycket historia. det är både bygdens samlade, kollektiva historia men också enskilda människors livsöden.

 
Flygfoto Tolånga kyrka

Flygfoto över Tolånga kyrka och kyrkogård

Flygfoto Tolånga kyrka

Flygfoto över Tolånga kyrka och kyrkogård