Närbild på säd på en åker.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Diakoni Nottebäck

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Vi diakoner finns till för människor i alla åldrar och i olika skeenden i livet. Det diakonala arbetet inriktar sig främst inom det sociala arbetet. Vi har tystnadsplikt och dina kontakter med oss kostar ingenting. Vi jobbar pastoralt, men är lokalt placerade med ansvar i respektive församling. Vi erbjuder: Själavård och samtalsstöd Stöd och hjälp vid ekonomiska svårigheter (ansökan) Hembesök Leva vidare grupp och enskilda samtal vid sorg Samtalsgrupper Mötesplatser Samverkan med vårt samhälle

Församlingens Besöksgrupp träffas några gånger under hösten och delar olika uppgifter tillsammans. 

Vårt samhälle kommer alltid att vara beroende av medkännande människor, som vill ge av sin tid för att möta andra människors längtan efter någon som bara lyssnar.

Vill du vara med i besöksgruppens gemenskap och tillsammans göra skillnad för någon människa i dess vardag?

Hör gärna av dig till kontaktperson: Anne-Maj Åstrand 070 6640136 eller vik. diakoniassistent Eva H Lund  0474-12453

 

Frivillig medarbetare eller volontär i församlingens arbete 

Du som redan är eller vill vara med i det frivilliga församlingsarbetet har en gemenskap att komma till som vi kallar Frivilliggruppen.

Du har en plats i församlingens verksamhet och vi strävar efter att göra verksamheten tillgänglig för alla utifrån vars och ens förutsättningar.

Vi delar på olika praktiska uppgifter och hittar gamla och nya vanor tillsammans. Det går bra att prova på och lära känna oss om du är ny i höst. Vi finns med på Mötesplatserna i församlingen.

Kom gärna och träffa oss på någon av våra mötesplatser eller hör av dig till                      kontaktperson: Kerstin Mogård  070-9111430          eller till vik. diakoniassistent Eva H Lund på tel. 0474-12453  

 

Leva vidare- grupp

Uppvidinge pastorat erbjuder dig som förlorat en livskamrat, vän, syskon eller annan närstående stöd enskilt samtal eller i grupp.

I en samtalsgrupp möter du andra i liknande situation. Samtalsgruppen är enkel och kravlös. Här ryms du, din sorg, dina frågor och dina tårar.

Vi kan inte ta sorgen i från dig, men vi kan hjälpa dig att bära den och trösta dig genom bearbetningsprocessen. Vi träffas vid sex tillfällen. Vi pratar om det som varit, om nuet och om framtiden. Första träffen är den 2/9 kl 13-14.  Sedan träffas vi 23/9, 14/10, 4/11,25/11 kl 13.00-14.00

För anmälan eller mer information kontakta diakon Jeanette Norrby 0474-12477 eller                          vik. diakoniassistent Eva H Lund 0474 12453              

Vi har tystnadsplikt!

Anhörigstödsträffar i höst startar onsdag 28/8 kl. 10.00-11.00 i källarplanet ingång baksidan på Lenhovda församlingshem. Sedan träffas vi onsdag 18/9 samma tid och ytterligare några gånger. (reservation för anpassning av dag och tid efter första träffen)

Kontakt: Hanna Johansson Uppvidinge kommun 0474-47395 eller Jeanette Norrby 0474-12477 eller Eva H Lund 0474 12453

Kyrkvärdar i Nottebäcks församling

Välkommen att vara delaktig som Kyrkvärd.

Kyrkvärden är en lekman/frivillig som utses att hjälpa till vid kristna gudstjänster,vanligtvis med att hälsa välkommen, dela ut psalmböcker och agendor. Textläsning och att ta upp kollekt ingår också. Ofta är det en eller två kyrkvärdar som delar på uppgifter. Den som är kyrkvärd har en viktig roll i mötet med gudstjänstdeltagarna och ser till att alla känner sig välkomna. Att vara kyrkvärd är ett slags hedersuppdrag med lång historia. Det finns även olika utbildningar inom de olika uppgifterna inom kyrkan som exempelvis att läsa texter och att använda sin röst.  

Kontakt: Inger Sand 0708-776186

Diakoni

Vad är diakoni?

I Evangeliernas berättelser om Jesus framträder en människa som gav sig själv i tjänst för andra. Samma uppdrag är givet åt kyrkan och alla kristna. Att värna om medmänniskan och hålla människovärdet högt är diakonens och det diakonala arbetets stora uppgift och utmaning. Diakoni är en av kyrkans huvuduppgifter och hela församlingen skall genomsyras av ett diakonalt förhållningssätt. 

Ordet diakoni betyder ”att tjäna” och är den kristna tron omsatt i praktisk handling, vilket innebär omsorg om människor i livets olika skeden.  Man kan även uttrycka det så att det diakonala arbetet är att vara Kristi händer. Omsorgen om den enskilde och arbetet för att förbättra samhället behöver gå hand i hand. Det handlar om att erbjuda helande miljöer, att ge röst åt svaga och utsatta och protestera mot övergrepp. Människors behov avgör vilka behov vi som kyrka behöver tillgodose. 

Rent konkret kan diakonin ta sig uttryck på olika sätt, t.ex. i form av samtal/själavård, hembesök, besök på äldreboenden, olika hjälp-stödgrupper som leva-vidare grupp, anhöriggrupp, besöksgrupp, hjälp med fondansökningar, matinköp, soppluncher och många andra möjligheter till mötesplatser, utbildningsgrupper som bibelstudiegrupper och existentiella samtalsgrupper, nätverksarbete gentemot-och samarbete med andra aktörer i samhället, arbete med flyktingar och asylsökande, m.m.