Uppvidinge pastorat

Välkommen till församlingarna Åseda, Nottebäck, Lenhovda-Herråkra och Älghult!

Information gällande beslut om klimatanpassade åtgärder – Uppvidinge pastorat 

 

Uppvidinge pastorat har den 12 oktober i kyrkorådet beslutat om klimatanpassade åtgärder. Åtgärderna handlar både om temperaturer i lokalerna och hur lokalerna ska användas under månaderna november till mars 2022-2023.  

Beslutet har fattats mot bakgrund av ökade energikostnader och pastoratets ansvar för klimatfrågan. Dessutom är det viktigt att Uppvidinge pastorat ur ett samhällsperspektiv bidrar till att spara energi.  

Uppvidinge pastorat kommer under månaderna november till mars 2022-2023 att flytta de flesta gudstjänster till pastoratets församlingslokaler. Allhelgonahelgen, 1:a advent, begravningar, dop, lucia, julavslutningar, julkonserter och julhelgen och större satsningar hålls i kyrkorna som vanligt. 

Som besökare i kyrkorna under denna period kan det upplevas något svalare då temperaturen vid förrättning kommer ställas till 18 grader i förhållande till dagens 20 +.  På vardagarna är kyrkorna i regel öppna som vanligt. Då kan temperaturen vara ner emot 12 grader när det inte är gudstjänst. 

Vi har tillsammans ett ansvar för att spara energi och att använda pengarna till verksamhet istället för uppvärmning. Därför hoppas vi på förståelse för våra åtgärder! 

Öppna kyrkor

Våra kyrkor i Åseda, Nottebäck, Älghult och Lenhova är öppna varje vardag mellan 08.00 och 15.00. Rubriker i tidningen säger ”stängda kyrkor” men läs närmare mellan raderna här nedan så förstår du att vi flyttar gudstjänsterna till församlingshemmen under den kalla årstiden, förutom viktiga gudstjänster, dop och begravningar. Kyrkorna är öppna för besök som vanligt på vardagarna. Bara lite kallare inomhus av förklarliga skäl. 

Lenhovda-Herråkra församling

Välkommen till Lenhovda - Herråkra församling!

Nottebäcks församling

Inom Nottebäcks församling finns samhällena Norrhult, Klavreström och Lindshammar, Granhults medeltida träkyrka och Nottebäcks stora 1800-talskyrka.

Åseda församling

Åseda är Uppvidinge kommuns administrativa centrum och Åseda kyrka har funnits på samma plats i 800-900 år.

Älghults församling

I ett skogslandskap med sjöar, skog och gårdar, och små samhällen som Älghult, Alstermo och Fröseke ligger Älghults församling i en typisk Smålandsbygd.

En kyrka vid vattnet reflekteras i den stilla vattenytan.

Om Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är Sveriges största kristna trossamfund. I vår organisation ryms en mångfald av möten och verksamheter, både i Sverige och utomlands. Här hittar du fakta och kontaktuppgifter.

Man med vandringsryggsäck går i kyrka.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv. Men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.

Blogg: Act Svenska kyrkan

Vi lever under samma himmel och har samma värde och rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut. Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.