Förtroendevalda

Svenska kyrkans demokratiska organisation

Svenska kyrkan är en demokratisk organisation där medlemmarna genom att rösta i kyrkovalet väljer vilka som ska sitta i kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Alla som tillhör Svenska kyrkan och har fyllt 16 år har rösträtt. Under 2001 hölls det första kyrkovalet sedan Svenska kyrkans relationsändring till staten. Valen hålls vart fjärde år och det senaste kyrkovalet hölls 2013. Den nuvarande mandatperioden sträcker sig från 2014 till och med 2017.

I Uppvidinge är kyrkofullmäktige högsta beslutande organ. Kyrkofullmäktige fastställer kyrkoavgiften, lämnar förslag på begravningsavgift till kammarkollegiet och fördelar ekonomiska anslag till verksamheten. Kyrkofullmäktige utser ledamöterna i kyrkorådet.

Kyrkorådet ansvarar för verkställandet av besluten som kyrkofullmäktige fattar och har bland annat det löpande ansvaret för ekonomin, tar fram budgetförslag och utser ledamöterna i utskott och kommittéer.

Varje församling har också ett församlingsråd som inspirerar och utvecklar församlingsarbetet. Kyrkofullmäktige beslutar – efter nomineringsmöten – om ledamöter i församlingsråden.