Diakoni Åseda

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Förebild är Jesus Kristus som ofta kallas ”den förste diakonen”.

Välkommen till våra verksamheter och grupper i Församlingshemmet Åseda:

Sopplunch

Onsdagar kl 12:00

Måndagscafé

En eftermiddagsstund i caféform med ett tema som vi utvecklar på olika sätt, ibland med hjälp av ord, ibland med bild och/eller musik. Gott fika och goda möten brukar det bli! Måndagar kl.15.00-16.30, jämna veckor. (From 4 sept. tom 11 dec. 2017)

onsdagsträff

En gång i månaden klockan 14.00. Underhållning, kaffe med bröd och lotteri. Höstens träffar blir 6 september "Sångfåglarna från Vetlanda", 4 oktober "Ingemar Skogar", 1 november "Britt-Marie Ney visar sina många broderier" & 6 december "YNGEL".

Samtal som berör

Samtalsgrupp för dig som vill prata om det som berör och känns viktigt. Olika teman varje gång men det kan handla om hur vi hanterar livet, våra relationer och det som inte blev som vi tänkt. Fyra torsdagkvällar med planerad start 7/9 i Åseda församlingshem kl.18.30–20.30. Enkelt fika till självkostnadspris, ingen anmälan krävs. Pga byggnadsarbeten på församlingshemmet i Älghult kommer det att erbjudas en gemensam grupp för Älghult och Åseda.

enskilt samtal/själavård

Diakonen finns tillgänglig för detta. Kontakta diakon Rose-Marie Emilsson 0474-12144.

Besöksgruppen

Träffas sista måndagen i månaden kl. 18.00.

Anhörig- och samtalsgruppen

Träffas andra tisdagen i månaden kl. 14.00.

Mångkulturell mötesplats - MM

Måndagar kl. 17.00-20.00.

Kvinnoträffen

Torsdagar kl. 13.30-16.30.

Leva-vidaregrupp

För dig som mist en nära anhörig. Kontakta diakon Rose-Marie, 0474-12144

Syförening

Är du intresserad så hör av dig till Rose-Marie.

Olofsgårdens dagverksamhet:

Allsång

Måndagar kl. 10.30 ojämna veckor.

Högläsning

Onsdagar kl. 14.00-15.00 jämna veckor.

Du är hjärtligt välkommen till alla våra verksamheter! Ta gärna med dig en vän.

Församlingsdiakon

Rose-Marie Emilsson

Åseda församling

Sally Svensson

Assistent i församlingsarbete

Vad är diakoni?

I Evangeliernas berättelser om Jesus framträder en människa som gav sig själv i tjänst för andra. Samma uppdrag är givet åt kyrkan och alla kristna. Att värna om medmänniskan och hålla människovärdet högt är diakonens och det diakonala arbetets stora uppgift och utmaning. Diakoni är en av kyrkans huvuduppgifter och hela församlingen skall genomsyras av ett diakonalt förhållningssätt.

Ordet diakoni betyder ”att tjäna” och är den kristna tron omsatt i praktisk handling, vilket innebär omsorg om människor i livets olika skeden.  Man kan även uttrycka det så att det diakonala arbetet är att vara Kristi händer. Omsorgen om den enskilde och arbetet för att förbättra samhället behöver gå hand i hand. Det handlar om att erbjuda helande miljöer, att ge röst åt svaga och utsatta och protestera mot övergrepp. Människors behov avgör vilka behov vi som kyrka behöver tillgodose.

Rent konkret kan diakonin ta sig uttryck på olika sätt, t.ex. i form av samtal/själavård, hembesök, besök på äldreboenden, olika hjälp-stödgrupper som leva-vidare grupp, anhöriggrupp, besöksgrupp, hjälp med fondansökningar, matinköp, soppluncher och många andra möjligheter till mötesplatser, utbildningsgrupper som bibelstudiegrupper och existentiella samtalsgrupper, nätverksarbete gentemot-och samarbete med andra aktörer i samhället, arbete med flyktingar och asylsökande, m.m.