Uppvidinge pastorat Besöksadress: Västra Kyrkogatan 5, 36430 Åseda Postadress: BOX 80, 36421 ÅSEDA Telefon: +46(474)10000 E-post till Uppvidinge pastorat Webbplats

Varför sjunger vi i kyrkan?

Om musiken i Lenhovda-Herråkra församling

VARFÖR SJUNGER VI I KYRKAN?

Musiken i Lenhovda-Herråkra församling

Musikens främsta uppgift är att berika och förtydliga upplevelsen av gudstjänsten. Gemensamt får vi uttrycka vår glädje, sorg, tacksamhet, oro, längtan… Listan kan göras lång, och vad musiken innebär för just dig beror på vem du är och vad du tar med dig när du kommer till kyrkan.

För kyrkomusikern är det största och viktigaste att få arbeta med församlingens sång. Sång med de olika körerna men också med den gudstjänstfirande församlingen. Här är det viktigt att få möta olika sorters musik och genrer. Körerna sjunger repertoar från hela musikhistorien och till gudstjänsterna väljer vi gärna psalmer som spänner över ett långt tidsperspektiv.

Att fira gudstjänst och sjunga lovsånger tillsammans med andra är fantastiskt, men vi vill också erbjuda möjligheter för dem som behöver en stilla stund eller vila från vardagens alla måsten. En stilla kvällsbön med musik, musik i Allhelgonatid eller ett musikstycke i samband med en själaringning kan ge just detta.

Att sjunga tillsammans hjälper oss att må bättre!

Det finns forskning som visar på att körsång är rena hälskuren! I Lenhovda-Herråkra församling erbjuder vi körsång för barn mellan 6-12 år och för vuxna i alla åldrar. Repertoaren är bred och varierad och av skiftande svårighetsgrad. Någon gång per år gör vi ett större projekt tillsammans med andra körer och/eller körledare.

Barn-och ungdomskör

När barnen är med och bidrar i gudstjänsten händer något särskilt. Kyrkan fylls av liv och spontanitet!

Barn-och ungdomskören sjunger i gudstjänsten regelbundet och varje år gör vi också en större satsning som en musikal eller ett drama med musik. Vi ordnar också barnkörläger tillsammans med barnkörerna i Älghult och Alstermo.

De mindre barnen sjunger utan noter och här använder vi bilder, rörelser och teckenspråk för att memorera texterna. De större barnen introduceras i notläsning och stämsång. Ibland har barnen fått skriva egna texter eller sånger som rör sig kring ett särskilt tema.

Det finns också möjlighet för barnen i barnkörverksamheten att få piano-eller orgellektioner.

Kyrkokören

I Lenhovda finns en lång tradition av körsång på hög nivå. Det är något vi är stolta över. I Kyrkokörens verksamhet vill vi förvalta denna tradition genom att ständigt arbeta med att utveckla kören. Vi vill också möta ny repertoar och nya genrer. Någon gång per år gör vi en större satsning där vi får möta andra körer och musiker. Damkören gör varje år ett eget, större projekt med hög ambitionsnivå.

Lunchmusik med baguette och kaffe i Lenhovda kyrka

Vi vill från hösten 2016 börja med Middagsbön med musik: Några onsdagar under terminen bjuds det på middagsbön och musik i kyrkan. Efteråt serveras det en enkel baguette och kaffe till självkostnadspris.

Musikgudstjänster och konserter

Vi vill under året även erbjuda musikgudstjänster och konserter. Här är det viktigt att både ta vara på de fina musiker som lever och är uppväxta i Lenhovda och Uppvidinge, men även att låta församlingen möta musiker och sångare från andra delar av landet.

Maria Ingemarsson Berg, kantor