Begravning

När någon dör skakas tillvaron i sina grundvalar. Ingenting blir sig längre likt och tillvaron ter sig kaotisk. Ofta behöver man fixa det praktiska, samtidigt som man behöver få tid att sörja den som gått bort. Som kyrka vill vi finnas till stöd och hjälp.

Begravningsgudstjänst

Genom begravningsgudstjänsten får vi möjlighet att ta avsked på ett värdigt sätt. Begravningen blir ett avslut och en början. Om du är intresserad av att fundera kring begravning tillsammans med någon ur församlingen är du alltid välkommen att ta kontakt med vår expedition eller med någon av pastoratets präster.

Bild: LS

När ni är redo kontaktar bokar ni in en tid för begravningsgudstjänst antingen via begravningsentreprenören eller genom vår expedition.

Begravningsbokning och förfrågan
Begravningar i Uppvidinge pastorat bokas genom pastoratets expedition telefon 0474-100 00.

Expeditionen kan också svara på frågor och hjälpa till att ta kontakt med församlingarnas vaktmästare för val av gravplats m.m.

Välkommen också med dina frågor.

Begravningen är ett sätt att säga farväl

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda. Om du vill kan du tacka för vad personen gett dig, eller säga förlåt för saker som inte blivit så bra mellan er.

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila och prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg och kärlek.

Minnesstunden ger tillfälle att minnas tillsammans

Efter gudstjänsten är det vanligt att de som varit där samlas för en stunds gemenskap. Det ger tillfälle att prata och dela med sig av minnen från den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked och för många blir begravningen en viktig del av sorgearbetet.