Lyssna

Kyrkogård

En begravning är ett tillfälle till avsked. Svenska kyrkan i Bollebygd ansvarar för begravningsverksamheten oavsett om den sker i kyrkan eller man väljer en borgerlig begravning. Detta ansvar innebär att Svenska kyrkan ska tillhandahålla gravplatser, utföra kremationer och gravsättningar och bekosta fastigheter och personal för att kunna tillgodose detta.

Peder Larsson

Kyrkogårdsvaktmästare, Bollebygds pastorat

Mer om Peder Larsson

Arbetsledare för vaktmästeri och Kyrkogårdsförvaltning

Jan-Peder Johansson

Administratör, Bollebygds pastorat

Våra kyrkogårdar

Runt kyrkorna i Bollebygd och Töllsjö finns våra två kyrkogårdar. I en rofylld omgivning ges plats för eftertanke, sorg och saknad. I båda kyrkogårdarna finns det minneslund och askgravlund.

Gravplats och gravskick

Det finns möjlighet att välja mellan olika gravskick vid av våra kyrkogårdar. Läs mer.

Gravrättsinnehavare sökes

Bollebygds pastorat söker innehavare och anhöriga till ett stort antal gravrätter på kyrkogården i Bollebygd och Töllsjö. Läs mer.

Begravningsombud

Varje kommun i Sverige har ett utsett begravningsombud. Ombuden utses av länsstyrelsen och deras uppgifter är att företräda dem som inte tillhör Svenska kyrkan. Läs mer.

Begravningsavgiften

Enligt begravningslagen ska alla som är folkbokförda i Sverige betala en avgift för begravningsverksamheten. Detta kallas begravningsavgift och beräknas utifrån inkomst. Begravningsavgiften redovisas på skattsedeln. Läs mer.

Begravning

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt vid livets slut. Den kan också vara en källa till kraft för de anhöriga.