Svenska kyrkan i Bollebygd och Töllsjö

Vill du boka dop?

Här kan du lämna en förfrågan om doptid. Vi svarar så snart vi kan.

Lämna din förfrågan

Aktuellt just nu:

Biskopen besöker Bollebygds pastorat

Svenska kyrkan har fjorton biskopar. Med jämna mellanrum besöker de sina lokala församlingar och i vår är det Bollebygds och Töllsjö församlingars tur. Vid besöket ger biskop Susanne stöd och uppmuntran, råd och inspiration. Hon inbjuder också hela församlingen till högmässan söndag 10 mars kl 11 i Bollebygds kyrka. Läs mer.

En diakon bryter isär oblater och lägger på ett fat inför nattvarden.

Veckans gudstjänster

Välkommen att fira gudstjänst! Denna söndag visitationshögmässa kl 11 i Bollebygds kyrka. Efter gudstjänsten blir det kyrkkaffe i kyrkan. Hjärtligt välkomna! Läs mer.

Bord med kalender, telefon, kaffekopp och person som sitter med surfplattans kalender

Kalender

Här hittar du tider och platser för alla aktiviteter i Bollebygds pastorat.

Poetiskt och sinnligt

Dowland & Händel på svenska – konsert på internationella kvinnodagen med Lovisa Westbacke, sång och Daniel Petrén, gitarr. Sång och musik som fångar det sköra och det robusta i känslor inför livet och kärleken. Fredag 8 mars kl 18 i Bollebygds kyrka. Läs mer.

Påskpyssel med kaninmys!

Kom och förbered påsken med påskpyssel för stora som små, äggmålning och kaninmys. Fika med festis och kaffe ingår. Drop-in. Söndag 24 mars kl 12–14 i Bollebygds församlingshem. Läs mer.

Påsklovsskoj!

Äggjakt, bio, popcorn, pyssel och kaninmys. Korv med bröd och fika. Större grupper (ex fritids) behöver anmäla sig i förväg. Tisdag 2 april kl 13-17 i Bollebygds församlingshem. Läs mer.

Ax i vinden

Leva vidare

För dig som mist en livskamrat eller nära anhörig finns möjlighet att mötas för samtal. Start onsdag 20 mars kl 15.30 i Bollebygds församlingshem. Anmälan. Läs mer.

Stilla dag

En dag i stillhet med Gud och tid i tystnaden för det inre samtalet. Det finns möjlighet att prova på ledd ­avslappning, måla iotakors-meditation, promenera med ­frälsarkransen, tid för andlig läsning, mm. Kostnad: 100 kr, lunch och fika ingår. Söndag 24 mars kl 11-16 i Töllsjö kyrka och församlingshem. Anmälan. Läs mer.

Pannkakor i hög på en blommig porslinstallrik på bord med blåvitrutig duk

Sopplunch

Traditionsenlig sopplunch: Ärtsoppa och pannkakor. Drop-in, 60 kr. Varannan torsdag (ojämn vecka) kl 12-13.30 i Bollebygd församlingshem. Läs mer.

Bibelstudium på Zoom

Samtal, studium och gemenskap via videomöte. Lär dig mer om den kristna tron och om Bibelns budskap. Anmälan Läs mer.

Betakurs

Fortsättningskurs för dig som gått Alpha, men passar också för dig som börjat ta de första stegen på den kristna trons väg. Samtal, måltid och föredrag. Anmälan. Läs mer.

Koralkör

Kom och öva med kyrkomusikern en timme innan gudstjänsten börjar. Vi sjunger söndagens psalmer och liturgiska musik. Nästa tillfälle: 28 april kl 15 i Bollebygds kyrka. Läs mer.

Lediga tjänster:

Bild på Bollebygds kyrka i höstsol

Bollebygds pastorat söker komminister 100%

Hej präst! Vi söker dig som känner glädje i prästens alla sedvanliga uppgifter som gudstjänster, kyrkliga handlingar, själavård och konfirmandarbete. Löpande urval – sökande kallas till intervju efterhand. Tillträde enligt överenskommelse, helst juni-augusti 2024. Läs mer.

Församlingsassistent 100% med tillsvidareanställning

Vi söker dig som tycker om att arbeta med människor i åldersspannet 12–25 år. I arbetsuppgifterna ingår bl a konfirmandarbete, arbeta med KU (Kyrkans Unga), att ha övergripande ansvar för församlingens kaniner och att hålla i gästande barns besök hos djuren. Läs mer.

Månadsblad

Här hittar du månadens gudstjänster och aktuella nyheter. Klicka och läs!

Klicka för att läsa månadsbladet
2-årig pojke som klappar händer och ser busig ut

Messy Church

Roliga och inspirerande träffar på cirka 1,5–2 timmar för barn och vuxna fulla av kreativitet, gemenskap och reflektion där alla åldrar kan delta tillsammans. Cirka en gång per månad i både Bollebygd och Töllsjö. Klicka här för att komma till kalendern med alla kommande datum för Messy Church.

Sångstunder

Sånger, ramsor och berättelser för barn med Fia Löwenmark Tegelstam. Varannan måndag under våren i samband med öppna förskolan i Bollebygds församlingshem.

Barnsång

Åldersblandad drop in-kör. Sjung tillsammans över ålders­gränserna tillsammans med barn och barnbarn, eller varför inte med grannarnas barn? Varannan torsdag (jämn vecka) kl 17 i Töllsjö församlingshem. Läs mer här.

Fredagscafé i Töllsjö församlingshem

Gemenskap, andakt, fika, sång och musik. 30 kr. Fredagar kl 10-12 i Töllsjö församlingshem. Läs mer.

Nytt bårhus i Bollebygd

Bollebygds pastorat bygger tillsammans med bygg­företaget RO-­Gruppen ett nytt bårhus då det ­nuvarande inte längre uppfyller dagens funktions- och arbets­miljökrav. Läs mer.

Digitalt månadsbrev

Vill du få information om vad som är på gång i kyrkan? Anmäl dig här.

Jag vill bli prenumerant!

Verksamhet och annat som kyrkan erbjuder

Sjung i kör!

Olika körer med olika stilar för olika åldrar. Vad passar dig?

Barn och familj

”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte”, säger Jesus. I kristen tro har barnen en särställning, det betyder att barnen är viktiga i kyrkans gemenskap. Därför vill församlingslivet vara en naturlig mötesplats för barn och föräldrar. Läs mer.

Ung

Du som är ung har en plats i Guds rike! Välkommen till församlingens ungdomsverksamhet! Läs mer.

Vuxen

Letar du efter fördjupning? Ett sammanhang och gemenskap? Eller kanske diskussionsgrupper -oavsett vilket så är du välkommen. Läs mer.

En hand som hjälper en annan. Stämpel som säger "Din gåva 100% oavkortat"

Hjälp oss att hjälpa

Vill du bidra till pastoratets Diakonikassa? Swisha till 123 0243 287, märk betalningen ”Diakonikassan”. Läs mer.

Dop

I dopet finns löften om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet över att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Konfirmation

Vem är Jesus? Måste man tro på allt som står i Bibeln? Vad är meningen med att leva? Varför finns det ondska? Under konfirmandåret får du möjlighet att prata om, diskutera och fundera över vad som är viktigt i livet.

Vigsel

Att säga ja till att dela sitt liv med en annan människa är stort. En vigsel i Svenska kyrkan kan ske i all enkelhet eller med ett stort bröllop och många gäster. Oavsett hur det sker gäller de löften man avger till varandra inför Gud.

Begravning

Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt vid livets slut. Den kan också vara en källa till kraft för de anhöriga.

Öppna kyrkor

Kyrkorna är öppna för egen andakt och ljuständning. Bollebygds kyrka: mån-fre kl 10-15.30 och sön i samband med gudstjänst. Töllsjö kyrka: sön en timme före och efter gudstjänsten. Kontakta expeditionen för besök på andra tider.

Ax i vinden

Leva vidare

För dig som mist en livskamrat eller nära anhörig finns möjlighet att mötas för samtal. Start onsdag 20 mars kl 15.30 i Bollebygds församlingshem. Anmälan. Läs mer.

Samtalsmottagningen i kinds pastorat

Samtalsmottagning

Välkommen att kontakta någon av församlingens präster för samtal. Det går bra att höra av sig på mail eller telefon. Läs mer.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Ett litet utomhusdop i vintertid vid ett öppet vatten.

Dopet – livets första fest

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Aktuellt om Olsfors kyrka

Kyrkofullmäktige tog under 2022 ett inriktningsbeslut om att påbörja processen att avyttra Olsfors kyrka. Nu är det fastställt att kyrkan tas ur bruk under våren 2024. Läs mer.

Om oss

Kontakta oss

Vill du boka dop, vigsel, begravning eller göra en lokalbokning? Har du frågor om om aktiviteter eller söker någon särskild? Här finns kontaktuppgifter till pastoratets anställda medarbetare.

Kyrkor och mötesplatser

I Bollebygds pastorat finns tre vackra kyrkor av olika karaktär – Bollebygds kyrka, Töllsjö kyrka och Olsfors kyrka.

Kyrkogård

En begravning är ett tillfälle till avsked. Svenska kyrkan i Bollebygd ansvarar för begravningsverksamheten oavsett om den sker i kyrkan eller man väljer en borgerlig begravning. Detta ansvar innebär att Svenska kyrkan ska tillhandahålla gravplatser, utföra kremationer och gravsättningar och bekosta fastigheter och personal för att kunna tillgodose detta.

Vi vill bli fler

Bli medlem

Svenska kyrkan i Bollebygd och Töllsjö finns för dig i livets alla skeenden. Välkommen som medlem!

Delta i gudstjänst hemifrån

Gudstjänst i hemmet

Här följer en enkel ordning för bön i hemmet, om du inte kan eller vill ta dig till kyrkan. Oavsett var vi befinner oss så är vi många som ber tillsammans. Gud välsigne vår gudstjänst!

Digitalt arkiv

Klicka för att se och höra tidigare gudstjänster, andakter och konserter som spelats in i pastoratet.

Ett notblad med musik.

Psalmer ur svenska psalmboken

Här finns psalmer ur psalmboken inspelade av musiker och sångare från Bollebygd. Förutom ljudinspelningen visas även psalmtexten, så att var och en som lyssnar själv kan sjunga med.

TV-sända gudstjänster

Varje vecka kan du se gudstjänster på svtplay.se. Perfekt när du inte har möjlighet att gå till kyrkan.

Gå till svtplay.se/gudstjanst

Appar, digitala rum och annat

En hand håller i en mobil med skärmbild om kyrkguiden som visar adressen för kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Barn använder appen kyrkan på iPad.

Kyrkan – en app för barn

Kyrkan är Svenska kyrkans app för barn i förskoleåldern. I den får du besöka en kyrka för att bland annat spela på orgeln, hälla vatten i dopfunten och måla ett kyrkfönster. I appen finns också korta filmer om dop, begravning, vigsel, jul och påsk.

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Bloggportalen

Tankar, bilder, frågor - många spännande bloggar på ett och samma ställe!

Gå till blogg.svenskakyrkan.se

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.