Invigning av askgravlundar

Nyhet Publicerad

Nu har pastoratet fått två nya askgravlundar.

var med vid invigningarna

Pastoratet har fått två nya askgravlundar och nu är det dags att inviga dem!

 

I Tryserum kommer invigningen ske i samband med hemvändardagen på Kristi Himmelsfärds dag den 25 maj. Vi startar på kyrkogården vid askgravlunden klockan 10.30 och förtsätter sedan in i kyrkan där Trysrum-Östra Eds kyrkokör sjunger tillsammans med en gästande kör från Mora och Anne Karlsson spelar trumpet. Jan-Olov Risberg, präst och Marie Dimpker, musiker.

 

I Ringarum inviger vi söndagen den 28 maj klockan 11:00. Även här startar vi vid askgravlunden och fortsätter sedan gudstjänsten i kyrkan där vi firar mässa tillsammans. Karina Nahlbom och Matilda Helg är dagens präster och Marie Hallingfors är musiker. Efter mässan serveras kyrkkaffe i församlingshemmet.

 

Vilka är skillnaderna mellan kistgrav, urngrav, askgravlund och minneslund?

I kistgravar begravs stoft som inte har kremerats, och man reser en gravsten. I urngravar och minneslund begravs stoft som har kremerats. Urngraven är utmärkt med en gravsten medan minneslunden är anonym. Det finns också något som heter askgravlund, som är en minneslund men med namnen angivna på en gemensam yta, det vill säga inte helt anonym.