Heliga salonger - tre filmvisningar

Nyhet Publicerad Ändrad

Vid tre olika tillfällen under festivalveckan visas följande filmer i Göteborgs synagoga, Domkyrkan och Göteborgs moské. Visningarna sker i samarbete med Interreligiösa rådet.

Harmonia
Abraham är dirigent och Sarah spelar harpa i In Treatment-skaparen Ori Sivans prisbelönta samtidstolkning av Första moseboken i konserthusmiljö.

Berättelsen om Abraham som skaffar barn med slavinnan Hagar eftersom frun Sarah tros vara infertil är med vissa variationer en grundsten inom alla de abrahamitiska religionerna: kristendomen, judendomen och islam. Ori Sivan, känd som skapare av succéserien In Treatment (och för att han spelar sig själv i Waltz with Bashir), har transporterat berättelsen till nutid, och lyfter med skärpa och musikalitet fram dess mörka stråk och psykologiska komplexitet. De brännande religiösa och politiska frågor som präglar det samtida Jerusalem ger ytterligare relevans till detta musikaliska drama där tonernas skönhet och helighet blir vägen framåt.

Efter filmen följer ett samtal med regissören Ori Sivan.

Arrangörer Göteborg Film Festival, Svenska kyrkan, Judiska församlingen

Göteborgs synagoga, Östra Larmgatan 12
Söndagen den 29 januari kl. 15.00

 

Son of Joseph
Den oefterhärmlige Eugène Green är tillbaka med en lekfull biblisk drift med samtiden, ett filmiskt fadersmord strösslat med tokroliga blinkningar till den heliga skrift.

Vincent (Victor Ezenfis – vilken skådespelardebut!) är en ung man som går hårt åt sin mamma Marie (Natacha Régnier) som inte vill berätta vem hans pappa är. Han bestämmer sig för att leta upp honom på egen hand, men hittar till sin besvikelse bara en narcissistisk förläggare som tycks tro han är Gud (Mathieu Amalric i högform). Dennes bror Joseph (Fabrizzio Rongione) däremot är precis den manlige förebild Vincent sökt efter och tillsammans möter de våren i Paris. Greens (La Sapienza, GFF 2015) senaste film är en lika charmerande som påhittig bildningsresa, som hämtar sin slagkraft från Bibelns outtömliga källa av såväl symbolik som komik.

Efter filmen följer ett samtal lett av Mikael Ringlander.

Arrangörer Göteborg Film Festival, Svenska kyrkan

Domkyrkan, Kyrkogatan 28
Måndagen den 30 januari kl. 19.00

 

American Sharia
Den första filmen från bolaget Halalywood är en galen ”buddy cop”-komedi, om två muslimska snutar som paras ihop för att lösa konflikterna i ett multikulturellt område i Detroit.

Mot sig har de en korrumperad polisledning, lokala gangsters, ett gäng islamofober och – sina egna fördomar. Komikern Omar Regans  pappa var imam och sköts på felaktiga grunder. Han både regisserar och spelar huvudrollen som Mohammed, en vardagsmuslim, som mest glider runt och försöker vara cool. När han träffar nye partnern Abdul, en man med, ja, mycket höga ideal, tvingas han börja tänka. American Sharia kör på i högt tempo och innehåller det mesta – både högt och lågt. Runt sig, framför kameran, har Regan samlat ett gäng komiker, rappare och artister (Baba Ali, Amir Sulaiman, Quadir Lateef, mfl). Vi ser också en Eric Roberts i högform, som en riktigt svinig islamofob-polis.

Efter filmen följer ett samtal med regissören Omar Regan.

Arrangörer Göteborg Film Festival, Unga muslimer, Interreligiösa rådet, Svenska kyrkan

Göteborgs moské, Myntgatan 4
Onsdagen den 1 februari kl. 18.30.

 

För mer läsning om Heliga salonger: se pdf. och om Filmfestivalens fokus på Gudar och människor: se pdf.

Förutom filmer, finns även ett stort antal seminarier, musik, konst och andra aktiviteter att uppleva. För mer information om Göteborg Film Festival: http://www.giff.se/