Det är tätt mellan programpunkterna på Göteborgs stadsbibliotek under Vetenskapsfestivalen 2025. På både trappscenen och i hörsalen pågår samtal om årets tema: framtider. Denna kväll möts Linus Hermansson, diakon och doktorand i socialt arbete, och Tormod Otter Johansen, universitetslektor på juridiska institutionen. Tormod konstaterar att mängden regler i samhället vi lever i ständigt ökar.
– Alla möjliga olika samhällsutmaningar besvaras med att öka mängden regler, även när syftet är att de ska minska. Det vi kallar avreglering är egentligen mer av en omreglering. När man flyttar ut verksamhet från staten ökar mängden regler.
– Vi behöver givetvis regler och lagar för att organisera samhället och garantera människors rättigheter. Men vi behöver också något annat, tror Linus.
– En socialsekreterare idag förväntas till exempel inte göra etiska bedömningar, utan helt enkelt följa det regelverk som styr vilket stöd man kan få. Detta trots att besluten direkt rör människors liv och har tydliga etiska dimensioner.
Lagstiftning har tidigare varit ett mål för t.ex. medborgarrättsrörelser, där man kämpat för att ens rättigheter ska garanteras av lagen. Men idag ser panelen att lagen också används för att utestänga eller villkora samma rättigheter. Till exempel att det stöd socialtjänstlagen ger rätt till endast ges på villkor av att man lyckas lämna in rätt papper på rätt sätt. Med detta menar Tormod att det blir en fara när regler och lagar är det enda som hänvisas till för att utveckla samhället – man måste arbeta på fler plan än så.
– Det gör något med oss som art och som människor att leva i en så pass reglerad värld. Vi har ett väldigt litet handlingsutrymme att göra etiska överväganden i våra professionella och privata liv. Då kanske vi till slut tappar förmågan att göra det, hakar Linus i.
Förr eller senare måste det komma en brytpunkt för mängden reglering, tror panelen. Och kanske kan kriser, trots det lidande de för med sig, vara en möjlighet.
– Hela vårt välfärdssystem har i bred mening genererats av kriser, menar Tormod.
– Industrialiseringen, till exempel, var en stor kris, folk levde under hemska förhållanden i städerna. Det var det som genererade kampen för en bättre tillvaro, vilket har lett till den välfärd vi har rätt till idag.
Efter själva scensamtalet berättar Tormod att det kännts fantastiskt att vara med, och poängterar att kyrkan vilar på en annan grund än många andra institutioner när vi talar om just regler och etik:
– Den vilar inte bara på ett politiskt beslut eller regeltillämpning, utan på något helt annat, på tro. Jesus krävde också något helt annat. Han sa att lagen ska följas men det viktigaste är inte det, utan det viktigaste är att vi ska följa lagen i våra hjärtan. Det kan kyrkan bära i detta samtal!
Varje år medverkar Göteborgs stift med flera programpunkter på Vetenskapsfestivalen i samarbete med Sensus studieförbund. Läs mer om arbetet med Vetenskapsfestivalen.