Ett rum fullt med människor i olika åldrar som är inbegripna i olika samtal.
Lyssna

Vetenskap i församlingssalen

Det hörs livliga samtal i Carl Johans församlingshem i Göteborg. Som en del av Vetenskapsfestivalen möts forskare och nyfikna deltagare över kyrkkaffet, och många lämnar förmiddagen med nya kunskaper och frågor.

Under morgonen har fyra bord dukats upp i församlingssalen. Nu är de alla fullsatta och sorlet av människor som talar om allt från andlighet till fysik fyller rummet. Här flyger samtalen och tankarna fritt tillsammans. Kaffet ordas av Göteborgs stift, Sensus och Carl Johans pastorat, som en del av Vetenskapsfestivalen 2025.

Vid ett av borden pratar Elin Thorsén, biträdande lektor i religionsvetenskap, med en grupp konfirmander som besökt gudstjänsten. Temat är ”Varför yogar och mediterar vi som aldrig förr?”

– Begreppet andlighet, som ofta kopplas ihop med yoga, ses ofta som att det gudomliga är något inne i människan, istället för utanför. Det kan vara lättare för många att ta till sig än mer traditionella religioners språkbruk, och komma att fylla existentiella behov, menar Elin, samtidigt som hon förklarar att yoga för en del fungerar som en helt sekulär träningsform.

Samtalet kring olika religioner fortsätter vid nästa bord. Här är temat är hur globala frågor och konflikter kan påverka Sverige och det lokala.

– Det blev ett bra samtal, säger Göran Larsson, som är professor i religionsvetenskap.

– De som var med i gruppen tror jag hade lite olika syner, och fick prata om frågor de inte brukar prata om. Ett problem i samhället är att vi har lite svårt att hantera olikheter, så att mötas med lite olika uppfattningar driver samhället framåt.

Katarina Nilsson har åkt hit från biskopsgården, men är en van kyrkobesökare runtom i stan. Hon var också med på gudstjänsten innan kaffet.

– Predikan idag var fantastisk i sitt ifrågasättande av ondskan, och det vi sedan pratade om vid bordet knöt an till det så väl. Jag har lärt mig att man inte får ha förutfattade meningar – vi har olika religioner men till syvende och sist är vi ju människor, som har våra egna tankar och tolkar vår religion utifrån det. Jag hade jättegärna velat hinna lyssna vid alla bord!

En bit bort sitter Martin Cederwall, professor i teoretisk fysik. Här diskuteras helt andra saker, singulariteter, vinklar i trianglar och oändliga rum. Apropå oändligheten, säger en deltagare vid bordet, så kan den känns nästan omöjlig att greppa - hur kan man försöka greppa något som är ogreppbart?

– Vi hoppas att det är greppbart, svarar Martin.

– Det finns andra forskare som ser matematiken som ett ofullkomligt verktyg vi använder för att förstå världen, men jag ser den som verklig. Men jag kanske bara blivit lurad in i den uppfattningen genom att hålla på så mycket med matematik, skrattar han.

En av som flitigt ställer frågor och kommer med tankar i samtalet är Kjell Olofsson. Han brukar inte komma på kyrkkaffet, men är en van besökare på Vetenskapsfestivalen. 

– Jag har lärt mig nya saker idag, och fått lite bättre inblick i fysiken, säger han.

Camilla Orjuela, professor i freds- och utvecklingsforskning, som lett samtalet vid dagens fjärde bord, har under förmiddagen pratat om världsläget, om fredsrörelsen och större frågor kring vad man kan uppnå med eller utan vapen.

– Jag har fått många intressanta frågor med mig hem som jag ska fundera vidare på! Jag är jättenöjd, säger hon.

Under den timme som samtalen pågår blandas perspektiven fritt – från erfarenheter från journalistik, politiskt aktiva och vardagen – och nya frågor möts. Det tycker Frida Ohlsson, dagens präst, gör gott för hela församlingen

– Detta var helt ljuvligt, att kyrkan får vara en arena för samtal av alla olika slag. Det kan inte bli bättre än så!

Varje år medverkar Göteborgs stift med flera programpunkter på Vetenskapsfestivalen i samarbete med Sensus studieförbund. Läs mer om arbetet med Vetenskapsfestivalen.

Vill du också ordna kyrkkaffe med forskare?

Är du intresserad av att ordna liknande samtal i din församling? Kontakta oss gärna för att utbyta tankar och erfarenheter!

Beata Åhrman Ekh

Beata Åhrman Ekh

Stiftskonsulent för lärande och undervisning, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift

Henrik Frykberg

Henrik Frykberg

Stiftsadjunkt för integration och interreligiös dialog, Församlingsutvecklingsenheten, Göteborgs stift