Under morgonen har fyra bord dukats upp i församlingssalen. Nu är de alla fullsatta och sorlet av människor som talar om allt från andlighet till fysik fyller rummet. Här flyger samtalen och tankarna fritt tillsammans. Kaffet ordas av Göteborgs stift, Sensus och Carl Johans pastorat, som en del av Vetenskapsfestivalen 2025.
Vid ett av borden pratar Elin Thorsén, biträdande lektor i religionsvetenskap, med en grupp konfirmander som besökt gudstjänsten. Temat är ”Varför yogar och mediterar vi som aldrig förr?”
– Begreppet andlighet, som ofta kopplas ihop med yoga, ses ofta som att det gudomliga är något inne i människan, istället för utanför. Det kan vara lättare för många att ta till sig än mer traditionella religioners språkbruk, och komma att fylla existentiella behov, menar Elin, samtidigt som hon förklarar att yoga för en del fungerar som en helt sekulär träningsform.
Samtalet kring olika religioner fortsätter vid nästa bord. Här är temat är hur globala frågor och konflikter kan påverka Sverige och det lokala.
– Det blev ett bra samtal, säger Göran Larsson, som är professor i religionsvetenskap.
– De som var med i gruppen tror jag hade lite olika syner, och fick prata om frågor de inte brukar prata om. Ett problem i samhället är att vi har lite svårt att hantera olikheter, så att mötas med lite olika uppfattningar driver samhället framåt.
Katarina Nilsson har åkt hit från biskopsgården, men är en van kyrkobesökare runtom i stan. Hon var också med på gudstjänsten innan kaffet.
– Predikan idag var fantastisk i sitt ifrågasättande av ondskan, och det vi sedan pratade om vid bordet knöt an till det så väl. Jag har lärt mig att man inte får ha förutfattade meningar – vi har olika religioner men till syvende och sist är vi ju människor, som har våra egna tankar och tolkar vår religion utifrån det. Jag hade jättegärna velat hinna lyssna vid alla bord!