Lyssna

Scenprogram för Se människan 2025

Välkommen till Se människan-scenen! I ett sjuttiotal litterära samtal lyfts existentiella frågor om nya böcker och vi utforskar vad det är att vara människa. Här nedan hittar du årets digra program.

Torsdag 25 september

9:15–9:25 Mystikerna

Vad hos mystikerna är det som fascinerar människor med till synes helt olika längtan? Hur kan mystiker från olika århundraden visa oss vägar till inre frid? I sin morgonmeditation funderar Olle Liljefors över mystikerna och den moderna människans sökande.

Medarrangör Verbum

9:30–9:50 Drömmar är segel, minnen är roder

Tider, platser och minnen som har något att säga om vår väg in i en oviss framtid. Krönikorna är både skrivna under pandemin och följer ett allt spändare säkerhetsläge, som ett sätt att navigera och bevara hoppet. Tomas Sjödin i samtal med Fredrik Sahlin, präst Göteborg.

Medarrangör Libris bokförlag

10:00–10:20 Föräldrarnas födelse

Genom ekon av expertråd och skiftande ideal speglas människans försök att navigera föräldraskapet i en värld i ständig förändring. Det förflutna märks i vårt sätt att älska, leda och formas. Har föräldraskapet har blivit religion och barnen små gudar? Maja Larsson i samtal med Pontus Nilsen, präst Göteborg.

Medarrangör Natur & Kultur

10:30–10:50 Världens snällaste gäng

Vad innebär det att vara snäll? Att inte göra något kan ibland ha långt större verkan än handling. Det dyker plötsligt upp ett gäng i skolan som har jättemycket de ska hinna med att inte göra. De ska inte säga något. Inte rusa iväg. David Wiberg i samtal med Ludvig Lindelöf, präst Göteborg.

Medarrangör Lilla Piratförlaget

11:00–11:20 Något lite större

Om att vilja höra till och samtidigt bli lämnad i fred. Om att stå på sig i en hektisk yttre värld. Om att vara kär och få sitt hjärta krossat. En poesibok för äldre barn, om sorg, mobbning och den egna identiteten. Hanna Lundström i samtal med Lena Sjöstrand, teologie doktor och präst Lund.

Medarrangör Schildts & Söderströms

11:30–11:50 Det var bättre förr

Tonårstjejen Leyla kämpar med rasistiska skolkompisar vars syn på muslimer blir allt snävare. En dag vaknar hon upp på sjukhuset och inser att det hon oroat sig för har hänt. Ett fruktansvärt våldsdåd har skett på hennes högstadieskola. Bilan Osman i samtal med Karin Rubenson, präst och teologie doktor Göteborgs universitet.

Medarrangör Norstedts

12:00–12:20 En annan doktor Glas

En fantasi om litterära mästerverk och kvinnor som försvinner. Romanen skildrar maktmissbrukets anatomi, där gränsen mellan den som granskar och den som blir granskad löses upp. Har du rätt att göra dig av med en människa som skadar andra?
Malin Lindroth i samtal med Birgitta Westlin, präst Öckerö.

Medarrangör Norstedts

12:30–12:50 Tusen och ett liv

Från uppväxten i en nomadstam i Iran, via sju år i fängelse, till Sverige och disputationen i filosofi i London. En självbiografi med migranterfarenhet och samtida politik i stark belysning. Raosul Nejadmehr i samtal med Patrik Hagman, docent Åbo Akademi.

Medarrangör Bokförlaget Korpen

13:00–13:20 Hiroshima och Nagasaki

I augusti 1945 fälldes två atombomber och cirka 200 000 människor dog som en följd av attackerna. Så vad var de politiska besluten bakom bombningarna, följderna för Japans befolkning och de långsiktiga konsekvenserna för världspolitiken? Ingemar Ottosson i samtal med Sven Milltoft, präst Stockholm.

Medarrangör Historiska Media

13:30–13:50 Döden och den andre

Varför kan vi inte vara grannar också i döden? I Sverige lever människor med olika tro sida vid sida, men våra begravningsplatser är fördelade utifrån religiös tillhörighet. Jakob Wirén i samtal med Anders Rosengren, läkare och professor Göteborgs universitet.

Medarrangör Verbum

14:00–14:20 Bi- och pansexualitet

Bisexualitet är den näst vanligaste läggningen, ändå kommer många aldrig ut. Varför är det så? Personliga berättelser och forskning ger en bild av bi- och pansexuellas vardag, historia och hälsa i en svensk kontext. Edward Summanen i samtal med Erik Gyll, präst och ställföreträdande avdelningschef Kyrkokansliet.

Medarrangör Natur & Kultur

14:30–14:50 Män och kvinnor

Ester Nilsson är tillbaka. Även denna gång handlar det om kärlek, vänskap, relationer – och hopp. Här träder också männen fram, med sin vånda, längtan och undran inför kvinnornas konstigheter. Om liv och kärlek i vår tid. Lena Andersson i samtal med Ulf Sjögren, präst Göteborg.

Medarrangör Bokförlaget Polaris

15:00–15:45 Seminarium: Att vara öppen utan att vara offentlig – platsens betydelse för mötet

Antisemitismen i samhället ökar och många judar väljer att inte längre vara öppna offentligt. Privat är det en annan sak. Trygga platser i det offentliga rummet är avgörande för att fullt ut kunna leva ut sin identitet. Hur skapar vi plaster i offentligheten där också det dolda judiska livet får utrymme? Med ärkebiskop Martin Modéus, serieskapare Joanna Rubin Dranger, aktuell med Dolda judiska liv, entreprenör Louise Kahn, grundare av det nordiskjudiska nätverket Kos & Kaos, och Anna Nachman, journalist och debattör. Moderator Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen.

Språk: Svenska och norska

Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och Voksenåsen kultursenter

16:00–16:20 Hitlers väg till makten

Hur kunde nazisterna ta makten i Tyskland? Varför släppte konservativa krafter fram Hitler, trots att han öppet deklarerade sina planer? En varning för vår tid, när auktoritära politiker godtroget ges tillträde till makten. Erik Åsard i samtal med Fredrik Ivarsson, stiftsprost Göteborg.

Medarrangör Historiska Media

16:30–16:50 Härverk

När Heddas pappa, den före detta dotcom-miljonären, åter dyker upp tvingas hon konfrontera livets verkliga värde. En stökig, mörkt humoristisk roman om pengar, arv och familj och om att hitta sin egen väg i en värld besatt av framgång. Andréa Ager-Hanssen i samtal med Sven Milltoft, präst Stockholm.

Medarrangör Natur & Kultur

17:00–17:20 Mera liv på ensamma herrars café

När förskolläraren Gertrud Dahlberg blir änka vid 55 års ålder bestämmer hon sig för att göra verklighet av en gammal idé att öppna kafé, med särskilt hjärta för ensamma män. En feelgoodroman om ensamhet och sorg. Ingalill Bergensten och Stigbjörn Bergensten i samtal med Lotta Fång, präst Tyresö.

Medarrangör Libris bokförlag

17:30–17:50 Allt har en smak av aska

Ett chockerande brutalt och avhumaniserande krig har förändrat Mellanöstern, Bashar al-Assad har störtats i Syrien och Hizbollah, Iran och den fruktade motståndsaxeln har försvagats. Om människorna, Israelhatet och den palestinska vardagen. Cecilia Uddén i samtal med Åke Bonnier, biskop emeritus.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

 

Fredag 26 september

9:15–9:25 Vår Gud bär sår

Att leda och skapa framtidstro i en allt mer polariserad värld och om kyrkans framtid lokalt och globalt. I sin morgonmeditation reflekterar biskop Susanne Rappmann över de gångna åren, nuet och framtiden.

Medarrangörer Göteborgs stift och Rikner Media

9:30–9:50 Världens mest protestantiska land

Sverige lyfts fram som världens mest sekulariserade land, men det kan lika gärna sägas vara det mest protestantiska. I det extrema landet lagom genomsyras samhället avkristendomen i politik, samhällsdebatt och ideologi. Katarina Barrling i samtal med Åke Bonnier, biskop emeritus.

Medarrangör Bokförlaget Stolpe

10:00–10:20 En bit av Bodil

När 67-åriga Bodil dör leder hennes tatuering sonen Nathan till hennes före detta flickvänner, ett sektliknande sällskap, familjehemligheter och en tid innan han själv existerade. Vem var Bodil och hur väl känner vi våra föräldrar? Sara Lövestam i samtal med Greger Carlsson, stiftsdiakon Göteborg.

Medarrangör Piratförlaget

10:30–10:50 Hur lär vi barn förstå och tolka världen?

Bibelns berättelser och poesins universella språk ger barn viktiga nycklar till att förstå livet. Är Bibelns berättelser rentav ”måsteläsning” för att förstå världen? Vikten av litteratur som tar barns frågor på allvar diskuteras av Sören Dalevi och Mats Malm i samtal med Kamilla Skarström Hinojosa, docent Göteborgs universitet.

Medarrangörer Speja förlag 

11:00–11:20 Mikael Wiehes amerikanska sångbok

Låttexter som poesi, med översättningar som tolkar amerikanska fenomen på svenska. Här samlas egna tolkningar, beställda översättningar och berättelsen om kärleken till de amerikanska artisterna och deras ord som präglat karriären. Mikael Wiehe i samtal med Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen.

Medarrangörer Ordfront och Sigtunastiftelsen

11:30–11:50 42 teser om äktenskap

Vi älskar vår frihet, men vill ändå binda oss. Vad är det vi hoppas på? Och vad kan kyrkan med sin flertusenåriga erfarenhet av kärlek, trohet och svek säga om dejting, öppna äktenskap, uppbrott och åtrå? Emma Audas i samtal med Jakob Wirén, ärkebiskopens teologiska sekreterare.

Medarrangör Verbum

12:00–12:20 Bruno Liljefors

Bruno Liljefors ville bli bäst och lyckades. Samtidigt var han en rastlös nomad som mötte triumfer, katastrofer, enorma rikedomar och djup nöd. Han fick 13 barn och lämnade efter sig en stor målarskatt. Fredrik Sjöberg i samtal med Anders Claesson, kultur- och bibliotekschef Sigtunastiftelsen.

Medarrangörer Albert Bonniers Förlag och Sigtunastiftelsen

12:30–12:50 Drömmaren Rousseau

Är det svårare att vara människa i dag än för 300 år sedan? Jean-Jacques Rousseau tummade aldrig på sina ideal och för det fick han betala dyrt. Är människan god? Går det att älska livet som det är? Vad är frihet? Tatjana Brandt i samta med Per Starke, avdelningschef Kyrkokansliet.

Medarrangör Förlaget

13:00­–13:20 Det finns inget paradis

Alex ska bo ett tag hos morfar i Paradiset. Mamma påstår att han är snäll, längst inne. Men sen mormor dog verkar morfar hata allt. Men här finns också Nina, som Alex bara måste träffa igen. Oskar Kroon i samtal med Johanna Svensson, teologistuderande med kandidatexamen i litteraturvetenskap.

Medarrangör Rabén & Sjögren

13:30–13:50 Stinas bästa vän

Varför älskar människan sina hundar så intensivt? Genom filosofen Martha Nussbaum och Homeros epos utforskas den djupa förbindelsen mellan hund och människa – men också klassproblem, orättvisor och dyra veterinärfakturor. Göran Greider i samtal med Ulf Sjögren, präst Göteborg.

Medarrangör Ordfront

14:00­–14:20

Program presenteras senare

14:30­–14:50 Konsten att försvinna

En sammansvetsad grupp prövas på ett överraskande och oroande sätt då konstnärsvännen avtäcker en tavla som återger dem och deras vänskap, men med små förskjutningar. En vänkrets bryts upp och när allt är uttytt är ingenting längre sig likt.
Ellen Mattson i samtal med Lotta Fång, präst Tyresö.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

15:00–15:45 Seminarium: Fred i orostid

Fred är inte ett passivt tillstånd utan kräver mod och aktiv kamp – så hur kan vi rusta för fred i en värld präglad av konflikter? 1925 hölls ett stort ekumeniskt kyrkomöte i Stockholm, med fokus på gränsöverskridande samverkan i ett Europa märkt av första världskrigets ohyggligheter. Hur kan vi använda det historiska fredsarbetet för att motverka hatets retorik i dag? Med Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN, präst Frida Falk, Act Svenska kyrkan, och biskop emeritus Jonas Jonson, aktuell med Ekumeniska pilgrimer. Moderator Jan Eckerdal, direktor teologi Sveriges kristna råd.

Språk: Svenska

Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan, Svenska PEN, Sveriges kristna råd (SKR), Act Svenska kyrkan och Verbum

16:00–16:20 Abort

Den svenska abortlagen har funnits i 50 år. Lika länge har den varit ifrågasatt. I dag mer än någonsin. Genom 50 personliga berättelser skapar författarna en mänskligare bild av den fria aborträttens betydelse. Malin Clausson och Sandra Pandevski i samtal med Susanne Rappmann, biskop Göteborg.

Medarrangör Kaunitz-Olsson

16:30­–16:50 De gamla grekerna – och vi

Om vi känner till demokratins rötter står vi bättre rustade mot de krafter som vill störta den. Det började i antikens Grekland, med sedan dröjde det ända till 1700-talet innan folkets makt på nytt blev ett ideal. Dag Sebastian Ahlander i samtal med Sara Wrige, doktor i fysik och präst Göteborg.

Medarrangör Historiska Media

17:00–17:20 De heligas stad

1534 blir Münster spelplats för en av reformationens blodigaste konflikter. En ny världsordning utropas, följt av hot och förföljelser. En belägrad stad med konsekvenser in i vår tid. Steve Sem-Sandberg i samtal med Birgitta Westlin, präst Öckerö.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

17:30­–17:50 Det var där vi mötte mörkret

Den 7 oktober 2023 utför Hamas den värsta terrorattacken i Israels historia. Svaret kommer med ursinnig kraft och ger förödande konsekvenser i Gaza. Hur är det att vara mitt i infernot? Johan-Mathias Sommarström i samtal med Karin Sarja, docent och avdelningschef Kyrkokansliet.

Medarrangör Bokförlaget Forum

18:00–18:20 Demokratin dör i hettan

Om världens demokratier inte förmår bemöta klimatkrisen, kommer de då att kunna överleva den? En allt hetsigare samhällsdebatt, präglad av desinformation, påhopp och hot, bildar fond till 2000-tales ödesfråga. Erika Bjerström i samtal med Henrik Grape, senior rådgivare Kyrkornas Världsråd.

Medarrangör Fri Tanke

18:30­–18:50 Följeslagaren

Samhällets svek är ett av ämnena i Följeslagaren, den tolfte boken om kriminalinspektör Emma Sköld. Vad händer när ett barn flyttas från ett våldsamt hem för att skyddas – och den nya platsen är betydligt farligare? Sofie Sarenbrant i samtal med Lotta Olsson, litteraturkritiker och deckarexpert.

Medarrangör Bookmark Förlag

 

Lördag 27 september

9:15–9:25 Kristinafragment

Fragment från drottning Kristinas grav påminner om livets förgänglighet och komplexitet, om att med orden associera vidare där den verkliga människan upphör. I sin morgonmeditation funderar Maria Bodin över hur bilden av enmänniska tolkas genom poesin.

Medarrangör 20tal Bok

9:30–9:50 Mörk materia

Var kommer kärlek ifrån och vad får den att expandera? Hur älskar vi i tider av våld och avstånd och hur får du den du älskar att återvända? En roman om kärlek och omsorg, arbete, migration och värdet av ett liv. Balsam Karam i samtal med Marika Palmdahl, präst Göteborg.

Medarrangör Norstedts

10:00–10:20 Maten. Familjen. Livet.

Om flykt, kärlek, självmord, utanförskap, rasism, familjen och matens betydelse. Här visar recept och berättelser från Sierra Leone, Libanon och Sverige hur maten alltid varit tryggheten och hur livet och gemenskapen kretsar kring måltiden.
Zeina Mourtada i samtal med Fanny Bäckman Wingborg, teolog.

Medarrangör Bonnier Fakta

10:30–10:50 Carola Häggkvist

I över 40 år har hon varit en av våra absolut största och mest välbevakade stjärnor. Nu tar hon tillbaka sin egen historia och berättar med egna ord om triumfer och misslyckanden, passionen, drivet och tron – och om livet utanför rampljuset. Carola Häggkvist i samtal med Martin Modéus, ärkebiskop.

Medarrangör Bokförlaget Forum

11:00­–11:20 Barnsoldater

Gängen kidnappar barn och ungas framtid i ett samhälle som allt mer misslyckas med att skydda de mest sårbara. Här får barnen som lever i skuggan av gängen ordet. Så hur kan vi skydda våra barn? Evin Cetin i samtal med Elisabet Pettersson, leg. psykoterapeut och chef prästprogrammet Uppsala.

Medarrangörer Mondial Förlag

11:30–11:50 Tre öar 

Om en familj, om tystnadens pris och det befriande i att berätta. Å ena sidan pappas framgångsrika konstnärsfamilj. Å andra sidan en alkoholiserad mamma vars egen mor blev bortauktionerad som barn. Om släktens band och kvinnors villkor. Sophia Jansson i samtal med Maria Bergius, präst Göteborg.

Medarrangör Förlaget

12:00­–12:20 Vår Gud bär sår

Att skapa framtidstro i en allt mer polariserad värld, att leda under en pandemi, om sin egen resa från ungdomens kallelse till rollen som biskop, om att gå före, bli utbränd och om kyrkans framtid. Susanne Rappmann i samtal med Lisbeth Gustafsson, journalist och författare.

Medarrangörer Göteborgs stift och Rikner Media

12:30­–12:50 Den barmhärtige mördaren

Krigsvintern 1942 är en av de kallaste någonsin. Stataren Elof Nilsson och hans familj lever under stora umbäranden. De vet sin plats och att den är förutbestämd och evig. Men en förtätande oro leder Elof rakt in i fördärvet. Patrik Svensson i samtal med Marjut Ervasti, präst Stockholm.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

13:00­–13:20 Inte krig och inte fred

I maktspelet mellan Putins Ryssland och Trumps nya USA uppstår ett helt nytt tillstånd i världen. Inte öppet krig – så krigets lagar gäller inte. Inte heller fred – så fredens lagar gäller lika lite. Jan Guillou i samtal med Karin Sarja, docent och avdelningschef Kyrkokansliet.

Medarrangör Piratförlaget och Sigtunastiftelsen

13:30­–13:50 Vägen till det nya landet

När inbördeskriget bryter ut i Nigeria blir Kunles rullstolsburna bror fast i krigszonen. I ett försök att undsätta honom fångas Kunle in och tvingas ut på en odyssé genom det krigsdrabbade landet. Chigozie Obioma i samtal med Elisabeth Hjorth, professor i litterär gestaltning Göteborgs universitet.

Medarrangör Ordfront
Samtalet sker på engelska.

14:00­–14:20 Det vilda hoppets geografi

Om människans brutna relation till naturen och hur vi för att bryta klimatnödläget måste analysera vårt historiska förhållningssätt och vårt sätt att leva. Hur återförenas vi med naturen och finner en ny samklang? Anita Goldman i samtal med Henrik Grape, senior rådgivare Kyrkornas Världsråd.

Medarrangör Natur & Kultur

14:30­–14:50 Äkta makor, en queer historia

En queer kärleksresa som utspelar sig mot bakgrund av en omvälvande tid i Sverige. Från kriminalisering, till sjukdomsklassning och nu könsneutral äktenskapslag, där kyrkans inställning påverkat och förändrats. Ninna Edgardh och Anna Karin Hammar i samtal med Fredrik Ivarsson, stiftsprost Göteborg.

Medarrangör Verbum

15:00–15:20 Skam

Om omöjlig kärlek, en uppväxt i skuggan av laestadianismen, förlusten av den samiska identiteten och om en längtan efter att duga. Vem bär ansvar för skammen som gått i arv? När Marina återvänder till Kiruna ställs allt på sin spets. Ann-Helén Laestadius i samtal med Kristin Windolf, präst Uppsala.

Medarrangör Romanus & Selling

15:30–15:50 Ärkebiskopens fastebok 2026

När en världsberömd fotograf skriver Ärkebiskopens fastebok öppnar det upp för nya perspektiv. Med en omtalad känsla för stora och små ögonblick, bjuder författaren på tankar, upplevelser och bilder med stor närvaro och kärlek till naturen och livet. Mattias Klum i samtal med Martin Modéus, ärkebiskop.

Medarrangör Verbum

16:00­–16:20 Anden i maskinen

Under en paus i uppsättningen av Hamlet tar en kvinnlig självmordsbombare över 40 människor med sig i döden. Sedan sker ett nytt attentat. Om polarisering och radikalisering, förankrad i samtiden. John Ajvide Lindqvist i samtal med Maria Essunger, docent Uppsala universitet.

Medarrangör Ordfront

16:30­–16:50 Klanen

Den organiserade brottsligheten växer i ett allt hårdare Sverige. Ett kriminellt nätverk formas i Stockholm, där lojalitet, våld och ambition går före allt. Om en värld där kriminella makter styr och andra lagar gäller. Pascal Engman i samtal med Lotta Olsson, litteraturkritiker och deckarexpert.

Medarrangör Bookmark förlag

17:00­–17:20 Den yttersta hemligheten

Symbolikprofessor Robert Langdons flickvän, en framstående forskare, försvinner tillsammans med sitt manuskript. En hemlig organisation försöker med alla medel dölja sanningen. En sanning som kan förändra hur vi ser på det mänskliga medvetandet. Dan Brown i samtal med Martin Modéus, ärkebiskop.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag
Samtalet sker på engelska.

17:30­–17:50 Påfågeln från Skutskär

En liten pojke med stora rosa drömmar föds i Skutskär 1958. Han kommer bli en av Sveriges mest ikoniska dragshowartister, men vägen dit är inte alltid lätt. Från syateljén i pojkrummet till de stora scenerna. Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson i samtal med KG Hammar, ärkebiskop emeritus.

Medarrangör Bokfabriken

 

Söndag 28 september

9:15–9:25 Vi är inte övergivna

Tron finns i konsten och i våra traditioner, påverkar våra relationer och genomsyrar stora delar av samhället på ett sätt vi inte alltid är medvetna om. Det är ofta av godo, men kan också vara destruktivt. I sin morgonmeditation reflekterar biskop Mikael Mogren över trons roll i dagens samhälle.

Medarrangör Verbum

9:30­­–9:50 Göran Tunström

Med vännens solidariska men också genomskådande blick tecknas bilden av Göran Tunströms liv och verk. En av det sena 1900-talets mest namnkunniga romanförfattare, som särskilt utforskade platsens betydelse. Lars Andersson i samtal med Fanny Bäckman Wingborg, teolog.

Medarrangör Bokförlaget Polaris

10:00­–10:20 Artens överlevnad

En författare skriver en biografi om en omsusad dirigent. Men vems syften är det egentligen han tjänar? Om skapandets villkor, musik, kärlek och litteratur i Göteborg, Rom och New York, under fem decennier. Lydia Sandgren i samtal med Maria Essunger, docent i systematisk teologi Uppsala universitet.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

10:30­­­–10:50 Hoppas, hoppas

I lyrikens form samsas de eviga frågorna med vardagsiakttagelser. Det absurda mötet mellan högt och lågt, mellan barnens kvarglömda tuschpennor och känslan av förlåtelse när man träffas av kvällssolen. Fredrik Lindström i samtal med Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.

Medarrangör Kaunitz-Olsson

11:00­–11:20 Historiens återkomst

Sedan Trumps återkomst till Vita huset har sprickorna i världsordningens fundament vidgats med explosiv kraft.  Är världen som byggdes efter kalla krigets slut på väg att raseras och vad betyder det för den brytningstid vi nu lever i? Martin Kragh i samtal med Per Starke, avdelningschef Kyrkokansliet.

Medarrangör Fri Tanke

11:30­–11:50 Eurydikes natt

Karin och Alfred drabbas av kärleken när Karin precis blivit våldtagen av Alfreds närmaste vän. Hur ska de ta hand om två olika sorters chocker samtidigt, kärlekens och katastrofens? Elin Cullhed i samtal med Elisabet Pettersson, leg. psykoterapeut och chef prästprogrammet Uppsala.

Medarrangör Wahlström & Widstrand

12:00­–12:20 Våran pojke

En ung man utan mål mördar av en anledning som är lika obegriplig för honom som läsaren. Det skapas mönster för att övervinna ensamheten som i stället gör alla mer främmande för varandra. Det komiskt absurda möter det övergivet sorgliga. Mikael Yvesand i samtal med Ludvig Lindelöf, präst Göteborg.

Medarrangör Bokförlaget Polaris

12:30­–12:50 Ett år av apokalyptiskt tänkande

Pappa får diagnosen ALS och bestämmer sig för att ta sitt liv. Men när och hur ska det ske? Författaren är med honom varje dag under hans sista år och skildrar dö-städning, krav och absurda situationer i serieromanens form. Linda Spåman i samtal med Kerstin Dillmar, präst Sigtunastiftelsen.

Medarrangörer Galago och Sigtunastiftelsen

13:00–13:20 Människan är ett mirakel

Människans existens, universums uppkomst, etik och språkets och vetenskapens roll i vår förståelse av verkligheten. I gränslandet vetenskap och litteratur byggs en bro mellan två till synes skilda världsåskådningar. Ulf Danielsson och Björn Ranelid i samtal med Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.

Medarrangör Fri Tanke

13:30­–13:50 Klenoden 

En diktsamling tolkas som en appell om beredskap i Natointrädets ljus och får både folkets och Svenska Akademiens kärlek. En biografiförfattare nystar i poetens liv, hittar många motsägelser och utsätts för mystiska påverkansoperationer.
Klas Östergren i samtal med Kristin Windolf, präst Uppsala.

Medarrangör Bokförlaget Polaris

14:00­–14:20 Mer än ord

I dagens samhälle möter unga en komplex verklighet fylld av utmaningar. Hur kan poesin bli ett verktyg för att bearbeta känslor, hantera stress, uttrycka sin identitet och stärka den psykiska hälsan? Vic Vem och Mikhael Mikalides i samtal med Marjut Ervasti, präst Stockholm.

Medarrangör PP Bokförlag

14:30­–14:50 Häxor

När allt är över har närmare 300 kvinnoliv släckts. Avrättade av rädsla, lögner och vidskepelse. Det stora vansinnet tänder häxbål över hela landet när en av Sveriges största rättsskandaler orkestreras från Stockholm. Cecilia Düringer i samtal med Joachim Berner, författare och tidigare chefredaktör.

Medarrangör Bonnier Fakta

15:00–15:35 OBS! Tiden 
Barnteater: Relaxed performance – ska vi läka lite?

Tema: Dramatik

Det är Mios födelsedagskalas. Hon och vännen Kim turas om att vara doktor och pratar och sjunger om kroppen och vad vi behöver för att må bra. En teaterföreställning enligt modellen Relaxed performance, där alla är välkomna att röra sig, dansa, sjunga eller bara lyssna. Här tar du till dig föreställningen på ditt eget sätt. Alla är välkomna, oavsett funktionsvariation och ålder. Med skådespelarna David Oest och Hanna Brehmer och musiker Arne Murby. I regi av Andreas Björklund (ej medverkande).

Språk: Svenska

Arrangörer: Svenska kyrkan Se människan och GöteborgsOperan

16:00­–16:20 Följ alla mina råd

Självhjälpsböcker är ofta komplicerade och kräver eftertanke. Här är äntligen en bok som rätt och slätt säger åt dig vad du ska göra så att du slipper reflektera och tänka själv. Vad är rätt och fel och vem avgör det? Björn Gustafsson i samtal med Mia Ås, verksamhetsutvecklare Sensus.

Medarrangörer Mondial Förlag

16:30–16:50 CV. Livets gång

Tiden, åldern, kroppen, erfarenheter, minnet, glömskan. Om hur ofattbart långt bort en tid som var alldeles nyss kan kännas och om att uppleva sitt jag som i grunden densamma, även om det mesta förändrats. Sissela Kyle i samtal med KG Hammar, ärkebiskop emeritus.

Medarrangör Norstedts