Livet före och efter förintelsen - Att skriva historia i ljuset av samtidens antisemitism och antiziganism

Nyhet Publicerad

Bara 70 år efter Förintelsen växer antisemitismen och hatet mot romer. Hur är det möjligt?

Medvetenheten om att ett av världshistoriens grövsta brott mot mänskligheten begicks i vår närhet borde i sig hindra att det sker. Men varje generation måste själv bli upplyst, bara därigenom kan man förhindra att historien upprepas.

Det här panelsamtalet är en påminnelse om att fler än 15 000 människor under andra världskrigets sista månader, tack vare de ”vita bussarna”, räddades ur tyska koncentrationsläger.

I två nya böcker – Majgull Axelssons ”Jag heter inte Miriam” och Rolf Tardells ”Varför har du ritat siffror på din arm farmor?” – får vi veta mer om några av de människor som hamnade i lägren och om hur deras liv blev efter kriget.

Majgull Axelssons huvudperson är en romsk kvinna som i Auschwitz antagit falsk judisk identitet – och som sedan inte ens för den familj hon bildar i Sverige vågar röja sitt verkliga ursprung.

Rolf Tardell beskriver bland annat hur man även i den del av Frankrike som inte var ockuperad snabbt införde samma begränsningar och verkställde samma deportationer som nazisterna i övriga delar. Antisemitismen var lätt att locka fram.

I samtalet medverkar 
Majgull Axelsson författare 
Rolf Tardell författare och journalist 
Samtalsledare är Anders Franck programchef på Göteborgs universitets mötesplats Jonsereds herrgård.