Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Podcast: Prata till punkt med ärkebiskopen

Lyssna på ärkebiskopens podcast. I podcasten samtalar ärkebiskop Antje om existentiella frågor, kristen tro, och det goda samhället med en gäst. Samtalet varar ungefär en timme.

Lyssna på ärkebiskopens podcast via länkar nedan. Du kan också hitta dem via podcast-appar i Play-butik eller App Store. 

Utforskande och nyfiket

– I ett medieklimat med högt tempo och korta klipp vill jag ge utrymme för ett lite längre samtal där det finns möjlighet att tänka högt, tala till punkt och reflektera också över de frågor som ofta inte ställs. Ambitionen är ett utforskande och nyfiket samtal med en intressant gäst, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Se intervju i SVT Kultur: Därför poddar ärkebiskopen

Lyssna på alla podcastavsnitt

För att lyssna, klicka på respektive namn, varje avsnitt är 50-60 minuter långt.

Avsnitt 36. Ute Steyer, rabbin för judiska församlingen och stora synagogan i Stockholm. Om antisemitismen i Europa, om förutsättningarna för judiskt liv i Sverige och om Sverige som ett fredsskadat land och dess brist på god stridskultur. Och om att kunna käfta med Gud!

Avsnitt 35. Alf Svensson, politiker och tidigare partiledare för Kristdemokraterna. Om demokratins utmaningar, högerpopulism förr och nu och allemansrätten till bibelns berättelser. Dessutom om deras syn på åldrande och arbete, och hur det är att vara partiledare i 31 år.

Avsnitt 34. Jonna Bornemark, docent i filosofi och lektor på Södertörns högskola. Om filosofi såklart, om hennes bok Det omätbaras renässans, om icke-vetande, mikromotstånd och kroppslighet.

Avsnitt 33. Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör. Om att det äntligen behövs en reformation av ekonomin, hur viktigt civilsamhället är för klimatfrågan och den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

Avsnitt 32. Kenneth Mtata, generalsekreterare för Zimbabwes kristna råd, om utvecklingen i Zimbabwe, avgudadyrkan i politiken och förståelig rädsla. Också om att titta djupare i våra krukor och om att reboota världen mjukt. Samtalet förs på engelska.

Avsnitt 31. Agnes Aboum, ordförande för kyrkornas världsråds centralkommitté, om kvinnligt ledarskap (särskilt i konflikter), att det krävs trons mod för att ha hopp och relationerna mellan Afrika och Europa. Samtalet förs på engelska.

Avsnitt 30. Marie Persson Njajta, ledamot i Sametinget - om samer och urfolksfrågor, om demokratiskt engagemang och att införa en sanningskommission för det samiska folket, och om filmen Sameblod.

Avsnitt 29. Barbro Dahlbom Hall, pionjär inom ledarskapsutveckling och författare - om makt, sex och kön, om #MeToo och om att vara bottentung.

Avsnitt 28. Kristina Lindquist , kulturjournalist - om teaterkritik, kultursnobbism och tinderlitteratur, om det som fascinerar med Jesus och de flytande gränserna mellan att tro och inte tro.

Avsnitt 27. Olle Wästberg, politiker och diplomat - om hur demokratin mår, om civilsamhällets erodering och att det behövs en kulturrevolution inom partierna. Och om trossamfundens och Bibelns betydelse, och om hur det är att vara svensk generalkonsul i New York den 11 september 2001.

Avsnitt 26. Paul Hansen, fotograf - om ikoniska bilder, krigsreportage och återhämtning. Och om vilka bilder han inte tar.

Avsnitt 25. Patrik Oksanen, politisk redaktör och författare - om gräshoppor, Armageddon och guldkalvar. Och om Rysslandspolitik och fake news.

Avsnitt 24. Jan Eliasson, diplomat- om Dag Hammarskjöld, David och Goliat, FN:s svagheter och förtjänster, och om världens ljus och mörker. 

Avsnitt 23. Emanuel Karlsten, journalist - om sociala medier, näthat, kyrka och samhälle. Livepodd från höstens bokmässa i Göteborg.

Avsnitt 22. Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare - om språkglädje, Bob Dylan och att vara fast i en klänning.

Avsnitt 21. Carl Bildt, politiker - om världsläget, krig, fred, förlåtelse och försoning.

Avsnitt 20. Agneta Pleijel, författare- om Sverige som kulturnation, om bildning, bibelöversättning och sanning.

Avsnitt 19. Annika Elias, förbundsordförande för Ledarna - om ledarskap, värderingar, förändringar i arbetslivet genom digitalisering och om man måste kunna älska för att vara en bra ledare.

Avsnitt 18. Lotta Schelin, fotbollsspelare - om prestationer, att locka fram det bästa hos varje individ och sträva mot ett gemensamt mål, men också om hennes engagemang för en rättvisare värld.

Avsnitt 17. Niklas Orrenius, journalist och författare - om nationalism, årets ord 2016 och journalister som jordens salt.

Avsnitt 16. Emma Persson, advokat i asylrätt och brottmål – om flyktingsituationen i världen, Sveriges roll och mänskliga rättigheter. 

Avsnitt 15.  Cecilia Uddén, journalist, möter ärkebiskop Antje Jackelén på orgelläktaren i Storkyrkan i Stockholm. De samtalar om den arabiska våren, om kristnas situation i Mellanöstern och om radioreportagets styrka som förmedlare av saklighet (14 juni 2016).

Avsnitt 14. Maja Hagerman, författare och vetenskapsjournalist, gästar ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala. De samtalar om svenskhet och om Sveriges kristnande. Samtalet handlar även om rasbiologi, ett tankegods som dessvärre inte bara hör till historien utan tar sig uttryck även i dag. (7 juni 2016)

Avsnitt 13. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, gästar ärkebiskopsgården i Uppsala. Antje Jackelén och Mohammad Fazlhashemi talar om islambilden i Sverige, om relationen mellan kristendom och islam, samt om utvecklingstendenser inom muslimsk teologi. Dessutom pratar de om Daesh (IS) barbari och om vilket ansvar muslimer har för att ta avstånd från våld som utövas i religionens namn.  (31 maj 2016)

Avsnitt 12. Soran Ismail var först ut i "Prata till punkt med ärkebiskopen" våren 2016. De samtalar bland annat om humor, mångfald, Twitter, det aggressiva samtalsklimatet och en förlorad generation. Dessutom berättar Soran Ismail om när han träffade Jesus.

Avsnitt 11. Leymah Gbowee, medborgarrättskämpe och fredsaktivist som fick Nobels fredspris 2011. Om mänskliga rättigheter, fred och försoning.

Avsnitt 10.  Jonas Kjellstrand, strategisk rådgivare i framtidsfrågor. Om Big data och den nya teknikens möjligheter och risker, om vad den gör med oss människor och vårt samhälle.

Avsnitt 9. Maciej Zaremba, journalist. Hur man försvarar demokratin, om biktens evangelium och det självsäkra Sverige.

Avsnitt 8. Lotta Lundberg, författare. Om existentiella teman i Lotta Lundbergs författarskap – som identitet, skuld och ”mellanrummet” som kreativitetens hemvist.

Avsnitt 7. Journalisten Fredrik Önnevall om nationalism, journalistrollen och historien om att hjälpa en flyktingpojke till Sverige.  

Avsnitt 6. Från Bokmässan i Göteborg i september. Ärkebiskop Antje samtalar med vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs om hennes nya bok Min familjs historia de senaste 54 000 åren. Ett samtal om existentiella dimensioner i både vår kunskap om mänsklighetens ursprung och klimatfrågan.  

Avsnitt 5. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister. Om kulturens bidrag till hopp och sammanhållning, och om religionens roll i samhället.

Avsnitt 4. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med journalisten Martin Schibbye. Om hur vi odlar hopp i till synes hopplösa situationer, om engagemang, framtidstro och om att be om nåd.

Jag sprang från kyrkan gråtande.

Carolina Klüft i sitt samtal med ärkebiskopen

Avsnitt 3. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Carolina Klüft, före detta friidrottare, nu föreläsare och programledare i TV. Om prestationer och ledarskap och om att locka fram det bästa hos varje individ och sträva mot ett gemensamt mål.  

Avsnitt 2. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med europaparlamentarikern Cecilia Wikström. Om politikens utmaningar, det europeiska projektet och om tro och solidaritet.

Avsnitt 1. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med författaren, artisten och komikern Jonas Gardell. Om tro, normer, humor, homosexualitet och om ett samhälle med öppenhet för det annorlunda.