Sofia församling

Prata med oss

Kontakt

Sofia församling Besöksadress: Borgmästargatan 11, 11629 Stockholm Postadress: BOX 11037, 10061 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6153100 E-post till Sofia församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Sofia församling

Välkommen till Sofia kyrka på Södermalm, Sjöstadskapellet i Hammarby sjöstad och Fryshuskyrkan i Fryshuset

En verklig Sofiaprofil, Ann-Marie Turesson har gått ur tiden.

Hem jag kom när bort till någon som behövde mig jag gick.

 I 42 av sina 73 år och av församlingens nu drygt 100 år var hon präst i Sofia.

Hon prästvigdes den 15 december 1968 i Storkyrkan. Dagen därpå började hon i Sofia församling. Hon var 24 år, det var prästbrist och det var bara att rycka in.

Ann-Marie var en särpräglad och färgstark människa. Devisen ” bevara ordningen så ska ordningen bevara dig” kännetecknade henne. Hon var en förebildlig församlingspräst med ett kontaktnät med enskilda personer som var enastående.  Hon skickade varje år sommar och julhälsningar till cirka 500 personer och dessutom ett julbrev till arbetskamrater och de närmaste vännerna.

Hennes sätt att vara och verka uppmärksammades genom åren  genom  olika utmärkelser.

1993 blev hon utsedd till årets söderbo.  I samband med Stockholms stifts 60 årsjubileum 2002 blev hon av biskop Caroline Krook utsedd till prost honoris  causa, ett hedersutnämnande för sin livsgärning.  Sofia församling nominerade henne till stiftelsen Oscar Hirschs Eldsjälspris 2004. Tillsammans med Fryshusets grundare Anders Carlberg tilldelades hon det priset vid en prisutdelning i Sjöstadskapellet samma år. Priset betydde en halv miljon kronor till diakonalt arbete i Sofia församling.  År 2006 erhöll hon Magnoliapriset, som av Sofia hembygdsförening tilldelas en Söderbo som gjort betydande insatser på Södermalm.

Ann-Marie var alltså en person som fick gensvar och många tack för sina insatser genom åren.

I sitt tack i sin sista personliga verksamhetsberättelse  avslutar hon med orden:
”Gud allenast vet hur jag levat mitt liv som hans tjänarinna. Jag vet att många kärleksfulla överdrifter sades om mitt arbete”.

På det äldreboende som Ann-Marie bodde de senaste 5 åren menade personalen att ingen annan fick så många besök som hon.

Jag är övertygad om att Ann-Marie högt uppskattade gensvaret på sitt eget sätt att vara och verka i sin krafts dagar.

Hon hade egen erfarenhet av följande ord av Anders Frostensson:
” Våra egna sår blir läkta när vi helar andras sår. Böjda under bördor bärs vi. När vi hjälper hjälp vi får. Ur den tröst jag gav en annan  tröst mitt eget hjärta fick. ” Hem jag kom när bort till någon som behövde mig jag  gick.”

Requiescat in pacem

Hans Ulfvebrand
(Kyrkoherde I Sofia församling 1993-2012)
Domprost