Mötesplatser

Välkommen ta del av våra mötesplatser, kurser och träffar. Kom och umgås med andra, fördjupa din tro, lyssna till föredrag och musik, eller bara vara.

Afternoon Tea

Njut av hembakade scones, bakverk och goda teer till en kostnad av 50 kr. Stanna gärna på söndagskonsert kl 16, fri entré.

Vårterminens tillfällen har nu passerat.

Anonyma ensamma

Vill du bryta din ensamhet? Kom och knyt nya kontakter! Anonyma Ensamma är en gemenskap av kvinnor och män som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem – ensamhet. Här bygger vi varaktiga relationer. Du behöver inte anmäla dig, utan det är bara att dyka upp.

Datum: Tisdagar, ojämna veckormed start 16 jan.
Tid: Kl 18-20
Plats: Församlingshuset, Borgmästargatan 11
Kontakt: Mejla tommie.sewon@svenskakyrkan.se eller ring 073-950 24 81

Canasta & hantverksgrupp

Gör nya bekantskaper och träna ditt minne genom att spela kortspelet Canasta. Kortlek finns att låna och kaffepannan står på! Du kanske är mer intresserad av handarbete än kortspel? Då är du välkommen att sticka, sy eller skapa annat hantverk tillsammans med andra. Ta gärna med ditt eget material. Det finns även material på plats.

Datum: 25 jan-16 maj (uppehåll 29/2, 4/4, 18/4 och 9/5)
Tid: Torsdagar kl 13-15
Plats: Sjöstadskapellet 

Flinka fingrar

Här tillverkar vi olika former av hantverk som säljs på församlingens marknader under året. Inkomsterna från försäljningarna går oavkortat till lokal eller internationell diakoni. Vi gör också babypaket, som genom Human Bridge går till nyblivna mammor på förlossningskliniker runtom i världen. Ta med dig eget material, eller kontakta Maria Sterner, församlingen har visst material.

Vårens träffar:
Onsdagarna 17 jan, 24 jan, 14 feb, 28 feb, 13 mars, 27 mars, 17 april, 24 april, 22 maj, 29 maj kl 16.00–18.00.

Föreläsningar

Ta del av våra uppskattade föreläsningar, där du får möta engagerade talare som både utmanar, inspirerar och öppnar dörrar till ämnen som du kanske aldrig tidigare närmat dig. Gratis inträde!

A Farewell to Wars – om hur en krigsfri värld ska bli möjlig

Samtal med Lars och Margareta Ingelstam
Mån 26 februari 18.30 i Stora salen, Borgmästargatan 11

Rubriken är hämtad från Hans Blix’ nyutkomna bok på Cambridge University Press. 

Samtal med inledningar av Lars och Margareta Ingelstam. Lars Ingelstam är f d professor vid Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet och författare. Han har nyligen kommit ut med Fredspolitiska perspektiv (2023). Margareta Ingelstam är utbildare, författare och fredsaktivist.

Möjliga vägar framåt

Föreläsning av Elisabeth Gerle
Mån 22 april 18.30 i Stora salen, Borgmästargatan 11

I det antika Grekland kallades de som inte brydde sig om det gemensamma för idiotes. Idag behöver vi bry oss både om det privata och om det gemensamma, delade livet i samhället. Frågor om människosyn påverkar hur vi ser på klimat, ekonomi och demokrati. Elisabeth Gerle föreläser utifrån sin senaste bok Vi är inte idioter. Klimat, ekonomi, demokrati ( Korpens förlag, andra upplaga 2024). . Elisabeth Gerle är präst, författare och f.d. professor i etik vid Lunds universitet.

Där pendeln har sitt fäste. Om det eviga i människan

Föredrag av Mikael Kurkiala
Mån 20 maj 18.30 i Stora salen, Borgmästargatan 11

Det handlar om vår egen individuella förankring i en inre punkt, skapelsens källa och mål, genom vilken vi länkas till helheten och blir en del av den. Mikael Kurkiala undersöker godhetens, ansvarets och hoppets källsprång och förutsättningar i en tid präglad av kortsiktighet och individualism. Varje människas uppgift är att svara på det anrop som är riktat till just henne. Handlingskraft, självinsikt och ansvar lägger tillsammans grunden för den form av livsorientering och handlande som kan kallas hopp. Hoppet är vår plikt och vårt uppdrag är att formulera en bärande berättelse kring det. Mikael Kurkiala är docent i kulturantropologi samt forskare och omvärldsbevakare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys.

------------------

Föreläsningarna anordnas i samarbete mellan Kristna humanister och Sofia församling. Information och kontakt: Lars Söderholm, Kristna humanister epost: larshsoderholm@gmail.com 

Fri entré. Alla är varmt välkomna. 

Gubbröra - Mat med prat

"Mat med prat" för dig som är man. Vi ses och lagar mat, umgås och äter tillsammans. Kostnad för maten är 100 kr/gång. Välkommen!

Vårterminens tillfällen har nu passerat.

Välkommen att anmäla dig senast dagen före till kapellvärd Per Jarnemo.
E-post: perchrister.jarnemo@svenskakyrkan.se Telefon: 08-6153132

Mötas i Sofia

Här står gemenskapen i centrum, och under terminen bjuds det på ett varierat program av musik, föredrag och underhållning. 
Inträde: 20 kr. Kaffe med kaffebröd ingår.

Utvalda onsdagar kl 14.00–15.30, Borgmästargatan 11

Program våren -24
24 jan - Musikkryss med Bengt Vilhelmsson, trubadur.
På terminens första träff får vi leta i musikminnet! Vi löser ett melodikryss när Bengt Vilhelmson sjunger visor och schlagers till akustisk gitarr.

7 feb - En värld av psalmer med Per Harling. Möt Per Harling, en av vår tids mest aktiva och produktiva psalmförfattare med ett halvt sekels engagemang för sång, gudstjänst, kyrka och värld. Han berättar om hur texterna kom till, om situationer, möten och sammanhang, och vi får sjunga de älskade psalmerna tillsammans.

28 feb - Allt under himmelens fäste. Jeanette Meyer, sångerska och pianist bjuder på musik ifrån när och fjärran. Tango, folksånger, Evert Taube, spirituals, musical, improvisationer och dikter av bland annat Pär Lagerkvist.

6 mar - Diakoner berättar. Vi får möta Maarit Gauffin, som precis har gått i pension efter 40 år som diakon i Katarina församling. I ett samtal med diakonerna i Sofia församling berättar Maarit om hur diakonyrket tagit sig uttryck och förändrats under dessa år. En samtida resa i diakonins tecken.

27 mar - Beatles låtskatt med jazzkvartetten Golden Slumbers. Jazzkvartetten Golden Slumbers skapar i mötet med varandra nya, unika, personliga arrangemang av the Beatles låtskatt. Golden Slumbers består av Mats Larsson, gitarr, Sara Fischer sång, Mats Dimming, kontrabas och Dan West, trummor.

10 apr - Alltid redo. Ett möte med scoutrörelsen och Kim D Bergman.
Kim är pastor och föreståndare i Centrumkyrkan i Farsta där han även är en av församlingens scoutledare. Den här eftermiddagen berättar Kim om Scouterna, och hur rörelsen bidrar till att på ett lekfullt och spännande sätt dela med sig av
kunskaper till en ung generation som ofta är ovan vid naturens möjligheter.

24 apr - Sång, musik & skvaller från musiklivet med Monika Bring. Monika Bring med den vita saxofonen sjunger, spelar och berättar tillsammans med pianisten och dragspelaren Lena Magnusson. Vi får höra om några kul händelser som man inte läser om i tidningarna.

15 maj - Vårfest med allsång och öppen scen. Vi ses för att dela vårens glädje i tankar och toner. Vi sjunger allsånger, församlingens musiker bjuder på musikaliska vårpärlor, och du som vill dela en eller flera önskedikter med oss andra är varmt välkommen att göra det på vår öppna scen. Vi passar även på att kalasa med tårta.

29 maj - Försommarbesök från Söderkåren. En resa genom tiden med axplock från Frälsningsarméns musikhistoria. En ensemble ur Söderkårens musikkår spelar och berättar om hur hornmusiken kom till och utvecklades. Söderkårens musikkår är hemmahörande på Hornsgatan 96 där musikkåren verkat i snart 130 år.

Sofiaandan

Sofiaandan är en plats för gemenskap som erbjuder bokcirklar, samtal i öppen gemenskap och Skapa & Prata-grupp. Vi avslutar med gemensam fika till självkostnadspris, 20 kr (jämna pengar eller Swish).

Föranmälan till alla cirklar utom Öppen samtalsgrupp. Anmälan till diakon Maria Sterner, se nedan.

Datum: 17 jan 14 feb, 13 mars 17 april och 22 maj
Tid: kl 13.00-14.30 / 14.00-15.45 
Plats: Församlingshuset, Borgmästargatan 11
Anmälan: diakon Maria Sterner, maria.sterner@svenskakyrkan.se, tel: 08-615 31 18.

Höstens program -23

BOKCIRKLAR
Föranmälan till diakon Maria Sterner (kontaktuppgifter ovan).
Skönlitteratur: Cristina leder bokcirkeln där vi läser allt inom skönlitteratur, gärna med fokus på mänskliga relationer. Vi väljer vid varje tillfälle tillsammans nästa bok vi skall läsa och samtala om. 
Facklitteratur: Johan leder bokcirkeln där vi läser filosofisk, psykologisk och andlig litteratur från samtida perspektiv. Kom gärna med förslag! Första boken blir ”Livet med Lif” av Camilla Lif. 
Biografi & memoarer: Kerstin leder bokcirkeln där vi läser fängslande berättelser ur verkliga livet.

SKAPA & PRATA
Hantverksgruppen: Sticka, virka, sy, klipp och klistra, eller vad du vill. Alla som tycker om att arbeta med händerna i någon form av hantverk är välkomna. Tillsammans hjälper vi varandra med idéer och förslag. Vill du lära dig något så finns det kanske någon i gruppen som kan det. Ta med dig eget material. Gruppen leds av Britten. Föranmälan till diakon Maria Sterner (kontaktuppgifter ovan).
Flinka Fingrar: För dig som vill göra något för dina medmänniskor. Vi jobbar i höst för försäljning på Tacksägelsedagen och adventsmarknad första advent. Vi gör också babypaket, som genom Human Bridge går till nyblivna mammor på förlossningskliniker runtom i världen. Ta med dig eget material, eller kontakta Maria Sterner, församlingen har visst material. 
Vi träffas två gånger i månaden, efter Sofiaträffen och Sofiaandan mellan kl 16.00 och 18.00 i Lilla salen 1 tr upp.

SAMTALSGRUPP
Öppna samtalsgruppen: Varmt välkommen till ett samtal i gemenskap med församlingens diakoner. Vi samtalar utifrån samtalskort med frågor eller bilder. Kom en gång eller alla gånger! Ingen föranmälan.

Sopplunch

Kom och ät husmors goda soppa i trevligt sällskap! Soppan som serveras är alltid gluten- och laktosfri samt vegetarisk, för att passa så många som möjligt. Till soppan finns också ostmacka, kaffe/te och kaka.

Datum: Varje torsdag med start 1 feb
Tid: Kl 12-13
Plats: Församlingshuset på Borgmästargatan 11, i stora församlingssalen
Kostnad: 50 kr. Du som vill komma ofta kan köpa ett häfte med 5 kuponger för 200 kr. Du kan betala kontant eller med Swish.

Vill du arbeta ideellt och ge av din tid? Sopplunchen är en av många verksamheter där ditt engagemang behövs! Läs mer här »

Utflykter

Varje termin ordnar vi kortare resor till intressanta och vackra platser. Alla är välkomna att anmäla intresse och vi har särskilda utflykter som är anpassade att fungera bra för dig som vill promenera kortare sträckor eller behöver rullstol/rullator.