Mötesplatser

Välkommen ta del av våra mötesplatser, kurser och träffar. Kom och umgås med andra, fördjupa din tro, lyssna till föredrag och musik, eller bara vara.

Anonyma ensamma

Vill du bryta din ensamhet? Kom och knyt nya kontakter! Anonyma Ensamma är en gemenskap av kvinnor och män som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem – ensamhet. Här bygger vi varaktiga relationer. Du behöver inte anmäla dig, utan det är bara att dyka upp.

Datum: Tisdagar, ojämna veckor: 30 aug, 13 sept, 27 sept, 11 okt, 25 okt, 8 nov, 22 nov, 6 dec, 20 dec
Tid: Kl 18-20
Plats: Församlingshuset, Borgmästargatan 11
Kontakt: Mejla Tommie Sewón eller ring 073-950 24 81

Canasta & hantverksgrupp

Gör nya bekantskaper och träna ditt minne genom att spela kortspelet Canasta. Kortlek finns att låna och kaffepannan står på! Du kanske är mer intresserad av handarbete än kortspel? Då är du välkommen att sticka, sy eller skapa annat hantverk tillsammans med andra. Ta gärna med ditt eget material. Det finns även material på plats.

Datum: 1/9-1/12 (ej 3/11)
Tid: Torsdagar kl 13-15
Plats: Sjöstadskapellet 

Föreläsningar

Förbundet Kristen Humanism och Sofia församling bjuder in till två föreläsningar under hösten -22. Gratis inträde.

Tisdag 4 oktober
Dominik Terstriep: Jag gungar - Montaigne som en kommunikationens mästare

Michel de Montaigne (1533-1592) var en mästare i att föra dialog med allt mellan himmel och jord. Han ville veta hur man kan leva ett gott liv - och det mitt i en fasansfull tid. Hur bevarar man sinnesro och humor när mycket omkring en kan få en att förtvivla? Montaigne lyckades med det. Hur gjorde han det?
 
Föreläsningen hålls av Dominik Terstriep, kyrkoherde i S:ta Eugenia katolska församling och författare.

4 oktober kl 18:30, Församlingshuset, Borgmästargatan 11, Lilla salen

Tisdag 22 november
Per Larsson: Det är aldrig så mörkt som före gryningen - om klimatsorg och kristet hopp i en allvarstid

Vad händer i vårt inre vid insikten om hur människan dominerar planeten och allt levande? När det blir uppenbart att Jorden inte räcker till för vår samlade förbrukning. När vi berövar framtida generationer deras livsmöjligheter och medverkar till att mängder av arter och hela ekosystem går under? Hur lever vi ett anständigt liv i dagens värld?
 
Per Larsson är missionär och ekoteolog, medlem av Rättviksseminariet

22 november kl 18:30, Församlingshuset, Borgmästargatan 11, Lilla salen

Församlingskretsen

Ledordet för Sofia församlingskrets sedan starten för ungefär 90 år sedan är gemenskap. En onsdag i månaden under höst och vår ses vi. Vi börjar med en andakt och dricker sedan kaffe tillsammans. Oftast är det något program, och det kan vara allt från firande av en traditionell högtid, besök av gäst eller en tipsrunda vi löser tillsammans. Kaffe med dopp på träffarna kostar 20 kr, swish eller kontant.

Höstens program

På onsdagar mellan kl. 14.00-15.30 ses vi i Stora salen på Borgmästargatan 11 följande datum:

7 september
Höstupptakt - Lockande läsning
Vi samlas kring gott fika och får på olika sätt ta del av inspirerande boktips inför höstens
kulna dagar. Självklart blir det en del knep och knåp kring dagens boktema.
Vi får också möta och lära känna församlingens nya diakon Tove Carlson.

5 oktober - Skatter i lerkärl
Besök av Daniel Hafner, präst och författare i Huddinge församling.
Daniel berättar om sin samtalsbok Skatter i lerkärl och om samtalets läkande kraft. Han berättar även om herrklubben för ensamma män som finns i hans församling.

2 november
Att vara präst i dag
Felix Ahlkvist, präst i vår egen församling kommer och berättar i ord och bild om prästrollen i dag. Från kallelsen till arbetet i församlingen.

7 december
Adventsfirande
Adventssånger och saffranssemla och annat smått och gott
Åsa Burman Laxvik spelar tillsammans med oss i adventstiden.

Tid: Kl 14-15.30
Plats: Församlingshuset, Borgmästargatan 11
Kontakt: Diakon Tove Carlson, tove.carlson@svenskakyrkan.se tel: 08-615 31 09 

Gubbröra - Mat med prat

"Mat med prat" för dig som är man. Tre tillfällen under hösten ses vi och lagar mat, umgås och äter tillsammans.

Datum: Fredagarna 30 september, 21 oktober och 25 november.
Tid: kl 10–14
Plats: Sjöstadskapellet

Välkommen att anmäla dig senast dagen före till kapellvärd Per Jarnemo.
Epost: perchrister.jarnemo@svenskakyrkan.se Telefon: 08-6153132

Samtalsdagar

Vi åker till vackra stiftsgården Stjärnholm för att dela några lugna och meningsfulla dagar tillsammans. vi får njuta av gemenskap, god mat, samtal och nya bekantskaper. Det finns möjlighet till samtal om livsberättelser utifrån Frälsarkransen.

Kostnaden är 300 kr/ boende i Sofia församling, 600 kr övriga. Kostnaden inkluderar resa, boende och mat.

Sofiaandan

Sofiaandan är en plats för gemenskap kring böcker och hantverk samt samtal i öppen gemenskap. Vi samlas för gemensam inledning och delar sedan upp oss i grupperna. Träffen avslutas med gemensamt fika till självkostnadspris, 20 kr. (Obs! anmälan till bokcirklarna och hantverksgruppen)

Datum: 21 september, 12 oktober, 9 november och 21 december.
Tid: kl 14:00-15:45 
Plats: Stora Salen på Borgmästargatan 11, Södermalm.
Kontakt: diakon Maria Sterner, maria.sterner@svenskakyrkan.se, tel: 08-615 31 18.

Höstens program

Cristinas bokcirkel: Bokcirkeln där vi läser allt inom skönlitteratur, gärna med fokus på mänskliga relationer. Vi väljer vid varje tillfälle tillsammans nästa bok vi ska läsa och diskutera. Till första bokcirkeln i höst, 21/9, ska vi läsa boken ’Om det inte vore för dig’ av Delphine de Vigan. (Obs! Föranmälan)

Johans bokcirkel: Bokcirkeln läste under våren 2022  självbiografiska böcker med hög igenkänningsfaktor och transparens. I höst läser vi biografier, psykologiskt, filosofisk eller andligt inspirerande litteratur i ett modernt perspektiv. (Obs! Föranmälan)

Brittens hantverksgrupp: Du som tycker om att arbeta med händerna i någon form av hantverk är välkommen. Tillsammans hjälper vi varandra med idéer och förslag. Vi delar kunskap och lär av varandra. Ta med dig eget material. (Obs! Föranmälan)

Öppna samtalsgruppen: Vi samtalar utifrån samtalskort med frågor eller bilder. Kom en gång eller alla gånger! Varmt välkomna till ett samtal i gemenskap. Samtalet leds av församlingens diakoner. (Ingen föranmälan)

Sofiaträffen

Öppen mötesplats med andakt och konsert.

Datum: 28 sept, 26 oktober, 23 november och 14 december.
Tid: Kl 14-15.30. Insläpp från 13.30.
Plats: Stora salen, Församlinghuset, Borgmästargatan 11.
Kostnad: 20 kronor - vänligen betala med Swish eller jämna pengar
Kontakt: Mejla diakon Maria Sterner, eller ring 08-615 31 18.

Höstens program

28 september - ”Den sjungande polisen” Michael Lundh 
Michael Lundh har under många år jobbat på Norrmalmspolisen, men är numera författare, föreläsare och sångare. Han berättar om mötet med gängen och fångarna som förändrade hans liv, och sjunger välkända sånger som alla kan sjunga med i.

26 oktober - Vi älskar dansbandz! med Anna Bromee
En varm, rolig musikalisk hyllning till svenska dansband. Skön nostalgi möter nutid i det bästa från 50-talet till nu – för ung som gammal. I detta nyskrivna glädjepiller till föreställning klingar låtarna som ingen av oss kan låta bli att sjunga med i eller få lust att dansa till. Från Sven-Ingvars & Max Fenders via Kikki Danielsson & Arvingarna till Vikingarna & Lotta Engberg.

23 november Minnenas jazz med Tyresö Jazzband
Tyresö Jazzband är ett gäng vänner som har spelat ihop i 20 år. Se fram emot en eftermiddag med nostalgiska tillbakablickar i ord och ton. Sune Linder, altsax, sång, Nils-Göran Wetterberg, klarinett, presentatör, Jörgen Toresson, piano, sång, Staffan Sjödin, bas, Peter Inghe, trummor

14 december  Julkonsert med Romeo & Julia-kören
Garanterad julstämning utlovas när en kvintett ur Romeo & Julia-kören sveper in publiken i ett mjukt täcke av musik, kärlek, skratt och värme. Konserten ljuder av toner från medeltiden och renässansen men även julsånger från modern tid. Sångerna bär starka budskap om varför julen är vår största högtid. Romeo & Julia Körens unika scenspråk och tilltal har hyllats av publik och kritiker på festivaler världen över i trettio år.

 

Sopplunch

Kom och ät husmors goda soppa i trevligt sällskap! Soppan som serveras är alltid gluten- och laktosfri samt vegansk, för att passa så många som möjligt. Till soppan finns också ostmacka, kaffe/te och kaka.

Datum: Varje torsdag med start 15 sept.
Tid: Kl 12-13
Plats: Församlingshuset på Borgmästargatan 11, i stora församlingssalen
Kostnad: 50 kr. Du som vill komma ofta kan köpa ett häfte med 5 kuponger för 200 kr. Du kan betala kontant eller med Swish.

Språkcafé

Är du ny i Sverige och vill lära dig svenska?
Varje måndag har vi språkträning för nyanlända som vill träna på sin svenska under lätta och trevliga former. Våra ”språkvolontärer” finns på plats för att lära ut svenska, umgås, samtala och fika. Vi tränar på svenska över en kopp kaffe. Barn är välkomna, vi har ett lekrum med böcker och leksaker.

Tid: Måndagar kl 15-17 med start 12 september.
Kontakt:
Mejla Ingegärd Stridh eller ring +46 70-655 65 31

LANGUAGE CAFÉ

Have you recently moved to Sweden and want to learn Swedish? Come and meet our ”language volunteers” and practice Swedish, talk and socialise. Children are welcome, we have a play room with toys and books.

Date: Mondays at 3-5 pm, starting on September 12th.

VOLONTÄR?
Är du intresserad av människor och andra kulturer och gärna med en känsla för språk är välkommen att anmäla dig som volontär.

Kontakt: Mejla pedagog Ingegärd Stridh, eller ring 070-655 65 31.

Utflykter

Varje termin ordnar vi kortare resor till intressanta och vackra platser. Alla är välkomna att anmäla intresse och vi har särskilda utflykter som är anpassade att fungera bra för dig som vill promenera kortare sträckor eller behöver rullstol/rullator.