Kropp & själ

I Sofia församling finns många möjligheter att ta hand om både kroppen och själen. Välkommen om du vill ta en promenad, träna yoga eller få hjälp att hantera stress.

Livsstegen - 12 steg till inre hälsa

90 min, 1 gång/vecka, 12 veckor

Livsstegens program är till för alla oss som vill utvecklas och växa som människor med våra bekymmer och glädjeämnen, stora som små, och som kan känna maktlöshet inför livets stora frågor.

Livsstegens grupper består av max 10 deltagare och 2 ledare (som själva deltar i gruppen men håller i ramarna). Vi möts 90 minuter en gång/vecka under 12 veckor. Inför varje träff läser vi alla ett kapitel i boken Livsstegen av Olle Karlsson. Programmet leds av Birgith Lannerö och Anne Sellin i Sofia församlings regi.

Datum: Start 11 januari 2021
Tid: Måndagar 18.00-19.30
Plats: I Sofia församlingshus, körsalen, Borgmästargatan 11, vån 1

Anmälan senast 15 december 2020

via mejl till sofia.anmalan@svenskakyrkan.se, skriv LIVSSTEGEN i ämnesfältet i mejlet. Du blir kontaktad av en ledare efter anmälan. Välkommen!

Lunchpromenad

I höst umgås vi helst utomhus! Följ med på en skön lunchpromenad tillsammans med oss. Vi träffas kl. 11.30 utanför kyrkan och går en lugn runda på ca 30 min i Vita bergen med omgivning.

Efter promenaden kl. 12 serveras lunchmacka, kaffe och kaka för 25kr. Den som önskar komma direkt till lunchen och hoppa över promenaden är självklart välkommen att göra så.

Datum: Start 24/9
Tid: Torsdagar kl 11.30 - ca 13.00
Plats: Samling utanför Sofia kyrka

Meditativ rörelseträning

För dig som vill hitta en väg till inre stillhet. Enkla men effektiva stretchövningar för smidighet, andning och avslappning. Vi utövar träningen utan skor på yogamattor, som finns att låna och använder gärna mjuka och bekväma kläder.

Rörelseträning, dagtid
Datum:
 Inställt tillsvidare
Tid: Måndagar kl 13.00-13.40
Plats: Sjöstadskapellet
Kaffe/te och mörk choklad serveras efteråt för 20 kr. Träningen är kostnadsfri.

Frågor och anmälan: Mejla Helene Eliasson eller ring 08-615 31 36.

Rörelseträning, kvällar
Datum:
Inställt tillsvidare
Tid: Måndagar kl 18.30-20.10
Plats: Sjöstadskapellet
För dig som vill inleder vi med middag för 50 kr och samtal om kvällens tema. Därefter är det meditativ rörelseträning kl 19.30-20.10. Träningen är kostnadsfri.

Frågor och anmälan: Mejla Helene Eliasson eller ring 08-615 31 36.

Samtalsgrupp Livet 2.0

Är du stressad och pressad på jobbet, i ditt privata liv, känner du dig otillfredsställd och otillräcklig? I Livet 2.0 får du verktyg och kunskap för att kunna förändra din situation.

Välkommen till en KBT-inspirerad studiegrupp vid sex tillfällen, där vi tar upp frågor som stress, hur tar vi hand om oss själva, att se varningstecken, m.m. Vi arbetar med metoder som avslappning och mindfulness.

Det kostar inget att vara med.

Gruppen leds av Åsa Jakobsson, präst och KBT-terapeut och Marie Behrenfeldt, pedagog.

Datum: Gruppen pausar tillsvidare
Tid: Måndagar kl 18-20
Plats:
Sjöstadskapellet
Anmäl dig:
Mejla Åsa Jakobsson eller ring 08-615 31 55.

Skapande rörelse

Tillsammans utforskar vi dansen som en form av bön och meditiation. Uppvärmning, eget och gemensamt skapande med fria rörelser, rörelsemeditation, komposition, m.m. Gruppen leds av Annika Wällstedt dansterapeut, rörelsepedagog och utbildare, samt Marie-Louise Riise, präst. Max 10 personer.

Datum: 22/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11
Tid: Tisdagar kl 9.30-11.30, ojämna veckor.
Plats: Sofia kyrka
Anmälan: Mejla Annika Wällstedt eller ring 070-488 14 93. Mejla Marie-
Louise Riise eller ring 08-615 31 13.

Stavgång och sopplunch

Vi samlas i Sjöstadskapellet på tisdagar kl 10.30 för att sedan promenera i varierande terräng, med eller utan stavar. Under vandringen tar vi en paus och ber Pilgrimsbön. Du behöver inte anmäla dig, och det kostar inget att gå med på stavgångspromenaden.

Den som vill avslutar med sopplunch i Sjöstadskapellet kl 12. Kostnad 50 kr.

Datum: 1 sept - 1 dec
Tid: Tisdagar kl 10.30-12, därefter sopplunch kl 12-13.
Plats: Sjöstadskapellet

Yoga

Hathayoga för alla med fokus på andning, meditation och mjuka rörelser. En stund i stillhet där kropp och själ förenas i respekt för den gåva Gud gett oss.

Vi tränar fysisk rörlighet och inre koncentration utifrån våra egna förutsättningar. Yoga är en dynamisk träning med fokus på andning, rörelse, meditation och avspänning.

Du behöver inte anmäla dig, men det finns ett begränsat antal platser per gång. Kostnaden är 70 kr/träning. Du betalar på plats med kort, jämna kontanter eller Swish. Ta med en egen yogamatta! Träningen leds av Anna Elina Rönnbäck, sjukhuspräst och yogalärare.

Datum: 2 sept - 9 dec
Tid: Onsdagar kl 17-18 (Obs! Inget insläpp efter att yogan startar kl 17.00).
Plats: Sofia kyrka