Bröllop och vigsel

Att gifta sig är ett av livets största beslut. Två människor säger ja till ett liv tillsammans och firar kärleken till varandra.

BOKA VIGSEL

Välkommen att boka tid för vigsel i Sofia församling!

Tel: 08-615 31 50

Telefontider: Mån, tis, tors, fre kl 9-12

E-post: sofia.forsamling@svenskakyrkan.se

Hindersprövning

När man skall gifta sig skall man först genomgå så kallad hindersprövning. Ni får ett intyg på att ni får ingå äktenskap. Därefter är ni välkomna till vigsel i någon av våra kyrkor. Ansök om hindersprövning hos Skatteverket här »

medlem i svenska kyrkan

För att gifta sig i Svenska kyrkan ska minst en av er vara medlem. Kyrka, präst, vaktmästare och musiker är kostnadsfritt. Här hittar du inträdesblankett om du vill bli medlem »

Planera vigseln

I god tid före vigseln kommer prästen att kontakta er för att gå igenom vigselgudstjänsten. Ceremonin följer alltid Svenska kyrkans ordning för vigselgudstjänst, och innehåller psalmer, bön och frågan om ni vill ta varandra till äkta makar. Ordningen är densamma för sam- och olikkönade brudpar. I samråd med prästen och musikern kan ni göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger.

Vittnen

Många vill fira giftermålet tillsammans med släkt och vänner närvarande. Då behövs inga särskilda vittnen. Andra väljer istället att vigas utan gäster. Då behöver ni ha två vittnen vid ceremonin. Antingen ber ni två närstående vara vittnen, eller så kan t.ex. musiker och vaktmästare i kyrkan vara era vittnen.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

1 Kor 13:13