Dop

BOKA DOP

Välkommen att boka tid för dop i Sofia församling!

Tel: 08-615 31 50

Telefontider: Mån, tis, tors, fre kl 9-12

E-post: sofia.forsamling@svenskakyrkan.se

Dopet - ett löfte

I dopet får vi ett löfte om att Gud är med genom hela livet, vad som än händer. Det är också en glädjens fest för familj, släkt och vänner. Genom dopet blir den som döps medlem i Svenska kyrkan.

Vattnet i dopgudstjänsten är en symbol för livet. Dopet handlar både om livet här och nu och om det eviga livet.

Den vita dopklänningen är en symbol för Guds närvaro. Ett litet barn som döps brukar ha en lång klänning som symboliserar att dopet är någonting att växa i. Det finns mycket kvar för barnet att lära om Gud och om sin tro.

DOP FÖR ALLA åldrar

Ofta förknippar vi dopet med små barn, men i Svenska kyrkan kan man döpas i vilken ålder som helst. Det är vanligt att ungdomar döps under konfirmationstiden, eller att man väljer att döpas som vuxen. Svenska kyrkans uppfattning är att ett kristet dop, oavsett kyrka eller samfund, gäller hela livet. Är du vuxen och vill döpas? Välkommen att kontakta oss!

SÅ GÅR DOPET TILL

Kontakta Sofia församling för att boka dag, tid och kyrka för dopet. Prästen som ska döpa dig eller ditt barn tar kontakt med dig i god tid innan dopet.

Många väljer att ha en eller flera faddrar till sitt barn. Fadderns uppgift är att följa sitt gudbarn genom livet, omsluta det med kärlek och stödja det. Faddrarna ska vara döpta. Om du döps som ungdom eller vuxen väljer du själv om du vill ha faddrar.

Inför dopet samtalar du med prästen. Därefter planeras själva dopakten tillsammans med präst och musiker. Då väljer ni psalmer, om någon ska läsa en dikt eller sjunga en solosång, och pratar igenom hur dopgudstjänsten går till.

Från min födelsestund är mitt liv i din hand, alltsedan jag blev till har du varit min Gud.

Psaltaren 22:11