Erik Soop

Ett märkligt blickfång i kyrkan är Soops mausoleum, uppfört av Pieter de Keyser i Amsterdam, Holland. Överste Erik Soop begravdes i en imponerande tennkista 1632. Hans maka, Anna Posse beställde och bekostade mausoleet som hon och maken är avbildade på.

Mausoleet i alabaster och svart marmor flankeras av kunskapens gudinna Minerva och krigsguden Mars.

Erik Soop var chef för Västgöta Ryttare i Gustav II Adolfs krigsmakt. Han avled 1632.

Domkyrkans öppettider

Skara domkyrka är öppen för besök, andakt och gudstjänst dagligen året runt måndag-söndag 10.00-16.00 samt vid gudstjänster och konserter.
Sommaröppet: juni 10.00-18.00, juli 9.00-20.00, augusti 10.00-18.00
När gudstjänster, andakter eller annan verksamhet pågår, t ex mässa, middagsbön, dop, vigsel, begravning, konsert och liknande, är det inte möjligt att gå in i våra kyrkor för att turista. Var vänlig och respektera detta!

Ibland bokas program in med kort varsel. Vill du vara alldeles säker på att kunna komma in utan att själv ha bokat kyrkan, ring strax före ditt besök och försäkra dig om att det är möjligt.

Du är alltid välkommen in och delta i det som sker i domkyrkan!

Kontakt Skara domkyrka

Boka dop och vigsel:
Kyrkans hus, Skara, tel. 0511-265 00

Begravning och gravar:
Kyrkogårdsförvaltningen, tel. 0511-265 40

Visning av domkyrkan:
Bokning sker via Kyrkans Hus tel. 0511-265 00, eller mail: Skara pastorat
Bokningsavgift 250 kr.
Guidning 650 kr, ca 1 timme  (i guidningsavgift ingår bokningsavgift).
Vid grupper om färre än 10 deltagare uttages ingen bokningsavgift, men guideavgift per person med 40:-

Snabbfakta om Skara domkyrka

Skara domkyrka har anor från 1100-talet men fick sin nuvarande höggotiska prägel på 1300-talet. Den är helgad åt Sankta Maria och är Sveriges äldsta domkyrka. Här finns bland annat en medeltida krypta och en skattkammare med flera unika skatter. Glasfönstren med Bibelns berättelser är gjorda av Bo Beskow.

Kyrkan har 470 sittplatser och ca 750 personer får plats i kyrkan.