Varnhems klosterkyrka

I klosterområdet finns klosterkyrkan, klosterruinerna, klostermuséet, örtagården samt nybyggda Kata gård. Efter besöket i kyrkan rekommenderas fika på klosterkaféet alldeles intill kyrkan.

Välkommen att vandra under klosterkyrkans månghundraåriga valv, där munkarnas mässor och sånger en gång manade till stillhet och besinning inför de livsavgörande frågorna och där hela det medeltida rummet avspeglar Guds härlighet och talar om vägen till himlen.

I klosterkyrkans välbevarade romansk-gotiska miljö har Stockholms grundare Birger Jarl och enligt traditionen fyra svenska medeltidskungar fått sitt sista vilorum.

År 1150 kom abboten Henrik och hans cisterciensermunkar till Varnhem. Placeringen av klostret i Varnhem vid Billingen var idealisk.
Varnhem och dess kloster var under lång tid ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt, en välfärdskälla och en viktig förmedlare av kunskap och nya idéer till fromma för det framväxande svenska riket.

Under 1600-talet restaurerades kyrkan av Magnus Gabriel De la Gardie, som där inrättade gravkor och minneshall för sig och sin familj. Den praktfulla barockinredningen, det mäktiga strävpelarsystemet och det stora centraltornet är bl.a. resultat av denna restaurering.

Varnhems församling vill gärna öppna portarna till denna riksklenod. Kunniga guider visar kyrkan under turistsäsongen och även eljest efter överenskommelse. Sommarmusiken i klosterkyrkan är känd vida omkring och lockar stor publik.

Kata Gård
Kata Gård ligger på kullen ovan klosterruinen vid Varnhems klosterkyrka och är byggd över ruinen efter en gårdskyrka från vikingatiden. Utställningen i Kata Gård berättar bland annat om gårdskyrkan, om vem Kata var och om utgrävningarna. Kata Gård är öppen under sommarsäsongen.
För mer information kontakta Västergötlands museum.
För bokning av guidning kontakta museet tel. 0511-260 70 eller receptionen@vgmuseum.se

Klosterkaféet i Varnhem
I den vackra miljön kring Varnhems klosterkyrka och klosterruiner ligger Klosterkaféet i Varnhem. Här har serverats kaffe sedan 1925. Välkommen att njuta av en fika i mysig kafémiljö inomhus eller i kaféträdgården utanför.
Från 2018 drivs klosterkaféet i ny regi. Frågor och bokningar tel. 0511-604 44.

Varnhem Abbey - English

Klosterstadt Varnhem - Deutsch

Öppettider Varnhems klosterkyrka

Kontakt Varnhems klosterkyrka

Boka dop och vigsel: Kyrkans hus, Skara, tel. 0511-265 00

Begravning och gravar: Kyrkogårdsförvaltningen, tel. 0511-265 40

Besöka kyrkan: se info här ovan om öppettider m.m.

Snabbfakta om Varnhems klosterkyrka

Klosterkyrkan började byggas 1150 och har romansk-gotisk prägel. Magnus Gabriel De la Gardie restaurerade kyrkan på 1600-talet då den fick sin praktfulla barockstil. Han, liksom Birger jarl och enligt traditionen även fyra medeltida kungar är begravda i kyrkan.

Här finns 180 sittplatser och ungefär 350 personer får plats i kyrkan.

Om klosterområdet

I klosterområdet i Varnhem finns klosterkyrkan, klosterruinerna, klostermuséet samt örtagården. Strax intill kyrkan finns även Kata gård, kafé och vandrarhem.

Vandra virtuellt i klosterkyrkan

Börja vandringen genom att klicka på länk till Google Maps...