Varnhems klosterkyrka
Foto: Marina Larsson

Varnhems klosterkyrka

I klosterområdet finns klosterkyrkan, klosterruinerna, klostermuséet samt örtagården. Strax intill kyrkan finns även Klostersjön, Kata gård, vandringsleder, kafé och vandrarhem. 

Välkommen att vandra under klosterkyrkans månghundraåriga valv, där munkarnas mässor och sånger en gång manade till stillhet och besinning inför de livsavgörande frågorna och där hela det medeltida rummet avspeglar Guds härlighet och talar om vägen till himlen.

I klosterkyrkans välbevarade romansk-gotiska miljö har Stockholms grundare Birger Jarl och enligt traditionen fyra svenska medeltidskungar fått sitt sista vilorum.

År 1150 kom abboten Henrik och hans cisterciensermunkar till Varnhem. Placeringen av klostret i Varnhem vid Billingen var idealisk.
Varnhem och dess kloster var under lång tid ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt, en välfärdskälla och en viktig förmedlare av kunskap och nya idéer till fromma för det framväxande svenska riket.

Under 1600-talet restaurerades kyrkan av Magnus Gabriel De la Gardie, som där inrättade gravkor och minneshall för sig och sin familj. Den praktfulla barockinredningen, det mäktiga strävpelarsystemet och det stora centraltornet är bl.a. resultat av denna restaurering.

Varnhems församling vill gärna öppna portarna till denna riksklenod. Kunniga guider visar kyrkan under turistsäsongen och även under övriga året efter överenskommelse. Sommarmusiken i klosterkyrkan är känd vida omkring och lockar stor publik.
För information om öppettider, entré m.m. klicka här...

Kata Gård
Kata Gård ligger på kullen ovan klosterruinen vid Varnhems klosterkyrka och är byggd över ruinen efter en gårdskyrka från vikingatiden. Utställningen i Kata Gård berättar bland annat om gårdskyrkan, om vem Kata var och om utgrävningarna. Kata Gård är öppen under sommarsäsongen.

Klostersjön
Strax intill klosterkyrkan har munkarnas sjö återställts genom att dämma sjön precis som munkarna gjorde på medeltiden. En dammvall har byggts och bäckfåran är synlig för att kunna se vattnets väg till sjön. Här har varit sjö under många tusen år. Runt sjön finns vandringsled, grillplats och Dahliarabatt.

Vandringsleder
Vid Varnhems klosterkyrka finns flera vandringsleder t.ex. Rosenstigen och Klostersjön runt. Rosenstigen är ca 2 km och slingrar sig fram genom kulturlandskapet. Längs vägen finns vackra kalkstenstrappor och en fin gammal stenbro. Klostersjön runt är ca 1,5 km och första halvan är tillgänglighetsanpassad, andra halvan är mer kuperad. I anslutning till start och mål finns en grillplats, ta med egen ved.

Klosterkaféet i Varnhem
I den vackra miljön kring Varnhems klosterkyrka och klosterruiner ligger Klosterkaféet i Varnhem. Här har serverats kaffe sedan 1925. Välkommen att njuta av en fika i mysig kafémiljö inomhus eller i kaféträdgården utanför.

Klostergården vandrarhem
Intill kyrkan och kaféet ligger Klostergården vandrarhem.

www.varnhem.se
Skara kommun, Västergötlands museum och Skara pastorat samarbetar kring besöksmål Varnhem och planerar aktiviteter tillsammans och var för sig. Mer om vad som händer kring Varnhems klosterkyrka, information om Klostersjön, vandringsleder m.m. samt öppettider och kontaktuppgifter för Kata gård, kafé och vandrarhem via länken nedan:
Klicka för samlad information om besöksmål Varnhem...

Varnhem Abbey - English

Klosterstadt Varnhem - Deutsch

De la Gardie-orgeln i Varnhem

Varnhems klosterkyrka har länge längtat efter en ny orgel. Om några år kan det äntligen bli verklighet. Den uttjänta läktarorgeln har plockats ner och delar av denna återanvänds till en ny unik orgel som passar kyrkorummets fina akustik. Att göra verklighet av greveparet De la Gardies barockorgel återskapar en viktig pusselbit av Varnhems historia. Samtidigt slår man ett slag för hållbart hantverk, orgelmusiken och att stärka Varnhem som en plats för rika musikupplevelser. 

För att projektet ska bli verklighet behövs bidrag från många håll. Skara pastorat står för en grundplåt och projektgruppen söker bidrag från stiftelser och fonder. Privatpersoner är också välkomna att lämna ett bidrag, litet eller stort. Var med du också!
Swish Skara pastorat: 123 375 55 43 märk: orgel Varnhem
Bankgiro Skara pastorat: 460-5465 märk: orgel Varnhem

Kontaktpersoner:
Emanuel Carlsson, församlingsherde Valle, tel. 0511-265 51
Johnny Hagberg, projektledare, tel. 070-550 00 98

Klicka för mer information om projektet kring De la Gardie-orgeln...

Öppettider Varnhems klosterkyrka

Kontakt Varnhems klosterkyrka

Boka dop och vigsel: Kyrkans hus, Skara, tel. 0511-265 00
Begravning och gravar: Kyrkogårdsförvaltningen, tel. 0511-265 40
Besöka kyrkan: se mer info under Öppettider och guidningar

Snabbfakta om Varnhems klosterkyrka

Klosterkyrkan började byggas 1150 och har romansk-gotisk prägel. Magnus Gabriel De la Gardie restaurerade kyrkan på 1600-talet då den fick sin praktfulla barockstil. Han, liksom Birger jarl och enligt traditionen även fyra medeltida kungar är begravda i kyrkan.

Här finns 180 sittplatser och ungefär 350 personer får plats i kyrkan.

Om klosterområdet

I klosterområdet i Varnhem finns klosterkyrkan, klosterruinerna, klostermuséet samt örtagården. Strax intill kyrkan finns även Kata gård, Ryttaregården infopoint, kafé och vandrarhem.

Vandra virtuellt i klosterkyrkan

Börja vandringen genom att klicka på länk till Google Maps...