Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Fakta om Jesus

För omkring 2 000 år sedan föddes Jesus, en av historiens mest omtalade och citerade personer.

Bibelns berättelser om Jesus

I Bibelns nya testamente berättar de fyra evangelisterna, Matteus, Markus, Lukas och Johannes, om Jesu liv.

Född: Jesus föddes omkring år 0 i landet Palestina. Han föddes i staden Betlehem, under en resa som hans föräldrar gjorde när de skulle skattskriva sig.

Föräldrar: Hans mor var en ung flicka vid namn Maria. Hans jordiske far var hennes trolovade, en ung snickare vid namn Josef. Enligt berättelserna i Bibeln var Gud far till Jesus.

Religion: Jesus var jude. 

Yrke: Jesus lärdes till snickare av sin far. Han fick också lära sig om judarnas heliga skrifter. Dessa skrifter är bland annat den del av Bibeln som kristna i dag kallar Gamla testamentet. Som vuxen vandrade Jesus med sina lärjungar och berättade och samtalade om Gud, livet och relationer.

Död: Jesus dog när han var omkring 30 år. Han dömdes till döden för att han sa att han var judarnas kung (Matteusevangeliet 27:11). Domen verkställdes genom att Jesus spikades upp på ett kors.

Aktuell: Jesus dog under påskhelgen, på den dag som numera kallas långfredagen. På påskdagen uppstod han från döden. Han steg upp till Gud i himmelen på den dag som vi numera kallar Kristi himmelfärds dag. Men innan dess lovade han människorna att alltid finnas hos dem, genom den Heliga Anden. Därför säger kristna i hela världen att Jesus lever än i dag.

Budskap: Jesus talade om att himmelriket skulle komma. Han menade ett himmelrike här på jorden - ett rike där fattiga och förtryckta människor skulle värderas högre än de rika och dem som hade makt.

 

Läs mer om Bibeln.

Läs kända bibelord, bland annat citat av Jesus.