Fotografiska stråket 2018

Bokmässan handlar inte bara om ord utan även om bilder. Bokmässans fotografiska stråk uppmärksammar bildens betydelse och fotografisk litteratur. I samarbete med fotografer och förlag visas aktuella fotografier som utställningar och bildspel på Se människan-scenen.

Bildspel

En blick upp i kyrkans takvalv. Vad ser du? Himmel eller helvete?

Västsveriges bemålade takvalv är unika i sitt slag. När kyrkorna rustades upp i slutet av 1600-talet och under 1700-talet byggdes trävalv över kyrkorummen, ytor som utsmyckades med stora färgsprakande oljemålningar. Takvalven kallades himlingar och det var precis vad de var. Prydda med moln, änglar och bibliska berättelser och ofta med ett helvete som kontrast till saligheten.

Boken Mellan himmel och helvete är utgiven i ett samarbete mellan Göteborgs stift och Västarvet. Författare är Kajsa Nyström Rudling och fotograf Ola Erikson.

Om symboler, människor och den gudomliga kraften

Fotografier av kors i olika. ovanliga utformningar tillsammans med inspirerande, filosofiska och spirituella små texter. Av Kors, ett bildspel om boken med samma namn producerad av Gabriel Külen med foto och text av Joel Miller.

Utställningar

Mother Ganga

Människan i centrum är den flerfaldigt prisbelönte fotografen Joachim Nywalls signum. Nu ger han ut en fotobok om världens heligaste flod – Ganges. Myllrande festivaler, vördnadsfulla bad, skimrande risskördar, asketiska Sadhus och heliga kor. Allt skildras med Joachims blick för detaljer, färger och djup.

Vi får se okända sidor av flodlivet som uråldrig lerbrottning, färgsprakande plastsortering, tigerspaning i öarna söder om Kolkata och skummande forsränning. Följ med på resan från källan i Gangotriglaciären i snöklädda Himalaya till öarna i deltat Sundarbans.

 

Nyckelhålet

Den sjätte boken i serien ”Ärkebiskopens fastebok” för enskild eller gemensam reflektion.

I årets fastebok tar Caroline Krook oss genom fastetiden med konstnären Dan Wolgers bilder som vägmärken. Utifrån de femton scenerna som gestaltar Jesus liv ger hon oss sina tankar och reflekterar över våra liv.

"Här stannar vi: ett nyckelhål som är Kristus. Bakom nyckelhålet kan vi se en annan värld. Genom honom, Kristus, kan vi för ett ögonblick kika in i den världen. […] Vi ser ingenting åt sidorna, ingen helhet, ändå ser vi ett annat rum än det vi kikar från.”

Utställningen finns att låna via www.kultursamverkan.se

 

Västsahara inifrån

Sand, svek och längtan – fotografen Johan Persson dokumenterar Västsaharakonflikten. Följ med till kvävande flyktingläger, ockuperat land och oändliga öknar, där hoppet lever men frustrationen gror. Bilderna i utställningen finns med i den nya reportageboken Västsahara inifrån som han ger ut tillsammans med journalisten Anna Roxvall.

Edith Södergran - Poeten bakom bilden

En författare som drabbats av romantisering. Delvis för att hon uppfyller alla krav på hur en kvinnlig poet vid sekelskiftet ska vara: sjuk, nyskapande, missförstådd, skriver om olycklig kärlek och dör ung. Om man bara fokuserar på detta, blir också förståelsen av hennes diktning och liv starkt reducerad. När hon dog kunde hon exploateras eftersom hon inte själv kunde protestera över hur offentligheten behandlade henne. Att hon faktiskt var den första kvinnliga författaren i Europa som publicerade ett litterärt manifest 1919 har nästan alla missat, framför allt den biografiska forskningen.

Hennes fotografisamling finns tillgänglig hos Svenska litteratursällskapet i Finland där den förvaras. Utställningen finns att låna via www.kultursamverkan.se

 

 

Presenningsikoner – slitet och förgyllt

Jag målar på gamla presenningar som jag tiggt till mig i hamnar, hos bönder, på åkerier och hos militären. De är lagade och lappade, slitna och härjade – och just därför så vackra.

Ordet, det talade och skrivna, har kommit att dominera över andra språk i kyrka och samhälle i vår del av världen. Det är egendomligt om man betänker att kristen tro faktiskt handlar om det outsägliga. Det talade ordet är för fattigt och trubbigt för att kunna vara det enda språket i trons värld. Mina presenningsikoner vill vara missionärer för bildens plats i trons och kyrkans värld.

Tolkning pågår

En teologipodd med samtal om söndagens bibeltexter. Både texten och samtalet får utrymme när vi söker förstå vad texten kan betyda för oss idag. Att inte skynda till slutsatser och inte fly undan det svåra, men undvika förenklingar och färdiga svar. Vi gräver, brottas och gläds. Podden görs av sju präster i Svenska kyrkan i Lunds stift.