Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Långfredagen

Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Han fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden. Anledningen är att Jesus gjort anspråk på att kalla sig judarnas kung.

JESUS AVRÄTTAS

De romerska soldaterna för Jesus till förhör hos Pontius Pilatus som var ståthållare, det vill säga förvaltare. Pontius Pilatus bestämmer att Jesus ska dömas till döden för att han kallat sig "judarnas kung".

Jesus får själv bära sitt kors till Golgota, en kulle utanför staden, där han korsfästs bredvid två rövare. Rövarna som är korsfästa bredvid Jesus hånar honom och ber honom hjälpa sig själv och dem om han nu är Gud son. En av rövarna ber också Jesus att tänka på honom om det skulle vara så att hans Gud hjälper.

Jesus säger då att han redan idag ska vara med honom i paradiset. När Jesus dör berättas att mörkret faller över jorden och Jesus ber till Gud med orden ur Psaltaren 22: "Min Gud, min Gud varför har du övergivit mig?"

När Jesus ger upp andan och dör skakar jorden och soldaten som vaktar korset säger: "Den mannen måste ha varit Guds son". Soldaterna sticker ett svärd i Jesu sida för att konstatera att han är död.

En av lärjungarna tog sedan ner Jesu kropp, lindade den med linnebindlar och kryddor och lade honom i en grav i närheten av platsen där han korsfästs.

LÅNGFREDAG I KYRKAN

Under gudstjänsterna på långfredagen är det stilla och allvarligt i kyrkan. Det är ofta ingen musik och kyrkklockorna ringer inte. Ofta har man på skärtorsdagens kväll dukat av altarets blommor och ersatt dem med fem röda rosor, som symboliserar Jesu fem sår. I många kyrkor håller man flera gudstjänster under långfredagen där man följer berättelsen om när Jesus korsfästs.