Vittinge kyrkokör tog emot fana på Skansen

Nyhet Publicerad Ändrad

Ända sedan 1893 har nationaldagen firats traditionsenligt på Skansen i närvaro av kungafamiljen med musik, högtidstal och utdelning av fanor. År 2023 var Vittinge kyrkokör en av de organisationer som fick hämta en fana!

Som ett led i att sprida kunskap om svenska flaggan som symbol för Sverige delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag i samarbete med riksdagsförvaltningen varje år ut flaggor som under en dag vajat över riksdagshuset. Mottagarna är föreningar och organisationer i Sverige som ansökt om att få en flagga. 

Körmedlemmen Susann Stambolidou-Tellebo lämnade in en ansökan och styrelsen för Stiftelsen Sveriges Nationaldag beslutade alltså att ge en fana till Vittinge kyrkokör. Tre av tjugo fanor delades ut av riksdagens talman tillika ordföranden för Stiftelsen Sveriges Nationaldag vid förprogrammet till det officiella nationaldagsfirandet på Skansen den 6 juni. Vittinge kyrkokör valdes ut som en av dessa tre!

Vittinge kyrkokör firar sitt 100-årsjubileum samma år och hade en sedan länge inplanerad jubileumskonsert den 6 juni. Därför blev det tidigare körledaren Inga-Britt Thalin, kyrkvaktmästaren Kicki Wappsell och tidigare mångåriga körmedlemmen Gunilla Harbom som åkte till Skansen för att med stolthet mottaga fanan!