Dop

Ett barn har kommit till världen. Genom dopet blir barnet en del av församlingen. Dopet är också ett tillfälle för er som föräldrar att fira ert barns födelse tillsammans med släkt och vänner. Du kan även döpas som vuxen.

Dopet är en glädjens och livets fest. I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Hur går det till?

Att döpas i Svenska kyrkan är kostnadsfritt. Dopet förrättas av en präst, antingen i en separat ceremoni eller i en ordinarie gudstjänst. Det finns gott om utrymme att vara med och utforma dopceremonin, till exempel genom val av psalmer och texter.

Dopklänning kan lånas kostnadsfritt i samband med dop. Så här ser Vittinges dopklänning ut. Banden är utbytbara. Halsringningen är 26 cm och sömmen under midjan 56.

Om du vill bli döpt eller låta döpa ditt barn kontaktar du oss på 0224-620 37 eller vittinge.forsamling@svenskakyrkan.se. Du kan också fylla i formuläret nedan för att bli kontaktad. Vi bokar då tillsammans in en dag och tid för dopet.

Vill du låna församlingshemmet kostnadsfritt i samband med dopet bokar vi det på samma gång. Då bjuder vi även på kaffe, saft, servetter och tårta för upp till 60 personer, som du själv hämtar på Jessan's konditori i Heby. (Specialbeställningar ingår ej.)

Ungefär en vecka före dopet kommer prästen att kontakta er för ett dopsamtal. Under det samtalet pratar ni både om dopets betydelse och om det rent praktiska. I samråd med musikern bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilken musik som ska spelas och om ni kanske vill ha någon som sjunger.

Läs mer om dop på Svenskakyrkan.se.