Bebis i dopklänning på en kavajklädd arm.
Foto: Jim Elfström / IKON

Dop

Ett barn har kommit till världen! Genom dopet blir barnet en del av församlingen. Dopet är också ett tillfälle att fira barnets födelse tillsammans med släkt och vänner. Du kan även döpas som vuxen. Dopet behöver inte kosta någonting. Och vi bjuder på tårtan!

Dopet är en fest! I dopet finns löftet om att Gud är med alla livets dagar, oavsett vad som händer. För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, för att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Hur går det till?

Dopklänning i skir spets med två långa band hängande från midjan.
Dopklänning kan lånas kostnadsfritt i samband med dop. Så här ser Vittinges dopklänning ut. Banden är utbytbara. Halsringningen är 26 cm och sömmen under midjan 56.

Att döpas i Svenska kyrkan är kostnadsfritt. Dopet förrättas av en präst, antingen i en separat ceremoni eller i en vanlig gudstjänst. Det finns gott om utrymme att vara med och utforma dopet, till exempel genom val av psalmer och texter.

Om du vill bli döpt eller låta döpa ditt barn kontaktar du oss på 0224-620 37 eller vittinge.forsamling@svenskakyrkan.se. Du kan också fylla i formuläret nedan för att bli kontaktad. Vi bokar tillsammans in en dag och tid för dopet.

Vill du låna församlingshemmet kostnadsfritt i samband med dopet bokar vi det på samma gång. Då bjuder vi även på kaffe, saft, servetter och tårta för upp till 60 personer, som du själv hämtar på Jessan's konditori i Heby. (Specialbeställningar ingår inte.) Under coronapandemin gäller erbjudandet om tårta även om du väljer att fira dopbarnet på annan plats, till exempel utomhus eller i hemmet.

Ungefär en vecka före dopet kommer prästen att kontakta er för ett dopsamtal. Under dopsamtalet pratar ni både om dopets betydelse och om det praktiska. I samråd med musikern bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilken musik som ska spelas och om ni kanske vill ha någon som sjunger.

Läs mer om dop på Svenska kyrkans nationella webb

Dop utomhus i vintern. med ett föräldrapar, en bebis och en präst.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Anmäl intresse för dop!

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig. Du kan också ringa eller maila.

Jag vill helst bli kontaktad via: