Tips för ett närvarande samtal

Rebecca Kullenberg tipsar om hur vi kan vara mer närvarande när vi samtalar med varandra.

Om samtalet är planerat börjar jag tänka på det, personen och miljön i förväg. Det hjälper mig att bli mentalt redo. Jag stänger ute sådant som pockar på min uppmärksamhet och låter i stället det kommande samtalet vara i fokus.

Ofta behöver man även tid efter ett samtal. Det tänker man inte alltid på. Samtal som berör behöver få tid att landa. Vad vi sa, vad vi kände. Det kan räcka med några minuter men det är viktigt att inte bara rusa vidare.

Närvaro och ögonkontakt är också viktiga ingredienser. Det kan kräva lite övning men man måste envist se till att tanken stannar i samtalet och inte valsar ut på egna vägar. Ögonkontakt i lagom mängd hjälper mig att hålla fokus och hjälper även den jag samtalar med att känna tillit till mig som lyssnare.

Öppenhet är nästa viktiga ingrediens. Jag måste vara beredd att ta emot allt som sägs med omsorg och förståelse, koppla bort fördomar, förutfattade meningar och det jag själv helst hade velat få säga. Lusten att verka bra, säga rätt saker, eller få sagt det jag hade bestämt mig för i förväg att säga kan lätt stå i vägen. Lyssna öppet och intresserat.

Kroppen talar också. Man behöver tänka lite på hur man sitter eller står, om man gör något samtidigt eller om allt fokus är åt rätt håll. En mobil i handen kan verka oskyldigt men betyder att uppmärksamheten inte till fullo är din just nu.

I samtal med barn skapas en bättre kontakt om man väljer att mötas i barnets ögonhöjd. Deras språk har ofta mer bilder, färger och fantasi. Därför behövs ofta tålamod för att förstå när ett barn berättar.

Många samtal har fördjupat livet och påverkat mig på ett gott sätt. Jag är tacksam över de förtroenden jag har fått.

Det är det sista viktiga – ett samtal är ett förtroende! Det som sägs ska stanna mellan dem som samtalar om inte annat bestäms. Det är ditt hjärtas skatt. Vi bär varandras skatter och förtroenden och det är fint!

Låt våren bli en tid för att dela skatter, blickar och förtroenden! Om dessa samtalstips kan vara till hjälp så gör det mig glad! Lycka till!

Av Rebecca Kullenberg
Präst i Varbergs församling

Texten är publicerad i Var med 2022 nummer 1

Rebecca Kullenberg, präst i Varbergs församling