Varbergs församling

Prata med oss

Kontakt

Varbergs församling Besöksadress: Sveagatan 24 A, 43242 VARBERG Postadress: BOX 218, 43225 VARBERG Telefon: +46(340)81300 E-post till Varbergs församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

Dopet är en gåva från Gud. I dopet ingår löften om befrielse och beskydd. Dopet ger oss hopp om det liv som kommer efter. Livet hemma hos Gud börjar i dopet. I dopet börjar det nya livet.

Dopet är en fest i Guds familj

När du ni låter ert barn bli döpt är det en stund med mycket glädje och ljus. Släkt, vänner, familj och församling får fira att ett barn är fött och att det döps. 

Dopet är en gudstjänst som är glädjefylld. Många ser det som en namngivningsceremoni men dopet är mycket djupare än så. I dopet får vi ta del av den heliga Anden.

Det är inte bara spädbarn som döps. Oavsett ålder finns möjlighet till dop. Många döps strax innan konfirmationen. I Svenska kyrkan tror vi att ett dop gäller för alltid. Ett dop kan inte bli ogiltigförklarat. Man behöver inte döpa om sig om man kommit tillbaka till tron efter flera år. Eller om man kommer från ett annat samfund. Ibland kan däremot dopförnyelse förekomma då man svarar på en del frågor. Detta sker oftast i påsknattgudstjänsten.

Vill ni döpa ert barn?

Kontakta expeditionen eller fyll i formuläret.

Några korta fakta

Vad har ni för önskemål? Vi försöker att vara så tillmötesgående som möjligt. 

Plats

Vi har dop i Varbergs kyrka och Sollyckans kyrka. Apelvikshöjds kyrka är stängd för renovering.  

Tid

Ett utmärkt tillfälle för dop är i någon av söndagens gudstjänster 11:00. Då blir församlingen delaktig i dopet och ni får vara med om en härlig gudstjänst med sång och musik. Om ni inte vill ha det i en högmässa med nattvard kan en lite kortare familjegudstjänst vara ett bra tillfälle. 

En dopgudstjänst efter söndagens gudstjänst (13:00) eller på en lördag är också möjligt. Det kan vara ett eller flera barn som döps i samma gudstjänst. 

Dopklänning

Om du vill kan du få låna dopklänning av församlingen.

Lokal för dopkalas

Ni kan få låna en av församlingens lokaler för dopfest om ni vill. Antingen i församlingshemmet på Sveagatan 24 eller samlingssal i Sollyckans kyrka. 

Detta är bara möjligt i mån av plats.