Foto: Kent Pettersson

En julälskares frid

Karin Dahlberg älskar julen. Hon älskar att sjunga, älskar människor, älskar julfriden. Karin älskar mycket och hon känner mycket.

– Jag är helt utlämnad på scen. Du har förvisso en vacker klänning. Men det är väldigt utlämnande, säger Karin Dahlberg.

Hon är sångerska, sopran, och sjunger på både stora och små scener runt om i Sverige och Europa. Då har hon bara sig själv att falla tillbaka på.

– Det är en överlämnelse när jag går ut på scen, säger Karin.

Hela tiden förstärker hon sina ord med rörelser. Som när hon berättar om akustiken i den välrenommerade Berliner Philharmonie och försöker forma byggnaden med händerna i luften. Den är en av Karins favoritscener och hon har sjungit där flera gånger och återkommer dit i maj 2020 som solist på en fredskonsert. Hon visar och berättar hur krävande det kan vara att sjunga en del stycken.

– Det är långa, långa toner. Det går upp, upp, upp. Och så plötsligt ner, säger hon samtidigt som handen svävar uppåt och faller ner snabbt i slutet.

Stycken som utmanar och där hela rösten får användas är favoriter.

– Det som jag älskar själv är att kunna använda alla färger i rösten. Använda alla klanger i rösten. Det är lite svårt att beskriva, säger hon.

Komplexa samband

Det är sannerligen inte lätt för henne att beskriva hur det hänger samman. Färger och klanger i rösten? Det är något som går bortom orden och är ett komplext samband.

– Min röst har utvecklats. Den har frigjorts alltmer för att jag har kommit till ro. Ju mer jag landar i mig själv, desto fler färger och nyanser kommer fram i rösten.

Det där sambandet, frid i själen och därmed mer utvecklad röst, är ju inte helt givet.

Karins erfarenheter av att möta människor, coacha sångare och att hitta en inre frid har lärt henne mycket. Foto: Kent Pettersson

Hon berättar om när hon var hos Varbergs Motettkör och coachade dem. Vilken skillnad det blev i både intonation och klangfärg då alla, var och en i kören, hade fullt fokus och insåg sin betydande roll för helheten, insåg sin lyskraft.

Viktiga och unika

– Jag älskar att få vara med om när människor hittar nya vägar för att kunna blomma än mer. Jag tror de allra flesta människor har så mycket större potential än vad vi ger uttryck för. Jag tror att vår uppgift är att ge av det som är just det unika hos oss. Att vi alla har en plats som ingen annan kan ta. Att vi alla är menade och viktiga och att ju mer generösa vi är, desto mer inspirerar vi varandra, säger Karin

Stämningen efter körövning var glad, varm och uppsluppen och en av körsångarna skrev efteråt till Karin: ”Tack för kvällens övning Karin. Så lycklig att få känna sången strömma och fylla alla resonansbottnar! Jag kan! Om jag bara fokuserar.”

Ett underligt samband, men det är på de banor musiken rör sig, där bortom det som går att beskriva. Som julen. Varför är det så mycket musik då och varför fylls kyrkorna med besökare vid just julkonserter?

Julens budskap är oändligt gott

– Jag tycker om jul. Det är något med det lilla barnet. Med Jesusbarnet i krubban, säger hon med kupade händer framför sig som om hon håller i Jesusbarnet. Det budskapet är så älskvärt. Det är så oändligt gott.

Ingen kan ta miste på att Karin älskar julen, det sprudlar i henne och rösten nästan brister av känslor av alla slag. Många delar de känslorna.

– Det handlar om friden. Vi behöver den stämningen. Det är väl klart att vi kommer då. Man går in i en kyrka och vill bli omfamnad. Vi har en förväntan hur det ska låta. En förväntan på hur det ska vara. Vi vill att det ska vara frid. Musiken får vara en länk där vi möts, säger hon.

Vill förmedla kärleken

Karin älskar att sjunga julmusik och kommer att vara solist på flera julkonserter inför den här julen. Två hemma i Varberg i Apelvikshöjds kyrka där bland andra Apelvikshöjds kyrkokör medverkar.

– Det jag brinner för är att jag vill förmedla kärleken, säger Karin.

Engagemanget får en annan intensitet när hon kommer in på att prata om samhället vi lever i och hur allt hänger ihop. När hon märkt hur hennes egna välmående påverkar rösten och förmågan att förmedla sätter det fokus på fler saker än sången.

– Personligen har jag jobbat mycket med mig själv för att må bra. Jag har lärt mig att släppa taget. Att vara närvarande i nuet. Att leva i en tacksamhet och tillit till livet. Att göra medvetna val. Den enda du egentligen kan förändra är dig själv och ditt förhållningssätt, konstaterar hon.

Musiken är så mycket mer

Karin är ute och reser väldigt mycket för det är konserter i olika städer och en del undrar hur hon orkar med. En del av förklaringen är just hennes förmåga att fokusera på nuet. Och naturligtvis att hon gör det hon älskar, att sjunga och att träffa många fantastiska människor.

Musiken handlar om så mycket mer än musikalisk precision och att sjunga rent. Det är en upplevelse som kan påverka mycket.

– Det är något som händer. Tonerna kommer in och låser upp. De liksom smälter isen som finns där.

Karin försöker formulera det och armarna visar hur musiken kommer in och smälter. Hon kommer att tänka på ett meddelande hon fick nyligen efter Mozarts mässa i c-moll. ”Din sång stannade kvar i mig. En lugn evig känsla.”

Kent Pettersson
Kommunikatör

Här framför Karin Dahlberg Mozarts mässa i c-moll tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester och Östgöta Kammarkör i oktober 2019. Foto: Peter Holgersson

Församlingstidningen Var med

Artiklar och texter från församlingstidningen Var med.