Lunds östra stadsförsamling

Lunds östra stadsförsamling är kyrka här och nu, i sorg och i glädje. En närvarande och öppen församling som är en del i den världsvida kyrkan. Församlingen vill, tillsammans med EFS på Sankt Knut, genom bön och gemenskap öppna för möten med GUD och människor.

Sommarmusik

Sommaren 2022

Sommarcafé

Under veckorna 24-33

Sommaröppet och Sommarskoj

Stora Råby kyrka

Församlingshelg

10-11 september i Samarbetskyrkan Sankt Knut

Completorium

i Sankt Hans kyrka

Dopfest med drop in-dop

28 augusti i Samarbetskyrkan Sankt Knut

Tankar inför helgen

Vad kan den kristna tron betyda i ditt liv och din vardag? Tankar om den kommande söndagens texter och tema. Följ gärna Tankar inför helgen.

Närbild på några äpplen på en gren.

Fördjupning av tro och liv

Bibelstudier med mera i Maria Magdalena kyrka hösten 2022

Kom och sjung psalmer med oss

Sankt Knuts församlingsgård varannan måndag kl 17-18

Korsordet i församlingsbladet

Här finns lösningar och vinnare

Öppet hus, babyrytmik...

och annat för dig som är föräldraledig

Nödrop för Ukraina

Stöd de som drabbats av kriget.

Ge en gåva

Kör- och musikverksamhet i Lunds östra stadsförsamling

Välkommen att sjunga i någon av församlingens många körer!

Barn och familj i Lunds östra stadsförsamling

I församlingens barn- och familjeverksamhet erbjuder vi mötesplatser för barn och vuxna.

Konfirmand i Lunds östra stadsförsamling

Funderar du också på livet? Om vart just du är på väg och för vem du är viktig? Fundera på att börja i en konfirmandgrupp!

Konfirmation

Vill du träffas i en konfirmandgrupp på vardagskvällar under terminen? Eller åker du hellre med på ett längre sommarläger? Med Svenska kyrkan i Lund finns det flera olika vägar till konfirmation, så att du kan välja den väg som passar dig bäst.

Var med och be!

Skriv en bön, så ber vi för dig och med dig i gudstjänsten på söndag.

Tillsammans bygger vi församling

En församling utan ideella medarbetare är ingen hel församling. Hur vill du engagera dig? När och med vad kan du bidra? Är du intresserad av att vara ideell i församlingen är du välkommen att kontakta oss så slussar vi dig vidare.

Ungdom

Här finns information om våra ungdomsgrupper i Lunds östra stadsförsamling; SKUMM, SKUISH och Scoutkåren Tornugglan.

Diakoni

Diakoni är ett grekiskt låneord som betyder att tjäna sin medmänniska. Diakonin är en av kyrkans absolut viktigaste grundpelare. Diakoni är uppdraget att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer.

Lundakonfirmand

Till dig som är medlem - tack!

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en kyrkoavgift som skapar möjligheter för oss att möta människor i livets alla skeden. Förutom vid dop och vigsel, gudstjänstsfirande och begravningsgudstjänster skapar vi genom din avgift mötesplatser där vi kan mötas och alla är välkomna. Kyrkan är en plats att vara stolt över - du som medlem gör det möjligt!

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

Församlingsbladet

Här finns det senaste församlingsbladet att ladda ner som PDF.

EFS - samarbetskyrka Sankt Knut

Bygga vidare på det som redan grundlagts. Satsa på att få fler barn i kyrkan. Jobba i team, ett team där allas insats har stor betydelse.

Jorden sett från rymden. Texten "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord".

Läs Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Miljödiplomering

För en hållbar kyrka

Dop

Att döpas är att välkomnas in i den kristna kyrkans gemenskap. Det är en gemenskap som sträcker sig genom alla tider och genom kyrkan över hela världen.

Vigsel

En kyrklig vigsel gör bröllopet till högtidsstund med glädje och fest, ett minne att bära med sig genom hela livet.

Begravning

Att en människa som står en nära dör är en av de största sorgerna att bli drabbad av. Begravningen ger hjälp att komma vidare. Det är en stund för avsked, tankar och minnen och också en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den hjälper oss att hämta kraft och komma vidare i sorgen.

Illustration av kyrka

Vad är vad i kyrkan?

Har du koll på kyrkans olika delar och detaljer? Den här bilden visar den allra vanligaste typen av kyrkobyggnad i Sverige. En långhuskyrka med avrundat slut mot öster och torn i väster.  På den här sidan kan du lära dig mer om kyrkobyggnaden.

Kyrkguiden leder dig rätt med karta och kalender

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Kyrkans nätvandrare

Svenska kyrkan har nätvandrat sedan 2008 och möter varje vecka många unga personer för att samtala. Nätvandring innebär att försöka se, lyssna till, stötta och stärka unga via nätet.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Stora Råby kyrka

Stora Råby kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet, ligger mitt i den oskiftade byn Stora Råby som är känt sedan 1100-talet.

Sankt Hans kyrka

Sankt Hans, kyrkan med det leende korset, som ligger vid Fäladstorget på Norra Fäladen.

Maria Magdalena kyrka

Maria Magdalena kyrka ligger på Östra Torn och är pastoratets yngsta kyrka som invigdes 1992.

Sankt Knuts kyrka

Sankt Knuts kyrka ligger i stadsdelen Linero i östra Lund vid Linero torg. Det är en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan

Karta över kyrkor och församlingsgårdar
i Lunds östra stadsförsamling