Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Lunds östra stadsförsamling

Lunds östra stadsförsamling är kyrka här och nu, i sorg och i glädje. En närvarande och öppen församling som är en del i den världsvida kyrkan. Församlingen vill, tillsammans med EFS på Sankt Knut, genom bön och gemenskap öppna för möten med GUD och människor.

Aktuellt

ACT-ivitetsdag i påsktid

I år är Act-ivitetsdagen i Maria Magdalena kyrka den 14 april, för fred och demokrati. Alla är välkomna att gå på tipspromenad, testa gräddbullekatapult, grilla korv och se hur förskolan Triangeln ser ut och mycket mer händer under dagen. Samtidigt samlar vi in pengar till Act Svenska kyrkans arbete.

Stora Råby kyrkogård

Omgestaltning av Stora Råby kyrkogård

Här kan du följa projektet att omgestalta den äldre delen av Stora Råbys kyrkogård!

Sommarläger

Samarbetskyrkan Sankt Knut vecka 26

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Vardag i församlingen

Tro & vardagsliv

I församlingen finns gemenskap och mötesplatser av många slag. De goda samtalen sker både vid soppluncher och bibelstudium. Här finns mer information om grupper och verksamheter, och aktuella tider finns alltid i kalendern.

Barn & familj

Församlingen har en rad olika grupper och verksamheter för barn, ungdomar och familjer. Vi finns här under föräldraledigheten, men också för barnen när de växer och blir större och vill upptäcka världen. Här finns mer information om allt från babyrytmik och scouter till öppet hus. Aktuella tider finns alltid i kalendern på webbens startsida.

Konfirmand i Lunds östra stadsförsamling

Funderar du också på livet? Om vart just du är på väg och för vem du är viktig? Fundera på att börja i en konfirmandgrupp! För dig som är född 2010 och funderar på konfirmation nästa år, kolla in våra grupper 2024-2025. För dig född 2009 är det kanske inte riktigt försent än för att hänga på en av våra grupper för 2023-2024.

Kör och musik

Välkommen att sjunga i någon av församlingens många körer! Här hittar du körer för barn, ungdomar och vuxna.

Konsert & Musik

I församlingens fyra kyrkor har vi många olika konserter och andra musikevenemang. Här kan du få en överblick av vad som kommer i framtiden, men var uppmärksam på att information kan ändras.

Ideellt & internationellt

En församling utan ideella medarbetare är ingen hel församling. Vill du ge av din tid och ditt engagemang? Det finns många uppgifter i församlingen!

Diakoni - kyrkans sociala arbete

Diakoni är ett grekiskt låneord som betyder att tjäna sin medmänniska. Diakonin är en av kyrkans absolut viktigaste grundpelare. Diakoni är uppdraget att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer.

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet
Lundakonfirmand

Till dig som är medlem - tack!

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en kyrkoavgift som skapar möjligheter för oss att möta människor i livets alla skeden. Förutom vid dop och vigsel, gudstjänstsfirande och begravningsgudstjänster skapar vi genom din avgift mötesplatser där vi kan mötas och alla är välkomna. Kyrkan är en plats att vara stolt över - du som medlem gör det möjligt!

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dop

Att döpas är att välkomnas in i den kristna kyrkans gemenskap. Det är en gemenskap som sträcker sig genom alla tider och genom kyrkan över hela världen.

Vigsel

En kyrklig vigsel gör bröllopet till högtidsstund med glädje och fest, ett minne att bära med sig genom hela livet.

Begravning

Att en människa som står en nära dör är en av de största sorgerna att bli drabbad av. Begravningen ger hjälp att komma vidare. Det är en stund för avsked, tankar och minnen och också en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den hjälper oss att hämta kraft och komma vidare i sorgen.

Var med och be!

Skriv en bön, så ber vi för dig och med dig i gudstjänsten på söndag.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Ett löv som flyter i vatten där himlen speglar sig.

Biskopsbrev om livets början och livets slut

I biskopsbrevet om livets början och livets slut finns redskap för orientering i etiska vägval.

Miljödiplomering

För en hållbar kyrka

Illustration av kyrka

Vad är vad i kyrkan?

Har du koll på kyrkans olika delar och detaljer? Den här bilden visar den allra vanligaste typen av kyrkobyggnad i Sverige. En långhuskyrka med avrundat slut mot öster och torn i väster.  På den här sidan kan du lära dig mer om kyrkobyggnaden.

Kyrkguiden leder dig rätt med karta och kalender

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Stora Råby kyrka

Stora Råby kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet, ligger mitt i den oskiftade byn Stora Råby som är känt sedan 1100-talet.

Sankt Hans kyrka

Sankt Hans kyrka

Sankt Hans, kyrkan med det leende korset, som ligger vid Fäladstorget på Norra Fäladen.

Maria Magdalena kyrka

Maria Magdalena kyrka

Maria Magdalena kyrka ligger på Östra Torn och är pastoratets yngsta kyrka som invigdes 1992.

Sankt Knuts kyrka

Sankt Knuts kyrka ligger i stadsdelen Linero i östra Lund vid Linero torg. Det är en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan

Karta över kyrkor och församlingsgårdar
i Lunds östra stadsförsamling