Other languages with Google Translate

Kontakt

Grums pastorat Besöks- och postadress: Orrbygatan 6, 66430 GRUMS Telefon: +46(555)42450 E-post till Grums pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Grums pastorat

Välkommen till vår hemsida

Vi söker kantor till Grums pastorat 100%

Grums pastorat innefattar tre församlingar, Grums, Värmskog och Ed-Borgviks församlingar.
Som kyrkomusiker arbetar man över hela pastoratet där det innefattar gudstjänster och förättningar.
Vi söker ledare för våra barnkörer men även för vuxenkörer.
I pastoratet finns två kantorstjänster varav den ena efter pensionsavgång är vakant. Vi söker dig som vill jobba i team i en spännande bygd.
Välkommen med din ansökan senast den 5 oktober

Lite om Grumsbygden

En stolt historia – och en stark framtidstro.
Grums är den lilla kommunen med de stora berättelserna.
Och vi börjar på en kulle i Borgvik.

I Grums pastorat finns fem kyrkor.
En av dessa ligger i Borgvik, någon mil utanför Grums. Det är hösten 1718 och på en höjd, med utsikt över det lilla samhället och sjön Värmeln, står Karl XII.
Den svenska kungen är på genomresa, på väg västerut för att leda sina trupper mot norrmännen.
Nu har han blivit så förtjust i den natursköna orten med det framgångsrika järnbruket att han bestämt sig för att ge Borgvik stadsprivilegier. Först ska bara motståndet i väster besegras.
Karl XII kom, som bekant, aldrig hem igen. Han stupade i Norge den 30 november 1718. Samma dag invigdes kyrkan i Borgvik.
Än idag, 300 år senare, möts besökare i Grums kommun av en byggd full av aktivitet, framtidstro – och av stolt historia.
Faktum är att Grums kallas ”Värmlands Vagga”.
Och nog finns det fog för epitetet. Kommunen vid Vänerns norra strand var inte bara boplats för ”värmarna” – de första människorna som slog ner bopålarna i Värmland när Inlandsisen drog sig tillbaka. Grums är också hemvist för uppfinnare och bolag som utgjort betydande pusselbitar i bygget av det moderna Sverige.
I Värmskog, ett annat av kommunens samhällen, växte Lars Magnus Ericsson upp på gården Nordtomta. Han var entreprenör och uppfinnare, och grundade 1876 Telefonaktiebolaget LM Ericsson – idag en av världens största tillverkare inom nät för mobil kommunikation. Hans barndomshem i Värmskog är idag ett museum.

* * *
I centralorten Grums sjuder det sedan ett år tillbaka extra mycket av aktivitet. Anledningen? Den enorma investeringen på hela 5,7 miljarder som ägaren Billerud Korsnäs gör i en helt ny kartongmaskin i Gruvöns bruk. Satsningen säkrar framtiden för kommunens största privata arbetsgivare, och gör att Sverige och Gruvöns bruk tar stafettpinnen när det gäller att skapa hållbara förpackningslösningar för världsmarknaden.
Bruket och ishockeyn är två nav som skapat stolthet och trygghet i kommunen sedan många år tillbaka. Friskvård och motion har alltid varit en självklarhet här, och Grums IK har fostrat en rad spelare för såväl nationell som internationell toppnivå genom åren.

* * *
Ett rejält stenkast från Gruvöns bruk ligger Slottsbron. I skuggan av framgångarna för ortens bandylag, även kallade ”Blåtomtarna”, startade 1956 ett band som skulle komma att bli ett av Sveriges mest folkkära genom alla tider: Sven-Ingvars.
I hisnande 60 år turnerade bandet landet runt, och deras låtskatt är för alltid en del av den svenska folksjälen. För några år sedan valde sångaren Sven-Erik Magnussons son Oscar att flytta hem igen, efter en sejour i Stockholm. Idag driver han det omskrivna konsthuset Sliperiet, där hyllade konstnärer samsas med högklassiga mat- och musikupplevelser. Platsen för Sliperiet? Jo, Borgvik. Historia och framtid löper – som sagt – som en röd tråd genom kommunen.

* * *
I Grums finns den lilla kommunens enkelhet och närhet, både mellan människor och till upplevelser. Här samsas Kulturskolan och Musikkåren med ishall, slalombacke, fotbollsplaner och simhall.
Här finns rogivande naturupplevelser, samtidigt som Karlstads omfattande nöjes- och kulturutbud bara är dryga 20 minuter bort med bil.
Svenska kyrkan spelar en aktiv och viktig roll i kommunen.
Våra fem kyrkor erbjuder aktiviteter för både unga och gamla, och är än idag viktiga samlingspunkter i sina närområden. Som en del av Grums pastorat kommer du att uppleva det som genomsyrar bygden du verkar i.
Historia och framtid, sida vid sida. En stolthet över det som varit, utan att tappa fokus på nuet och det som kommer sedan.
Välkommen med din ansökan!

Aktuellt för barn- och unga i Grums pastorat

Kyrkan är Svenska kyrkans app för barn i förskoleåldern. Med den kan du besöka en kyrka för att bland annat tända ljus, hälla vatten i dopfunten och måla ett
kyrkfönster. I appen finns också tre korta filmer och du laddar ned den där appar finns.

Vi har även gjort en sammanställning över höstens program för våra mötesplatser för barn- och unga. Klicka här för att öppna PDF:en

Konfirmation i Grums 2018-2019

Att konfimera sig är helt kostnadsfritt och under din konfirmation får du.

Åka på läger och andra utflykter, lära känna nya kompisar och reflektera över frågeställningar som; Vem är jag? Vad vill jag vara? Hur är jag mot andra? Och även kärlek och relationer.

Inbjudan och olika grupper som du kan välja hittar du i PDF:en här

Du kan även ladda ned vår app som heter Stjärnans väg. Den är gratis och kan laddas ner från App Store och Google Play.

Laviniakvällar 2018

Här kan ni hitta alla Laviniakvällar på Hembygdsgården, Long, under juni-augusti 2018. Klicka här