Ensam i jul?

Det finns många anledningar till att man kan bli ensam under julen. Kanske bor släkt och vänner långt bort, kanske har man tappat kontakten. Eller så har man förlorat sina anhöriga. Oavsett anledning finns det möjlighet att fira julen i gemenskap med andra om man vill. De flesta av Svenska kyrkans församlingar erbjuder gemensamma aktiviteter under julen.

Fira jul tillsammans med andra i en församling nära dig

Många av oss har en klar bild över hur julen borde vara, inte minst på grund av det vi ser i traditionella och sociala medier. I den bilden spelar ofta gemenskap och traditioner en central roll. Att inte ha någon att vara med kan därför vara extra jobbigt under julen, även om det i vanliga fall känns okej.

Om du inte vill vara ensam under julen är du välkommen till att fira och umgås tillsammans med andra i en församling nära dig. De flesta av Svenska kyrkans församlingar anordnar aktiviteter under julen och du måste inte vara medlem eller troende för att delta.

Hur går det till?

Många församlingar anordnar ett gemensamt julfirande på julafton. Hur firandet går till exakt kan skilja sig från församling till församling. Ofta börjar man firandet vid julkrubban i kyrkan och ibland spelas det julspel. Andra gånger träffas man i församlingshemmet och dricker glögg och umgås. Julmat, Kalle Anka och dans kring granen är inte heller ovanligt och ibland kommer till och med tomten med presenter till de minsta.

Ofta är det nya människor vid olika år, så alla lär känna varandra under dagen. Förutom att umgås finns det också möjlighet att gå på olika typer av julgudstjänster på julafton. Julbön är en gudstjänst som brukar firas på kvällen på julafton och som förutom predikan kan bestå av julsång, läsning av julevangeliet och julspel. Julnattsmässa firas vid midnatt på julafton.

Tips för att bryta ensamheten

Bild: Josefin Casteryd /Ikon

1. Berätta hur du känner för en präst eller diakon. Diakoner och präster har tystnadsplikt och kan hjälpa eller tipsa dig om något som kanske arrangeras i din närhet och som kanske passar dig. De kan också lyssna och ge råd om du känner dig ledsen. Kontakta din församling för att komma i kontakt med en diakon eller präst.

2. Hjälp andra genom volontärarbete. Genom att hjälpa andra kan du bryta din ensamhet, samtidigt som du gör något värdefullt för någon annan. Du kan hitta olika volontäruppdrag på Volontärbyrån.org, eller gå direkt till Svenska kyrkans uppdrag.

3. Gå på kyrkkaffe eller andra aktiviteter i kyrkan. De flesta församlingar har många tillfällen där man kan träffas och umgås med andra. Det kan vara allt från särskilda tillställningar till tillfällen där man träffas och bara tar en kopp kaffe tillsammans med andra. I kalendern kan du hitta den här typen av aktiviteter nära dig.

4. Berätta för någon hur du känner. Det är inte alls självklart att ens omgivning vet hur man känner eller att man känner sig ensam. Fundera över om du kan prata om hur du känner med någon.

5. Om det krisar kan du ringa, chatta med, eller skriva till jourhavande präst.

Julens gudstjänster och andakter

Samling vid krubban

I många församlingar förbereder barn och vuxna julkrubban tillsammans genom familjegudstjänst eller andakt. Det sker vanligtvis på julafton.

Julbön

Julbönens utformning på julafton består ofta av sång, läsning av julevangeliet och predikan. Dessutom förekommer på många håll även julspel.

Midnattsmässa

Firas, precis som namnet säger, vid midnatt natten mellan julafton och juldagen. I och med midnattsmässan övergår vi från att fira advent till att fira jul.

Julotta

Enligt 1686 års kyrkolag skulle julottan börja klockan kl. 06:00 på juldagens morgon. Vissa församlingar håller dock julottan redan klockan 04:00, vilket var tradition innan 1686. Du hittar en julotta nära dig i vår kalender.

Juldagsgudstjänst

På juldagens förmiddag firar vi gudstjänst tillsammans.