Illustration: Mimmi Kvist

Klimatsmart församling

Vår vision är ett grönare Sofia, där omtanke om klimat och miljö ska ha en självklar plats i allt vi gör. Läs mer om Sofia församlings miljöarbete och engagera dig gärna!

Klimatförändringarna är ett faktum som vi inte kan blunda för. Som kristen församling har vi ett medmänskligt och teologiskt ansvar att värna om Skapelsen.

Sofia församling strävar hela tiden efter att bli bättre i vårt  klimatarbete, i det stora och i det lilla. Några exempel på åtgärder vi gjort är:

  • Övergång från oljeeldning till fjärrvärme i Sofia kyrka
  • Nya, energisnåla vitvaror i Församlingshuset
  • Effektivare uppvärmning i Sjöstadskapellet
  • Lampor och strålkastare i alla församlingens lokaler är utbytta mot LED.
  • Upphandling och inköp ska medverka till miljö och hållbar utveckling.
  • El från leverantör med enbart närproducerad och förnybar elproduktion.
  • Klimatsmarta resor med tåg/båt för konfirmander, körer, m.fl.
  • Krav- och Fairtrademärkta varor väljs så långt som möjligt.

I församlingen vill vi både inspirera och lära av varandra. Vi har vandringar, föreläsningar och gudstjänster med fokus på klimat och vårt gemensamma ansvar för jorden.

Klimatmässor & föredrag

Sön 22 sept 11.00 i Sofia kyrka

En jord för alla
11.00 Mässa med klimattema
ca 12.15 Kyrkkaffe
ca 12.45 Föredrag med David Collste
David Collste är forskare inom hållbar utveckling vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, och arbetar med projektet En jord för alla. En jord för alla visar en djup vision för osäkra tider och en karta för en bättre framtid. Den är en överlevnadsguide för mänskligheten som är obligatorisk läsning för alla som är intresserade av livet på vår bräckliga planet.

Söndag 27 okt 11.00 i Sjöstadskapellet

11.00 Mässa med klimattema
11.45 Kyrkkaffe och föredrag med Torbjörn Andersson, som berättar om sin fotoutställning Hoppet, som visas i Sjöstadskapellet under perioden 22-27 oktober. Utställningen handlar om vårt ansvar att samarbeta med Skaparen.

Söndag 8 dec 11.00 i Sjöstadskapellet

11.00 Mässa med klimattema
11.45 Kyrkkaffe och föredrag: Klimatkrisen och den nödvändiga omställningen med Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH.

Digital utbildning för klimatanpassade fastigheter

Svenska kyrkan har ansvar för våra kulturbärande kyrkor, kyrkogårdar och byggnader. Många av dem är redan påverkade av klimatförändringarna. Svenska kyrkan jobbar redan efter ”Färdplan för klimatet”, och som ett led i detta har man tagit fram en omfattande utbildning för att öka kunskapen om hur vi på bästa sätt kan skydda och bevara kyrkorna när de yttre påfrestningarna ökar.

SMHI har skrivit en fördjupande och intressant artikel om utbildningen, som är väl värd att läsa.

Läs hela artikeln på smhi.se »