Att planera ett dop

I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut. Om ni inte har möjlighet att lägga ner så mycket tid på planering är ni alltid välkomna till drop-in dop som många församlingar erbjuder. Men om ni vill göra en egen festlighet av dopet har vi samlat en del inspiration och tips som ni kan läsa här.

Hur vill ni ha dopdagen?

När man börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur man vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vill ni att ert barn ska ha faddrar? Vilka ska ni bjuda? Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten?

Välj datum och boka in

Efter att ni har börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum! Kolla era kalendrar och kontakta sedan er församlingsexpedition. Dopet kostar ingenting om det arrangeras i er församlings kyrka. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid. Fråga tilltänkta faddrar och skicka ut inbjudningar om ni ska ha gäster.

PRATA MED PRÄSTEN OM UTFORMNINGEN

Vanligen träffar man prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som kommer att hända under akten och utformning av dopet. Har ni speciella önskemål kring dopet? En del önskar till exempel att dopet ska genomföras i en å, en sjö eller hemma i bostaden. Ibland finns det önskemål om att vara i en annan församling än den man tillhör. Ta i så fall upp dessa och resonera med prästen om vad som kan fungera praktiskt.

Drop-In dop

Ibland ordnar församlingar drop-in-dop. Drop-in-dop ger dig möjligheten att bli döpt, eller om du vill låta döpa dit barn,  utan timmar av planering.

Församlingen ordnar allt, från musik till fika. Ta med släkt och vänner och kom som ni är. Sök din församlingen  för mer information.

Bild: Magnus Aronsson/IKON

Dopkläder

Vilka kläder som den som döps ska bära vid dopet är upp till var och en. Man måste inte ha några särskilda kläder men det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro. Redan i de allra första kristna församlingarna var de döpta klädda i nya vita kläder.

Låna dopklänning eller dopdräkt av församlingen

I många församlingar kan man låna en dopklänning för ett spädbarnsdop. En del församlingar har också dopdräkter att låna ut, och även konfirmandkåpor vid dop av större barn, ungdomar och vuxna.

Välja sånger

Har ni speciella önskemål kring doppsalmer och dopmusik? Eller är ni ute efter lite inspiration? I spotifylistan nedan har vi samlat lite förslag på fina psalmer och sånger som välkomnar ert barn till världen. Ta upp eventuella önskemål i samtalet med prästen.

Bild: Lina Eriksson/IKON

vill ni ha en Dopfest?

Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt, tillsammans med familj, släkt och vänner. Om ni är intresserade av att ha en dopfest är det bra att fundera kring var festen ska vara och vad ni vill ni bjuda på. Ni kan också fundera på om ni kan be någon om hjälp med att baka eller duka fram kaffe?

Ni kan ha dopfesten i församlingshemmet

Om ni behöver en lokal att vara i, har många församlingar ett församlingshem som man kan låna eller hyra. Fråga hur det ser ut i just din församling.

Att tänka på...

• Bestäm datum och tid för dopet i god tid. Ha ett extra datum i reserv, ifall det första är upptaget i kyrkan.
  • Var ska barnet döpas? I kyrkan, hemma, i trädgården eller vid en sjö?
  • Kontakta församlingen och boka tid för dopet. Sedan blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Då kan ni tillsammans gå igenom hela dopet steg för steg.
  • Vilka och hur många vill ni bjuda till doper? Skicka gärna ut inbjudningarna i god tid.
  • Mottagning efter dopet? I församlingshemmet eller någon annan stans? I församlingshemmet finns det oftast dukar och porslin att låna.
  • Dopkläder? Det brukar finnas en dopklänning i församlingen som man kan få låna om man inte har en i släkten eller vill köpa en ny.
  • Väld faddrar om ni vill ha det, och fråga om de vill.
  • Fundera på vad ni vill ha för psalmer och musik under dopet. Kanske känner ni någon som kan sjunga?
  • Be släkt och vänner om hjälp! Kanske kan någon baka tårta, duka eller koka kaffe?
  • Fotografering? Boka in en fotograf eller be en släkting fotografera.

Och viktigast av allt: Kom ihåg nappen!