Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Tystnadsplikt inom Svenska kyrkan

Både präster, diakoner och familjerådgivare har tystnadsplikt, men tystnadsplikten ser olika ut beroende på vem du samtalar med.

en präst har absolut tystnadsplikt

Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om du som samtalat med prästen vill att prästen ska föra uppgifter vidare går det inte.

En präst får inte heller kallas att vittna i rättegång om sådant som prästen har fått veta under bikt eller enskild själavård.

en diakon har tystnadsplikt

Diakonen har också tystnadsplikt under enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bryta tystnadsplikten, till exempel när:

• du som har samtalat med diakonen vill att uppgifter ska föras vidare
  • det under den enskilda själavården har kommit fram information eller uppgifter som det enligt lag är anmälningsplikt på
  • diakonen blir kallad att vittna i en rättegång

Svenska kyrkans familjerådgivning

Det råder även tystnadsplikt i kyrkans familjerådgivning. Det innebär att det är förbjudet att avslöja uppgifter som du lämnar i förtroende vid rådgivningen. Men det finns undantag då familjerådgivaren kan bryta tystnadsplikten. Det kan bland annat handla om att:

• du som har samtalat med familjerådgivaren vill att samtalet ska föras vidare
  • familjerådgivaren gör en anmälan till socialnämnden om att ett barn far illa eller utsätts för brott
  •  familjerådgivaren gör en anmälan till polis eller åklagare om misstankte att ett barn ustätts eller har utsatts för vissa brott
  • familjerådgivaren gör en anmälan för att förhindra stundande brott
  • familjerådgivaren enligt lag är skyldig att delge uppgifter eller information

anmälningsplikt

Förutom tystnadsplikt finns även anmälningsplikt. Vuxna som jobbar med barn och unga och misstänker att något barn far illa är enligt lag skyldig att tala om detta för socialtjänsten. Anmälningsplikten står inskriven i kyrkans egna regler. Det handlar om att du som ung ska få den hjälp du har rätt till.

• Om en präst  får höra talas om att en ung far illa under bikt eller enskild själavård får den informationen inte föras vidare. Men i alla andra fall har även prästen anmälningsplikt.
  • Om en diakon får höra talas om att en ung far illa under enskild själavård är diakonen skyldig att anmäla detta.