Svenska kyrkan i Norrköping Besöksadress: Nya Rådstugugatan 7, 60242 NORRKÖPING Postadress: BOX 263, 60104 NORRKÖPING Telefon: +46(11)241000 E-post till Svenska kyrkan i Norrköping

Hedvigs kyrka

Hedvigs kyrka ligger vid Tyska torget i centrala Norrköping, granne med Rådhuset och Grand Hotell.

Kyrkan invigdes 1673, och var då avsedd för den tysktalande befolkningen i Norrköping. Därför kallas den fortfarande ofta för Tyska Kyrkan. Kyrkan har fått sitt namn efter drottning Hedvig Eleonora som på många sätt stöttade kyrkans tillkomst.

När ryska trupper 1719 ödelade Norrköping blev kyrkan svårt skadad men återuppbyggd. År 1800 hölls riksdag i Norrköping. Hedvigs kyrka byggdes då om för att kunna användas som rikssal. 1860-61 genomfördes omfattande renoveringar. En sakristia byggdes, kyrkan fick nya bänkar, orgelläktare och orgel.

Den senaste renoveringen slutfördes 1959, då 1600 tals fasaden återställdes. Bland kyrkans inventarier märks predikstolen av tyskt ursprung, dopfunten som tidigare stått i Stegeborgs slottskapell och altartavlan föreställande den uppståndne Kristus möte med Tomas tvivlaren, målad av Pehr Hörberg 1791.

Det senaste renoveringsarbetet gjordes under hela 2013 och början av 2014. Kyrkan återinvigdes den 20 april 2014.