Foto: Fredrikssons arkitektkontor AB

Krematoriet

Just nu renoveras Norrköpings krematorium för att möta en hållbar framtid. Renoveringen beräknas vara klar år 2022

Just nu renoveras Norrköpings krematorium för att möta en hållbar framtid. Krematoriet ska dimensioneras för att kunna hantera Norrköpings stigande befolkningsmängd och kommer även miljöanpassas för att göra minsta möjliga klimatavtryck. Hållbarhetsaspekten är viktig i bygget, både att det är hållbart nu och i framtiden. Norrköpings befolkningsmängd ökar och även efterfrågan på kremationer ökar. Under 2020 kremerades omkring 1600 avlidna i Norrköping. Den nya anläggningen har tillstånd att utföra 4000 kremationer per år. Två nya förbränningsugnar installeras vilket kommer innebära att oljeförbrukningen minskar drastiskt och förbränningen kommer att ställas om till att bli ännu mer miljövänlig med det fossilfria drivmedlet RME (rapsmetylester) som är baserat på rapsolja.

Arkitekterna vid Fredriksson arkitektkontor AB med Felix Freduenthal Lotz i spetsen, har tagit fram ritningar på hur Norrköpings krematorium kommer se ut när det är färdigställt år 2022. Bland annat kommer den vackra pelargång som funnits utomhus längs långsidan av Himmelstalunds kapell att återställas. Även det igensatta fönstret framme vid koret i ceremonisalen öppnas åter upp och får kasta sitt ljus på fresken av Olle Hjortzberg, som på ett finurligt sätt utnyttjat just fönstrets ljus över målningen, vilken hade gått förlorad när det stora fönstret minskades på 1960-talet.

Under ombyggnationen sker kremering istället i Linköping. All kisthantering och urnutlämning finns kvar i Norrköping vid tillfälliga lokaler vid Norra begravningsplatsen. Transporterna av avlidna mellan Norrköping och Linköping sker på ett värdigt sätt av kyrkogårdsförvaltningens egen personal. Det innebär att det i princip fungerar precis som tidigare för begravningsbyråer och anhöriga.

Du kan följa bygget på Kyrkogårdsförvaltningens instagramkonto kyrkogardsforvaltningen_nkpg under hashtagen #nkpgkrematorium2022.

Byggstart krematoriet Foto: Gustaf Hull

Byggstart torsdag den 3 december år 2020 med högtidligt spadtag som grävdes med fem grävmaskiner.

BOKEN OM KREMATORIET

Till krematoriets 80-års jubileum år 2018 togs en bok om Norrköpings krematorium fram i samarbete med Norrköpingshistoriken Kar Magnus Peurell. I boken får vi följa med i de förvecklingar och turer som leder till att krematoriet kan byggas och invigas år 1938. Boken går att köpa för 80 kr genom att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. Kontakta oss!

KONTAKT:

Telefontid 07.00-15.00
(lunchstängt 12.30-13.10)

Krematorieföreståndare:
Carolina Tilljander

Tillfällig adress under renoveringen:
Norra begravningsplatsen
Krematorievägen 2