Foto: Fredrik Schlyter

Klockargårdens kyrka

Klockaretorpets invånare har fått en glad kyrka. Här är högt i tak, här finns plats för stillhet och inre samling, för glädje och varm gemenskap. Arkitekturens lugna enkelhet stämmer till ro. Tel: 011-24 11 00

Beslut om begränsat antal besökare och deltagare i norrköpings pastorats kyrkorum, kapell och lokaler 200824

Från och med den 24/8 2020 gäller följande beslut om begränsat antal deltagare eller besökare i våra kyrkorum, kapell och lokaler. Antalet besökare får inte överskridas vid ett och samma tillfälle.

Kyrkor i Norrköpings pastorat

• Kullerstad skogskapell 20 personer
• Matteus kapell 20 personer
• Norra kapellet 30 personer

Lokaler för minnesstunder och dopkaffen

Borgs församling
• Bergsmansgården, Vånga 20 personer
• Borgs kyrkstuga 20 personer
• Kimstads församlingshem 30 personer
• Klockargården, Stora salen 30 personer
• Skogängsgården, Stora salen 30 personer
• Skärkinds församlingshem 10 personer i varje rum,
20 personer om man använder båda rummen.
• Söderledskyrkan, Stora salen 30 personer

Kolmårdens församling
• Krokek, Orrekullegården, Stora salen 45 personer
• Krokek, Orrekullagården Samkvämsrummet 10 personer
• Kvarsebo, Christinagården 20 personer
• Svärtinge kyrka, Stora salen 20 personer
• Ättetorps kyrkan-Jennerrummet 20 personer
• Ättetorps kyrkan-Blå salen 45 personer
• Östra Enebey församlingshem, Bråvallasalen 45 personer
• Östra Eneby, Enebysalen 20 personer

S:t Johannes församling
• Navestad kyrka, Stora salen 30 personer
• Styrstadsgården 30 personer i Stora salen,
45 personer om man sitter i olika rum

S:t Olofs församling
• Lindö församlingshem 10 personer
• Matteussalen (Plankgatan) 20 personer
• Nya Matteus (vid Matteus kyrka) 45 personer
• Olaisalen 30 personer
• Väktarsalen 45 personer

Så uttryckte sig biskop Martin Lönnebo när han söndagen den 2 november 1980 (dagen efter Allhelgonadagen) invigde Klockargårdens kyrka och församlingshem. Enligt ögonvittnen anlände biskopen till Klockargården med spårvagn, linjen till Klockaretorpet är nära nog på dagen jämngammal med Klockargården.

I sitt öppningstal uppmanade Martin Lönnebo lyssnarna att tänka på att Klockargården inte invigdes till konserthus eller underhållningslokal utan att den är en port till himmelriket. Därpå sträckte han ut kräklan (biskopsstaven) mot kyrkorum, murar, dopfunt och altare för att välsigna och inviga dem.

Byggtid 15 månader
Medlemmarna i Borgs församlings kyrkoråd tillhörde de mest pådrivande i bygget av Klockargården. Syftet var att här skulle växa fram en stadsdel som behövde en kyrka. I april 1979 var ritningarna klara, byggnadsarbetet startade i augusti och 15 månader senare var anläggningen klar att tas i bruk. Klockartorpet hade begåvats med ett karaktäristiskt landmärke.

En bildvävnad i flammande rött som grundton på väggen bakom altaret rönte stor uppmärksamhet och beundran. Textilkonstverket var framställt av norrköpingskonstnärerna Eva och Per Pettersson, ett arbete som tog mer än ett år i anspråk. Bildvävnaden sitter nu på väggen i trapphuset till expeditionen en trappa upp.

1996 ersattes textilkonstverket av ett träsnidat altarskåp formgivet av Lydia Wikman, Mariasyster vid Vallby kyrka i Uppland. Så sent som hösten 2009 kompletterade Syster Lydia altarskåpet med ambo, altarbord och dopfunt, vilka harmonierar med altarskåpet.

Till de nyare konstnärliga inventarierna i Klockargårdens kyrkorum hör också en ljusbärare, tillverkad av framlidne Christer Wide.

Träd i förnyelse
Dopträdet är en installation i ständig förnyelse. För varje barn som döps i församlingen  hängs en dopängel upp i dopträdet. Därmed finns dopbarnen och deras familjer med i församlingens förböner. Efter nyåret ”plundras” föregående års träd för att ge plats åt nya dopänglar.

I församlingssalen, med plats för hundratalet personer, utgör fondväggens stora färgstarka applikation blickfånget. Textilkonstnärinnan Barbro Strömgren från Umeå arbetade över ett år med konstverket som sattes upp 1982. Från den gula soluppgången längst till vänster utnyttjas merparten av färgskalan och avslutas med vitt och blått i högra hörnet, enligt konstnärinnan  ett uttryck för oändligheten.

Utöver söndagens mässa cirka tre gånger i månaden profileras Klockargården som en vardagskyrka, vanligtvis öppen mellan 0900 och 1600, där man välkomnas att komma in och tända ett ljus eller bara sitta ner en stund i stillhet. Möjligheten till gemenskap är också stor genom livlig barn- och ungdomsverksamhet och olika träffar för vuxna.

Förutom kyrkan och samlingssalen innehåller Klockargården församlingsexpeditionen för Borgs församling, kök, samtalsrum, barn- och ungdomslokaler samt arbetsrum.

Frivilligverksamhet av mångskiftande slag har alltid beretts stort utrymme i Klockargården. Förhoppningarna och förväntningarna från 1980 har infriats!

KLOCKARGÅRDENS KYRKA

Antal platser: 70

Parkeringsplats: Ja, det finns möjlighet till kommunal parkering i närheten.

Handikappanpassad: Ja

Adress: Wilhelm Wibergs gata 176, 603 77 Norrköping

Närmaste lokal: Församlingssalen som ligger i samma hus och rymmer 100 personer. Det finns tillgång till full utrustat kök och det finns 5 barnstolar att låna. Det finns även tillgång till audio-visuell utrustning.

KONTAKTA BORGS FÖRSAMLING

E-post: borgs.forsamling@svenskakyrkan.se

Församlingsexpeditionens telefon och besökstider:
Mån, tors och fre 09.00-12.00 (tisdagar och onsdagar stängt)