Lucia

Luciafirandet i Sverige har sin bakgrund i folktro, legender och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast , hon påminner oss om vårt kristna hopp. Här kan du läsa om varför vi firar Lucia.

Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.

I det romerska samhället var det på den tiden straffbart att vara kristen. Lucia blev förmodligen dödad år 304 under kejsar Diocletianus’ förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20-25 år.

Dödad av sin fästman
Legenderna om Lucia är många och detaljerna förmodligen mer eller mindre sanningsenliga. Hon föddes i en förmögen familj och det sägs att hon redan som barn bestämde sig för att aldrig gifta sig och att ge allt hon ägde till de fattiga.

Det sägs att Lucia ville bli nunna. Tillsammans med lydnad är fattigdom och kyskhet (sexuell avhållsamhet) de tre klosterlöften som den som tänker bli munk eller nunna avlägger. Lucia lär inte ha berättat för sina föräldrar om sin önskan att gå i kloster.

När Lucia så blev bortlovad till en man som inte delade hennes kristna tro blev hon utom sig. Legenden säger att hon gav hemgiften till de fattiga och att fästmannen blev så rasande att han avslöjade att hon var kristen och hon blev dödad med svärd.

Lucianatten var farlig
I Sverige var den 13 december en speciell dag långt innan seden med luciatåg kom. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Enligt folktron var den natten farlig, då var övernaturliga makter i farten. Folk höll sig vakna, och för att inte somna så åt man.

I Tyskland fanns en tradition där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", ett Jesusbarn med tända ljus i håret som föreställde en gloria. I Västsverige togs traditionen upp bland adeln, men här var det en vuxen kvinna som, klädd i vitt och med ljus i håret, kom med mat till gårdens folk medan de vakade.

Bild: Magnus Aronson /Ikon

stjärngossarnas historia

Stjärngossarna har sin egen historia. På vissa håll gick unga pojkar från hus till hus vid jultid, sjöng några sånger och bad till sist om pengar. Pojkarna var klädda i vita särkar med strutmössor på huvudet, de föreställde de tre vise männen samt kung Herodes och Judas.

Det moderna luciafirandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga Luciatåget. Från början uppträdde Lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett följe med tärnor och stjärngossar. På förskolorna har tomtenissar och pepparkaksgubbar också en given plats.

Luciagudstjänster

Lucia är en helgondag, i många församlingar firas luciagudstjänster.

Tack Gud för Lucia, som
älskade Kristus och inte fruktade
kejsarens makt.
Låt nu ljusen, sångerna och
stämningen göra oss öppna
för den godhet som
är starkare än ondskan i världen.
Kom med det ljus som skingrar
mörkret inom oss.
Tack för att du
vill vara oss nära.

(Ur bönboken Tradition och liv)

Lussekatter

Bild: Alex & Martin /IKON

Under luciahelgen är det många som äter en lussekatt eller två, och visst värmer de saffransgula bullarna gott i vinterkylan. Det här receptet på lussekatter kommer från Svenska kyrkan i Dubai, så fullt så kallt måste det inte vara för att njuta av dessa bullar!

Enkla lussekatter

Ca 70 st bullar      Ugn: 250 grader      Tid: 30 min + 1h 5min jäsning

• 300 gram rumstempererat smör
  • 225 gram socker
  • 2 st ägg
  • 1800 gram mjöl
  • 2 gram saffran
  • 1000 gram mjölk
  • 100 gram jäst
  • 400 gram russin

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader.
2. Rör ner jästen så att den löser sig. Stöt saffranet med en del av sockret och tillsätt i den varma mjölken. Rör ner äggen. Tillsätt russinen.
3. Tillsätt lite mjöl i taget varvat med klickar av smör. Täck degen och låt jäsa i 35minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen och forma till lussekatter. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
5. Låt bullarna jäsa under en lätt fuktad, ljummen handduk i 30 minuter. Pensla med ägg och tryck ner russin om det är nödvändigt.
6. Grädda i cirka 5-6 minuter till lussekatterna fått en fin färg.