Varmt välkomna till Gustaf Vasa kyrka! Kyrkan är öppen må-to 11-18, fr-sö 11-15. Telefonnummer: 08-508 88 600. Under sommaren besvaras samtalen av Stockholms stifts gemensamma växel. Bokning kyrkor och lokaler: gustafvasa.bokning@svenskakyrkan.se

En salig röra - tema BARN

Den 26 oktober 18.30 gästas vi av Tor Svae, konstnär och scenograf och Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare för World Childhood Foundation.

Gospel

I Gustaf Vasa församling finns två gospelkörer som leds av Emanuel Olsson, pianist och körledare.

Två pojkar ligger på flotte i vattnet bland skräp.

Under samma himmel - Fasteaktionen

Coronapandemin tvingar miljoner människor till ett liv i extrem fattigdom och hunger. Tillsammans med Act Svenska kyrkan kan du bidra till att mätta familjer, motverka ökande våld mot kvinnor och barn och stödja människor för att resa sig starkare efter pandemin.

Musikprogram

i Gustaf Vasa kyrka

Stöd och samtal

Välkommen till Själavårds- och samtalsmottagningen. Vi erbjuder samtal med präst, diakon eller terapeut

Inspelade konserter i Coronatid

Vi vill så gärna att ni ska få uppleva de fantastiska konserter vi har i Gustaf Vasa kyrka. Därför samlar vi här alla de musikevent som vi spelar in.

Skor står huller om buller på ett hallgolv.

Tankar inför helgen – en blogg där präster funderar utifrån söndagens texter

”Är du min morsa, eller?” Den som jobbar med ungdomar får höra det ibland. När vi försöker hålla ordning, vill fostra och forma. Det skriver prästen Charlotte

Upplev konserterna Miserere I & II här!

Söndag 1 & 4 november fick 50 gäster uppleva konserten Miserere I & II i Gustaf Vasa kyrka. För att alla, som inte hade möjlighet att se dem live, ska kunna ta del av dem visar vi dem här.

Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet

Denna söndags bildtecken visar jorden med två människor som håller varandra i hand. Denna är en bild som hör samman med kyrkans internationella arbete. Symboliskt framställs hur kristen tro leder till solidaritet och sammanhållning över alla gränser. Som tecken på hur människan mätt upp jorden, men hur Gud med sin kärlek är med i allt och håller samman allt, bildar ekvatorn och nord-syd-axeln är ett kors.

Samhällsansvar

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Jeremia kapitel 29, vers 4-7

”Så säger Herren Sebaot, Israels Gud, till alla de deporterade som han fört bort från Jerusalem till Babylonien: Bygg er hus och bo i dem. Plantera trädgårdar och ät frukten från dem. Ta er hustrur och avla söner och döttrar, ta hustrur åt era söner och ge era döttrar åt män, så att de föder söner och döttrar. Bli flera där, inte färre! Gör allt för att den stad jag har deporterat er till skall blomstra, och be till Herren för den. Ty dess välgång är er välgång.

Romarbrevet kapitel 13, vers 7-10

Ge alla vad ni är skyldiga dem, åt var och en det han skall ha: skatt, tullar, respekt, vördnad. Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen. Buden 'Du skall inte begå äktenskapsbrott', 'Du skall inte dräpa', 'Du skall inte stjäla', 'Du skall inte ha begär' och alla andra bud sammanfattas ju i ordet: 'Du skall älska din nästa som dig själv.' Kärleken vållar inte din nästa något ont. Kärleken är alltså lagen i dess fullhet.

Matteusevangeliet kapitel 22, vers 15-22

Då gick fariseerna bort och kom överens om att försöka få fast honom för något han sade. De lät sina lärjungar och några av Herodes anhängare söka upp honom och säga: ”Mästare, vi vet att du är uppriktig och verkligen lär oss Guds väg. Du faller inte undan för någon och ser inte till personen. Säg oss vad du anser: är det rätt eller inte att betala skatt till kejsaren?” Jesus märkte deras onda avsikt och sade: ”Hycklare, varför vill ni sätta mig på prov? Visa mig ett mynt som man betalar skatt med.” De räckte honom en denar, och han frågade: ”Vems bild och namn är det här?” — ”Kejsarens”, svarade de. Då sade han till dem: ”Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud.” När de hörde detta blev de häpna. De lät honom vara och gick sin väg.

Psaltaren

Psaltaren psalm 40, vers 14-18

Jag ber dig, Herre, befria mig! Herre, skynda till min hjälp! Skam och smälek må drabba alla som vill beröva mig livet. Låt dem vika tillbaka med vanära, de som vill mig ont. Må de rysa av skam, de som nu skrattar hånfullt åt mig. Men alla som kommer till dig skall jubla av glädje över dig. De som längtar efter din hjälp skall alltid säga: ”Herren är stor.” Jag är betryckt och fattig. Herre, skynda till mig! Min hjälp och min räddare är du. Min Gud, dröj inte!