Meny

Gustaf Vasa församling

Varmt välkomna till Gustaf Vasa kyrka! Kyrkan är alla dagar 11-18. Telefontider expedition 08-508 88 600: Må-ti 9-11 On-to 13-15 Fre 10-12

Nu har vi öppnat för anmälningar till våra konfirmationsalternativ! Klicka här och läs mer om våra Ekoläger och klimatsmarta Odenplan.

Konfirmation

Nu har vi öppnat för anmälningar till våra konfirmationsalternativ! Klicka här och läs mer om våra Ekoläger och klimatsmarta Odenplan.

Snart börjar gospelkörernas repetitioner.
Vill du också vara med? Läs mer här.

Vill du sjunga gospel?

Snart börjar gospelkörernas repetitioner. Vill du också vara med? Läs mer här.

Här hittar du de andakter vi sände under perioden då vi inte kallade till gudstjänster i våra kyrkor.

Här ser du våra webbsända andakter

Här hittar du de andakter vi sände under perioden då vi inte kallade till gudstjänster i våra kyrkor.

Under våren har fakturor gällande skötsel- och serviceavgift för gravrätt i Gustaf Vasa kyrkas columbarium skickats ut. Många hör nu av sig och har frågor? Här kan du läsa varför du fått en faktura och vad den gäller.

Frågor om faktura från columbariet?

Under våren har fakturor gällande skötsel- och serviceavgift för gravrätt i Gustaf Vasa kyrkas columbarium skickats ut. Många hör nu av sig och har frågor? Här kan du läsa varför du fått en faktura och vad den gäller.

Illustration i grönt med två personer

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Ljus faller in genom kyrkfönster på kors.

Tankar inför helgen – en blogg där präster funderar utifrån söndagens texter

"Allt ekar genom valven, och samtidigt är det tyst, lugnt och stilla. Så många människoberättelser bär hon i sitt hjärta, den ståtliga katedralen." Läs tankar inför helgen av prästen Catharina.

Sjätte söndagen efter trefaldighet

Tema

Efterföljelse

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi röda rosor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Första Kungaboken kapitel 19, vers 19-21

Elia gick därifrån. När han fann Elisha, Shafats son, var denne ute och plöjde. Tolv par oxar hade han framför sig, det tolfte körde han själv. Elia gick fram och kastade sin mantel över honom. Då lämnade Elisha oxarna och sprang efter Elia och bad honom: ”Låt mig först gå och kyssa min far och mor till avsked, sedan skall jag följa dig.” Elia svarade: ”Gå tillbaka. Du förstår väl vad jag har gjort med dig?” Elisha gick tillbaka, tog de båda oxarna och slaktade dem. Med oket som bränsle tillagade han köttet och gav det åt folket att äta. Sedan bröt han upp och följde Elia som hans tjänare.

Epistel

Första korinthierbrevet kapitel 9, vers 19-26

Fri och oberoende av alla har jag alltså gjort mig till allas slav för att vinna så många som möjligt. För att vinna judar har jag för dem varit som en jude. För att vinna dem som står under lagen har jag för dem varit som en som står under lagen, fast jag själv inte står under lagen. För att vinna dem som är utan lag har jag för dem varit som en som är utan lag, fast jag inte är utan Guds lag, jag har ju Kristi lag. För att vinna de svaga har jag inför dem varit svag. Allt har jag varit inför alla, för att åtminstone rädda några. Allt gör jag för evangeliets skull, för att också jag skall få del av dess löften. Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer men att bara en får priset. Löp då för att vinna det. Var och en som tävlar måste försaka allt — löparen gör det för en krans som vissnar, vi för en som aldrig vissnar. Jag har målet i sikte när jag löper, och jag slår inte i luften när jag boxas.

Evangelium

Lukasevangeliet kapitel 9, vers 51-62

När tiden var inne för hans upptagande till himlen vände han sina steg mot Jerusalem, och han skickade budbärare före sig. De gav sig av och gick in i en samarisk by för att förbereda hans ankomst. Men man ville inte ta emot honom, eftersom han hade vänt sina steg mot Jerusalem. Då sade hans lärjungar Jakob och Johannes: ”Herre, skall vi kalla ner eld från himlen som förgör dem?” Men han vände sig om och tillrättavisade dem, och de fortsatte till en annan by. När de kom vandrande på vägen sade en man till honom: ”Jag skall följa dig vart du än går.” Jesus svarade: ”Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget ställe där han kan vila sitt huvud.” Till en annan sade han: ”Följ mig!” Men mannen svarade: ”Herre, låt mig först gå och begrava min far.” Då sade Jesus: ”Låt de döda begrava sina döda, men gå själv och förkunna Guds rike.” En annan man sade: ”Jag skall följa dig, herre, men låt mig först ta farväl av dem där hemma.” Jesus svarade: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till plogen, han passar inte för Guds rike.”

Psaltaren

Psaltaren psalm 15, vers 1-5

En psalm av David. Herre, vem får gästa ditt tält? Vem får bo på ditt heliga berg? Den som lever oförvitligt och gör det rätta och är sann i tal och tanke. Den som inte går med förtal, inte vållar sin nästa skada och inte smädar sin granne. Den som föraktar den förkastlige men ärar dem som fruktar Herren. Den som håller sin ed fast det står honom dyrt. Den som inte ger lån mot ränta och inte kan mutas att fälla en oskyldig. Den som handlar så står alltid trygg.