Gustaf Vasa församling Besöksadress: Holländargatan 16, 11160 STOCKHOLM Postadress: BOX 3166, 10363 STOCKHOLM Telefon: +46(8)50888600 E-post till Gustaf Vasa församling Webbplats

Gustaf Vasa Kammarkör

Gustaf Vasa Kammarkör består av ca 32 medlemmar med olika bakgrund.
I huvudsak en amatörkör men med flera medlemmar som verkar som musiker och tonsättare. Kören leds sedan 2001 av Lars Fredén (född 1968) som är anställd av Gustaf Vasa församling till att bl.a. leda Gustaf Vasa Kammakör och Vokalensemble. Lars Fredén är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och ger vid sidan sitt dirigentskap även orgelkonserter, skriver musik och finns utgiven bl.a. på Gehrmans Förlag och Norsk musikförlag A/S.
Gustaf Vasa Kammarkör har en gedigen repertoar med de flesta stora kyrkomusikaliska verken på sin lista. Senaste åren har kören med orkester framfört verk av J S Bach, Schnittke, Händel, Mozart, Pärt med mera.

Kören söker sig gärna även till lite mer sällan framförd musik som Isabella Leonardas Mariavesper, Cherubinis Requiem i c-moll och framförde nyligen den spanske barocktonsättarens Francesco Courcelles stora Missa Ave marias stella,

Bild: Jonas Widhe

Gustaf Vasa Kammarkör framför förstås även musik a capella och på repertoaren finner man bl.a. Friede auf Erde av Arnold schönberg. Kören har haft ett intressant och lyckat samarbete med St Görans Kammarkör då körerna tillsammans framförde Tallis Speem in alium, Bibers Missa Salisburgensis och Figure humaine av Francis Poulenc.

För mer information om Gustaf Vasa kammarkör besök gärna deras egen hemsida www.gvkk.se

Musikprogram VT-2017

Söndag 8 januari kl 15 julmusik på orgel i Sabbatsbergs kyrka.
Verk av bl a d’Aquin, Händel och Bach samt svenska tonsättare.
Olof Andersson orgel. Fri entré.

Söndag 5 februari kl 19 konsert. OBS i Tyska kyrkan, Gamla Stan.
Ave Maris Stella  Fransisco Courcelle: Missa Ave maris stella. Arvo Pärt: Salve Regina. Gustaf Vasa Kammarkör. Drottningholms Barockensemble. Nils-Erik Sparf, konsertmästare. Sofia Niklasson, sopran. Mia Lundell, alt. Love Tronner, tenor. Rickard Collin, bas. Lars Fredén, dirigent. Biljetter 100 kr (onumrerade platser) säljs i kyrkan en timme före konsertstart och via förköp: www.biljettmonster.se

Söndag 12 februari kl 15 konsert i Sabbatsbergs kyrka.
Torbjörn Nilsson, violoncell. Olof Andersson, piano.
Verk av Boccherini, Andersson, Messiaen och Bach. Fri entré.

Söndag 26 februari kl 11 musikhögmässa i Sabbatsbergs kyrka.
Hans Leo Hassler ”Missa dixit” framförs under gudstjänsten. Gustaf Vasa Vokalensemble under ledning av Lars Fredén. Magnus Bornsjö, predikan.

Söndag 19 mars kl 15 konsert i Sabbatsbergs kyrka.
Birgitta Levin, sopran. Olof Andersson, piano. Fri entré.

Söndag 12 mars kl 11 musikhögmässa i Sabbatsbergs kyrka.
W A Mozart: Missa brevis C-dur framförs under gudstjänsten av
medlemmar ur Gustaf Vasa Kammarkör och stråkensemble från
Kungliga Hovkapellet under ledning av Lars Fredén. Magnus Bornsjö, predikan.

Söndag 9 april kl 15 konsert i Sabbatsbergs kyrka.
Michael Svedberg, baryton. Olof Andersson, piano. Fri entré.

Måndag, tisdag och onsdag 10-12 april kl 20. OBS i St Görans kyrka, Kungsholmen. ”Och mörkret föll” - 27 Tenebraeresponsorier

Tre kvällar med musik till de s k Tenebraeresponsorierna. 27 meditativa texter om Jesu lidande. Texter som ursprungligen hörde till klostrens guds-tjänster på Skärtorsdag, Långfredag och Påskafton men som senare fått en stor spridning. Från renässansen till idag finns mängder av tonsättningar av dessa texter och ett urval av dem framförs av S:t Görans Kammarkör (tisdag och onsdag) och Gustaf Vasa Kammarkör (måndag) vid dessa konserter. Dirigenter: Olov Risberg och Lars Fredén. Musik av Victoria, Gesualdo, MacMillan och Mealor. Fri entré.

Långfredagen 14 april kl 15 korsandakt i Sabbatsbergs kyrka.
Leçons de ténèbres. François Couperin: Leçons de ténèbres 1-3.
Elin Skorup & Sofia Niklasson, sopraner. Magnus Malmros, cello.
Lars Fredén, orgel. Fri entré.

Påskdagen söndag 16 april kl 11 musikhögmässa i Sabbatsbergs kyrka.
J S Bach: Kantat nr 4 – Christ lag in Todes Banden framförs under
gudstjänsten.Drottningholms Barockensemble & Gustaf Vasa Vokal-
ensemble under ledning av Lars Fredén. Åke Nordström, predikan.

Påskdagen söndag 16 april kl 15 påskdagskonsert i Sabbatsbergs kyrka.
J S Bach: Påskkantater. Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen BWV 12, Christ lag in Todes Banden BWV 4 & Bleib bei uns, denn es will Abend werden BWV 6. Gustaf Vasa Vokalensemble och Drottningholms Barockensemble under ledning av Lars Fredén. Biljetter 100 kr (onumrerade platser) säljs i kyrkan en timme före konsertstart
och via förköp: www.biljettmonster.se.

Söndag 14 maj kl 15 konsert i Sabbatsbergs kyrka.
Olof Andersson, orgel. Instrumentalensemble. Verk av Vivaldi. Fri entré.

Söndag 28 maj kl 11 musikhögmässa i Sabbatsbergs kyrka.
Jean Langlais ”Missa in simplicitate” framförs under gudstjänsten.
Mia Lundell, mezzosopran. Lars Fredén, orgel.

Torsdag 8 juni kl 20 sommarkvällskonsert. OBS i Nya Kungliga Musikhögskolan, Kungasalen, Valhallavägen 105.
– Romancero Gitano
Gustaf Vasa Kammarkör. Jakob Henriques, gitarr.
Lars Fredén, dirigent. Verk av Castelnuovo-Tedesco, Rautavaara,
Stenhammar, Betinis m fl. Biljetter 50 kr. Barn under 18 år gratis
(onumrerade platser) säljs en timme före konsertstart och via
förköp: www.biljettmonster.se

Kontakta kammarkören

Vill du vara med? Vill du anlita kören? Andra frågor?

ordförande.Ordförande - Maria Sawano - 08-5191 8002
Dirigent - Lars Fredén - 070-7993344