Gustaf Vasa församling Besöksadress: Holländargatan 16, 11160 STOCKHOLM Postadress: BOX 3166, 10363 STOCKHOLM Telefon: +46(8)50888600 E-post till Gustaf Vasa församling

Sabbatsbergs kyrka

Den äldsta klockan är från 1734, den yngsta från 1788. På den senare är ingraverat texten: ”Då detta fattighus åt arma skänker föda, så skänker nåden ljus åt andligt döda.”

Sedan mitten av 1700-talet har Sabbatsberg varit en del av fattig- och åldringsvården i Stockholm. Dessförinnan ägdes området av bl.a. vinskänken Valentin Sabbath som givit namn åt Sabbatsberg. Huvudbyggnaden i Valentin Sabbaths utvärdshus byggdes 1760-61 om till kyrkorum. Slottsbyggmästaren Georg Förman ledde arbetet. Mellanväggar och innertag i byggnaden revs, taket målades himmelsblått med skyar, väggarna och altaret marmorerades och bänkinredningen gjordes mörkbrun. Som altartavla fungerade en av Lorentz Pasch d.ä. målad pietàframställning. Predikstolens läge mitt ovanför altaret är ovanligt.

Panoramavy i Sabbatsbergs kyrka

Kyrkskjuts på söndagar

Från och med 8 maj 2016 och under den tid Gustaf Vasa kyrka är
stängd för renovering firar vi högmässa i Sabbatsbergs kyrka
varje söndag kl 11.

Den som behöver kyrkskjuts ringer Magnus Åkerberg på Gustaf Vasa församlingsexpedition, telefon 08-508 886 21 på fredag förmiddag innan kl 11.30.

Samtransbussen med ramp avgår kl 10.20 från Riddarsporren (inne på gården), Norrtullsgatan 12L och gör ett stopp vid församlingshuset, Västmannagatan 63, mittemot Gustaf Vasa kyrka. Bussen stannar utanför Sabbatsbergs kyrka, Eastmanvägen 36. Ange vid bokningen om du åker med från Riddarsporren eller församlingshuset. Returresan avgår efter kyrkkaffet kl 12.45 från Klarahuset, Sabbatsbergsvägen 6. Församlingen står för kostnaden.

Välkommen!