Prata med oss

Till innehållet

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris

Film och rörlig bild har blivit en allt större del av både unga och gamla människors liv. Svenska kyrkan deltar i samtalet om vår tids livsfrågor genom aktiv medverkan på filmfestivaler och genom sin ordinarie verksamhet i stift och församlingar.


Sedan 2007 delar Svenska kyrkan ut ett ungdomsfilmpris till film som synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både barn, ungdomar och vuxna. Prissumman har varit 50 000 kronor, men från 2014 höjs den till 100 000 kronor.

Prisutdelningen sker under den årliga filmfestivalen BUFF i Malmö. Den vinnande filmen ska kunna användas i kyrkans ungdomsarbete och det är viktigt att den speglar frågor som är aktuella bland ungdomar idag.

X+Y - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2015

Tonårige Nathan har det kämpigt med sociala relationer men känner sig hemma i matematikens värld. När han får plats i den brittiska truppen i den internationella matte-olympiaden upptäcker han att det finns en plats för honom också. En berörande skildring av uppväxt, saknad och kärlek med budskapet att det är okej att inte vara som alla andra.

Regissören Morgan Matthews, är flerfaldigt belönad som dokumentärfilmare och för tv-produktioner. X+Y är hans spelfilmsdebut i långt format.

juryns motivering

”Anpassningens svårtolkade matematik berättad med bitsk humor, charm och intelligens. En film om att bryta sin ensamhet och att lära sig att tycka om någon annan mer än glass.”

2015 års jury

 • Beatrice Lönnqvist, juryns ordförande, präst, Stockholm 
 • Annika Nilsson, församlingspedagog, Husie
 • Amanda Adolfsson, regissör, Stockholm
 • Agneta Fagerström Olsson, regissör, Stockholm

Leave to remaine - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2014

Leave to Remain handlar om tre asylsökande ungdomar i Storbritannien, som tvingats lämna sina hem, familjer och vänner. Filmen skildrar deras rädslor, vänskap och interna strider, men framför allt vad det innebär att tvingas fly och bygga upp ett nytt liv i en annan del av världen.

Regissören Bruce Goodison har tidigare mest gjort dokumentärer och spelfilm för TV. Leave to remaine är skapad i nära samarbete med ensamkommande unga flyktingar i Storbritannien. Andra unga asylsökande spelar de bärande rollerna i filmen, utan att ha någon vana från filmande sedan tidigare. Därtill medverkar etablerade skådespelare som Toby Jones.

juryns motivering

”Leave to Remain är en film som med överraskande tonsäkerhet, humor och värme vågar skildra uppslitande konflikter och rädslor hos en utsatt grupp som lever mitt ibland oss. Utan förenkling visar filmen värdet av gemenskap, tillit och modet att våga försonas.”

2014 års jury

 • Beatrice Lönnqvist, juryns ordförande, komminister i Botkyrka församling, Stockholm
 • Peter Schildt, regissör och skådespelare, Stockholm
 • Linda-Marie Birbeck, filmare och fotograf, Malmö, samt 
 • Annika Nilsson, församlingspedagog, Husie och Södra Sallerups församling, Malmö

Broken - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2013

Skunk bor i ett radhusområde i norra London. En dag blir hon vittne till hur en granne misshandlar en annan, och dras in i en infekterad konflikt som successivt sammanflätar kvartersbornas livsöden.

juryns motivering

”Varför drabbar detta kaos mig? Broken släpper respektfullt en bomb med frågor och vi får själva hitta svaren. Filmen berör svårigheter i att vara människa i en värld som faktiskt är oförutsägbar och där hoppet också finns.”

produktionsfakta

Land: Storbrittanien

Regi: Rufus Norris

I rollerna: bland andra Eloise Laurence, Tim Roth, Charlie Booty, Lily James.

2013 års jury

 • Beatrice Lönnqvist– juryns ordförande . Komminister i Botkyrka församling, teolog och filmbloggare.
 • Annika Nilsson– Församlingspedagog i Husie och S Sallerup församling, Malmö som gärna använder film i ungdomsgrupper.
 • Kakan Hermansson– programledare i tv och radio, skribent och kulturpersonlighet.
 • Martin Högdahl– Regissör, Göteborg. Vann förra året pris i Barnfilmsklassen för den uppmärksammande filmen Isdraken.

The Giants - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012

The Giants (Les Géants) i regi av Bouli Lanners handlar om två bröder, 13 och 16 år gamla, som befinner sig ensamma på landsbygden en sommar. Övergivna av sina föräldrar spårar allt ur. Tillsammans med en kompis kör de bil och hittar på avancerat bus.

För att få pengar hyr de ut sitt hus och flyttar själva in i ett sommarhus som står tomt. Juryn beskriver filmen som "en bitterljuv saga" som skapar "en smittande känsla av befrielse och tilltro till det som är värdefullt i livet".

Priset delades ut den 16 mars av Lunds biskop Antje Jackelén i Rådhuset i Malmö. Juryn leddes av Beatrice Lönnqvist, Stockholm.

juryns motivering

"Med ett magnifikt foto och ett imponerande samspel berättar The Giants en bitterljuv saga om tre överlevare. Vi dras in i ett gränslöst landskap där pojkarnas äventyr skildras med fördomsfri kreativitet och humor, utan vuxnas pekpinnar. Resultatet är en smittande känsla av befrielse och tilltro till det som är värdefullt i livet!"

produktionsfakta

Land:Belgien/Frankrike/Luxenburg 2011
Regi och manus: Bouli Lanners
I rollerna: Paul Bartel, Zacharie Chasseriaud och Marthe Keller
Speltid: 84 min

2012 års jury

 • Erik Bäfving, filmare, Malmö
 • Alexandra Therese Keining, filmare, Malmö
 • Nils Lundström, pedagog och musiker, Malmö
 • Beatrice Lönnqvist, präst och stiftsadjunkt, Stockholm

Spork - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2011

Spork är 14 år och lever med sin storebror i en husvagn. Hon har sin egen stil och i hennes ögon framstår världen som lätt absurd. Hon söker sig till skolans afroamerikanska gäng och bestämmer sig för att lära sig dansa.

juryns motivering

"Välkomna in i Sporks hårda skruvade värld. Rapp, kaxig och färgsprakande leker filmen skoningslöst med våra fördomar och hyllar rätten att vara annorlunda. Alla är lika olika och det är som det ska!"

produktionsfakta

Spork
USA 2010
Regi och manus: J.B Ghuman Jr
I rollerna: Savanna Stehlin, Sydney Park, Rachel J Fox
Speltid: 86 min

2011 års jury

 • Malena Janson, filmvetare och kritiker, Stockholm
 • Martin Jern, regissör och författare, Malmö
 • Mikael Larsson, teolog och kulturhandläggare, Uppsala
 • Nils Lundström, musiker och pedagog, Malmö

Vegas - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2010

Du väljer inte din familj. Du väljer dina vänner. Vegas är berättelsen om tonåringarna Thomas, Marianne och Terje.

Efter att ha sett sin mamma bli misshandlad skickas Thomas till ett ungdomshem. Där möter han Marianne som alltid klantar sig, och Terje som verkar komma från en annan planet. De tre delar en gemensam dröm och tillsammans påbörjar de en resa fylld av kärlek och hat. En färd där de lär sig att lita på varandra. Ingen av dem hamnar där de planerat, men alla hittar ett hem. Vegas är en film om smärta och livskraft.

juryns motivering

Filmen får priset för att den med stor respekt skildrar tre unga människor märkta av livet. I en historia lika komplex som livet självt visar filmen att gemenskap är möjlig fast kärleken verkar långt borta. Den väjer varken för allvar eller humor. En orädd smocka i magen och en lång omfamning full av värme.

produktionsfakta

Produktionsland: Norge 2009
Speltid: 110 min
Regissör: Gunnar Vikene
Tal: Norska
Text: Engelska

2010 års jury

 • Bob Hansson, poet och författare
 • Nils Lundström, musiker och pedagog som arbetar på Kraftstationen, en ungdomssatsning i Svenska kyrkan i Malmö
 • Lena Sjöstrand, stiftsadjunkt i Lunds stift för kulturfrågor, juryns ordförande
 • Kajsa Wiktorin, skribent och kulturproducent av konst- och filmprojekt för ungdomar

Mannen som älskade Yngve - Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2009

Mannen som älskade Yngve handlar om några ungdomar som startar ett rockband vid tiden för berlinmurens fall 1989. Huvudpersonen Jarle har till synes allt, men känner ändå en tomhet. När en Yngve börjar i klassen vänds Jarles tillvaro upp och ner. Filmen handlar om att vara sann mot sig själv och sina nära. Det är en film om sexualitet, vänskap och musikens magi.

juryns motivering

"Filmen behandlar centrala existentiella frågeställningar angående meningen med livet, identitet och en ung människas väg mot vuxenliv. Vidare håller filmen hög konstnärlig kvalitet med lysande skådespel, trovärdig dialog, sammansatta karaktärer, vackra skildringar av ung kärlek och av vänskapens och musikens magi.

Huvudpersonens kamp med sig själv, att bli den han är och inte den han förväntas vara, att konfrontera sin sårbarhet i ett äkta möte med andra människor, hans väg mot försoning med sig själv och med omvärlden gör filmen ytterst lämplig att använda i kyrkligt arbete. Filmen bidrar till ökad förståelse mellan människor och utstrålar en varm Stavangerhumor som smittar av sig."

produktionsfakta

Norge 2008
Regi: Stian Kristiansen
Manus: Tore Renberg
I rollerna: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch, Ole Christoffer Ertvaag, Jørgen Langhelle, Trine Wiggen m fl
Speltid: 98 minuter

2009 års jury

 • Ann Heberlein, lektor i etik, skribent, Lund
 • Robert Lillhonga, regissör, Helsingborg
 • Nils Lundström, pedagog på Kraftstationen, Malmö
 • Lena Sjöstrand, präst, Lund

Fighter- Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2008

Fighter är en explosion av kulturkrockar, kärlek och Kung Fu i dagens Danmark. Fighter handlar om 16-åriga Aichas kamp att förverkliga drömmen att få träna Kung Fu. Filmen väcker frågor om identitet och livsval, förlåtelse och sanning, könsroller och integration. Kan kampsport fungera som identitetsskapande andlig övning?  

juryns motivering

"I omtumlande vackra bilder och med ett lysande skådespeleri berättas om en ung kvinna som i mötet med omgivningens krav och förväntningar söker sin väg och finner den. Människor och relationer gestaltas med komplexitet och nyanser i en film som förmedlar hopp och livsmod."

produktionsfakta

Danmark 2007
Manus: Nicolaj Arcel & Natasha Arthy
Regi: Natasha Arthy
DVD-Distribution: Sandrew Metronome
I rollerna: Semra Turan, Cyron Melville, Nima Nabipour, Xian Gao, Molly Blixt Egelind m fl
Längd: 95 min

2008 års jury

Fredrik Holmberg, filmpedagog, Göteborg

Janne Rantala, dokumentärfilmare, Lund

Charlotta Rosman Nissen, församlingspedagog, Hörby

Lena Sjöstrand, präst, Lund

Min fröken är en utomjording - Svenska kyrkans ungdomsfilmpriset 2007

Rapp ungdomsskräckis med existentiell skärpa.
Min fröken är en utomjording handlar om klass 6B som får en alien till vikarie. Barnens försök att få vuxenvärlden att förstå blir bokstavligen en kamp på liv och död. Filmen berör frågor om normalitet och annorlundaskap, fantasi och verklighet samt tillit mellan barn och vuxna. Vad är det ytterst set som gör oss till människor?

juryns motivering

Genom att skapa ett sagans universum ger filmen bilder av det universum vi faktiskt lever i, och för det som finns inom varje människa. Den klassiska kampen mellan ont och gott tar sig nya konstnärliga uttryck. Filmen är en lovsång till människans förmåga att känna empati och älska

produktionsfakta

Danmark 2007
Regi: Ole Bornedal
Manus: Ole Bornedal, Henrik Prip
I rollerna: Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Jonas Wandschneider
Längd: 93 min

2007 års jury

 • Goran Kapetanovich, regissör, Malmö
 • Ylva Liljeholm, Filmkonsulent, Örebro
 • Lena Sjöstrand, präst, Lund
 • Elna Wahlgren-Lundqvist, kontraktsprost, Malmö