Foto: Mattias Pettersson

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

En mötesplats, en rastplats, en plats för nystart

Aktuellt från Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Prenumerera via RSS

Konsert - stråkar och orgel

Publicerad:

Josef Rheinberger: Suite c-moll op 149

Domkyrkoberget: Nyhetsbrev med referat

Publicerad:

Det senaste nyhetsbrevet om den framtida utvecklingen av Domkyrkoberget har skickats till prenumeranterna och publicerats här på församlingens webbplats. I det finns referat från seminariet Framåt mot medeltiden och från samrådsmötet om kommunens förslag till ny detaljplan.

Självvattnande blomlådor på Gamla kyrkogården

Publicerad:

Från och med i år kommer kyrkogårdsförvaltningen gräva ner självvattnande blomlådor vid några gravar på Gamla kyrkogården.

Öppet hus om Domkyrkoberget

Publicerad:

Lördag 16 mars 12.30-15.30 i Strängnäs domkyrka

Utställning om Domkyrkobergets framtid

Publicerad:

Fredag 8 mars inleder Strängnäs kommun ett samråd om förslag till ny detaljplan för Domkyrkoberget med Strängnäs domkyrka. Som en del av informationen till allmänheten ges plats för kommunens utställning inne i domkyrkan.

Pilgrimspromenad

Starta arbetsveckan med en promenad med andlig input!

En växande kärlek

Dagretreat i Länna sockenstuga lördag 27 april

Drop in-vigsel

Gift er på ett enklare sätt! Pingstafton lördag 18 maj kl 11-15.

Strängnäs domkyrkoförsamling söker en FÖRSAMLINGSVÄRD/VÄRDINNA

Är du serviceinriktad, strukturerad och bra på att baka? Då kan du vara den vi söker!

Ett erbjudande om gravskötsel som inte kommer från Svenska kyrkan

Även i år 2024 har företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB skickat ett erbjudande om gravtvätt till gravrättsinnehavare i Strängnäs. Brevet kan uppfattas som en faktura, det kommer från ett privat företag och inte från Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

Diakonernas hjälpkassa

Strängnäs domkyrkoförsamling tar hela tiden emot gåvor till hjälpkassan. Det finns alltid människor i nöd som söker ekonomiskt stöd. Och under lågkonjunktur ökar behoven och de sökande blir fler.

Nu tar Strängnäs kommun fram en ny detaljplan för området kring domkyrkan

Planhandlingar ställs ut i kommunhuset, Multeum och domkyrkan 8 mars-5 april.

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö arbetar med en vision för Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget i framtiden. Genom att varsamt anpassa delar av domkyrkan med omgivning till nuvarande, och framtida, behov hos församling, stift och stad, skapas en miljö där kyrkbacken åter blir en plats som rymmer hela livet och olika aktörer strålar samman. Förhoppningsvis kan det som görs i och runt Strängnäs domkyrka tjäna som förebild för fler kyrkomiljöer i Sverige.

Lilla Stugan

Lilla stugan är en öppen diakonal mötesplats dit alla är välkomna för att fika, träffa en diakon och få hjälp med till exempel fondansökningar.

Lugna rummet

En alldeles särskild mötesplats för dig som växer upp i en familj där någon i familjen lider av missbruk av alkohol eller andra droger.

Strängnäs domkyrka - välkommen

Kom in, tänd ett ljus, se dig omkring, delta i församlingens gudstjänster. Säg till om du behöver någon att prata med.

Gudstjänst

I Strängnäs domkyrka firas gudstjänst vanligen alla dagar i veckan. Här är en översikt med veckans gudstjänster. Mer information om kommande gudstjänster finns i kalendern här på webbplatsen.

Katedralens Vänner

Är du intresserad av domkyrkan som byggnad, dess historia och inventarier och av livet i katedralen? Välkommen att vara med i Katedralens vänner.

Dop

I Svenska kyrkan döps både stora och små, människor i alla åldrar. Många blir döpta under sitt första år i livet. Det har blivit vanligt att ungdomar döps inför sin konfirmation och även vuxna låter döpa sig. Dopet är är fest, gemenskap och en helig handling - helt gratis och utan krav på prestation.

Konfirmation

Här kan du läsa mer och anmäla dig till församlingens konfirmandgrupper. Det erbjuds även konfirmation för dig som går på gymnasiet och för dig som går i anpassad grundskola eller gymnasieskola.

En blå bil med en skylt med texten Just married i framrutan.

Vigsel - Bröllop

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet.

Begravning

När en anhörig eller vän går bort blir livet sig aldrig likt. Många och svåra tankar väcks till liv. De seder och bruk vi människor har i samband med en begravning hjälper oss att bearbeta sorgen, se sammanhang och ge trygghet.

Upptäck kyrkan i appen Kyrkguiden

Med hjälp av Kyrkguiden kan du upptäcka mer än 3 000 kyrkor och platser. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang.

Läs mer om appen

Ge en gåva och betala för ljus, fika, soppa eller bok

Du kan ge en gåva direkt med mobilen – enkelt, snabbt och säkert. Swish fungerar också för betalning.

En man med stor ryggsäck går mellan kyrkbänkarna i Uppsala domkyrka.

Bli medlem

Du kan bli medlem i Svenska kyrkan oavsett om du har varit medlem tidigare eller inte. När man vill bli medlem i Svenska kyrkan är det framförallt sin församling som man blir medlem i. Här finns alltid en plats för dig.

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Leva, leka, lära, läka

ur Församlingsinstruktionen för Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Så behandlar Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö dina personuppgifter

Din personliga integritet är viktig för oss och därför vill vi informera om var dina personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.