Konfirmation

Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt. Konfirmationstiden är en chans för dig att utforska ditt liv i relation till dig själv men också till andra. Det är en möjlighet för dig att testa dina åsikter, samtidigt som du får lära dig mer om kristen tro. Du får en plats att vara precis den du är och tänka som du gör.

Här är en chans för dig att lära känna dig själv och att lära känna nya människor. Du får upplevelser för livet, till exempel att få sova över i domkyrkan. Konfirmandåret 2022/2023 startar i oktober 2022.

Konfirmation

Inbjudan går ut till dig som är född 2008 och medlem under försommaren 2022. Hör av dig om  du inte är medlem och vill ha en inbjudan. Under sommaren öppnar anmälan till konfirmation  2022/2023.  

Inbjudan går ut till dig som är född 2008 och medlem under sommaren 2022. Hör av dig om du inte är medlem i Svenska kyrkan och vill ha en inbjudan, så skickas den även till dig.

Vi gillar att provtänka tillsammans: alltså att dina tankar och känslor alltid får plats och vi ger dig chansen att testa de kristna tankarna och att leva som kristen. Vi gillar Frälsarkransen, bibeln och detta med att vara pilgrim och massa annat som vi gärna delar med dig. Konfirmationen är ett utmärkt ställe att lära känna sig själv lite bättre och hitta nya vänskaper och ett nytt sammanhang. 

Konfirmandåret

Konfirmandåret 2022/2023 erbjuds dessa grupper, hör gärna av dig om du inte hittar en grupp som känns rätt så kan vi diskutera hur det kan bli konfirmation för dig.

Konfirmand Påsk 1

Detta är ett alternativ för dig som tycker att det känns som en bra idé att komma upp till domkyrkan efter skolan varannan onsdag och pröva livet som konfirmand.

Denna grupp startar med drop in-fika för att ni sannolikt kommer att komma från olika skolor och det är en möjlighet att prata av sig. I konfirmationsgruppen kanske du känner någon eller några, men du kommer också att lära känna nya vänner och ta din plats i en meningsfull gemenskap.

Under våra onsdagar lägger vi fokus på att lära känna varandra, diskutera, vara kreativa, göra övningar, och tillsammans utforska den kristna tron. Våra onsdagar avslutas med att vi firar mässa tillsammans i domkyrkan, vi kommer att ha majoriteten av vår träff i domkyrkan och lära känna den på olika sätt.

De båda påskgrupperna är planerade att åka tillsammans på läger under påsklovet. Så vi börjar i det mindre formatet som är vår egen grupp, men reser tillsammans i en större grupp. Det är en chans att få uppleva att du är en del av ett större sammanhang, både i samtal, i gemenskap, i tävlingar och i lek. Varje grupp har egna ledare, även på lägret, men vi gör en hel del tillsammans.

Vi planerar att åka till Stjärnholms stiftsgård, som ligger i närheten av Oxelösund. Stjärnholm är Strängnäs stifts gård, en samlingsplats för unga och gamla i hela Strängnäs stift. Du vet kanske inte vad ett stift eller en stiftsgård är? Det vet du när du är konfirmerad.

När Onsdagar ojämna veckor med start onsdag 28 september 16.00-19.00 med inledande drop in-fika och avslutande mässa i domkyrkan.

Läger På påsklovet, vecka 15, 2023 och övernattning i domkyrkan under hösten.

Konfirmation Preliminärt söndag 30 april 2023 1100 i Strängnäs domkyrka.

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Anmäl dig genom att fylla i formuläret. 

Frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90

Konfirmand Påsk 2

Detta är den andra onsdagsgruppen, med liknande upplägg som Påsk 1, men med andra ledare och denna grupp ses jämna veckor. Kanske passar det dig bättre?

När Onsdagar jämna veckor med start onsdag 5 oktober 2022 16.00-19.00 med inledande drop-in-fika och avslutande mässa i domkyrkan.

Läger På påsklovet vecka 15, 2023 och övernattning i domkyrkan under hösten.

Konfirmation Preliminärt söndag 14 maj 2023 i Strängnäs domkyrka.

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Anmäl dig genom att fylla i formuläret. 

Frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst, catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90

Konfirmand Sommar

Detta är ett alternativ för dig som tycker att söndagar är en bra dag att ses på och vi kommer att ses några timmar en söndag i månaden. Under våra söndagar så gör vi det som hör konfirmandåret till såsom att diskutera, vara kreativa, sjunga, fira gudstjänst.

Vi äter mat tillsammans och vi försöker pilgrimsvandra för att komma ut och upptäcka nya platser kring Strängnäs: Sankt Eskils källa till exempel eller kanske Södra kyrkogården?

Denna grupp åker på sommarläger, och inleder sommaren tillsammans i Småland. Vi åker till Tallnäs stiftsgård, en vacker plats att inleda sommarlovet på. Detta är ett alternativ för dig som uppskattar bad, gemenskap, kanske att paddlar kanot, sköna stunder i solen, vandring och allt annat som hör ett sommarläger till.

Vi tror att gemenskapen i att leva och bo tillsammans på sommarlägret är något unikt, som många av oss bara gör en gång.

Under hela konfirmationstiden kommer vi att prata om kristen tro, den egna tron, relationer och allt annat mellan himmel och jord. Vi kommer också att sova över i domkyrkan under våren. Vi tror att kristen tro har med hela livet att göra och det får vi pröva på under våra söndagar och vår tid under sommaren.

När Söndagar en gång i månaden, med start i oktober 2022.

Läger I början av sommarlovet 2023, 12-16/6 på Tallnäs stiftsgård samt övernattning i domkyrkan i början av 2023.

Konfirmation Preliminärt 18 juni 2023 11:00 i Strängnäs domkyrka.

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Anmäl dig genom att fylla i formuläret. 

Frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90

Konfirmand Gymnasium

Blev konfirmationen inte av när du gick i 8:an? Eller har du blivit nyfiken på det här med tro och livsfrågor under det senaste året?

Det finns alltid en chans till konfirmation, till exempel när du går på gymnasiet. Nu till hösten startar vi en ny grupp just för er som går på gymnasiet.

Vi möts några torsdagar i Strängnäs domkyrka mellan och åker på läger tillsammans. Torsdagarna i domkyrkan präglas av gemenskap, delande, skapande, diskuterande och det som gruppen önskar. Vi vill gärna berätta om kristen tro och erbjuda er en chans till den gemenskap som konfirmation är. Vi delar lägerdagar tillsammans i anslutning till sportlovet, mängden dagar anpassas till gruppen.

När Torsdagar, preliminärt 20 oktober, 17 november och 15 december 2022 , 26 januari och 23 mars 2023.

Läger På sportlovet 2023, preliminärt 20-23 mars i Lund och Malmö.

Konfirmation Preliminärt söndag 26 mars 2023 i Strängnäs domkyrka.

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Anmäl dig genom att fylla i formuläret. 

Frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90 eller Ann-Charlotte Ståhlberg, pedagog ann-charlott.stahlberg@svenskakyrkan.se  0152-245 19

Konfirmand Särskola

Konfirmation för dig med behov av särskilt stöd. Träffar i en mindre grupp för dig som är 14 år eller äldre. Vi ledare anpassar träffarna efter de behov som finns för att alla ska ges möjlighet att delta på sina egna villkor.

Konfirmationstiden handlar om Gud, livet och det du själv tycker är viktigt. Det handlar om att få erfara och påminnas om av att vi är värdefulla och älskade just som vi är. Vi hör alla ihop och tillför något bara genom att vara. Du får en trygg plats att utvecklas och vara du på.

Vi samtalar, skapar, sjunger, åker på läger om det är möjligt. Vi närmar oss på olika sätt vad kristen tro kan innebära tillsammans med varandra.

Alla deltagare bjuds in till individuella inskrivningssamtal och får möjlighet att träffa oss som är ledare. Samtalet är viktigt för att vi tillsammans med er ska kunna avgöra hur varje konfirmand ska kunna få rätt stöd under konfirmationstiden.

En ny grupp startar hösten 2023.

Anmälan Anmäl dig genom att fylla i formuläret.

Frågor Kontakta Jenny Sjögreen, präst jenny.sjogreen@svenskakyrkan.se 0152-245 38

… och till sist några frågor som kanske dröjer kvar hos dig

Måste man vara kristen för att bli konfirmand?

Nej, det måste man inte. Konfirmationstiden är en tid för att testa kristendomen och att tänka på de stora frågorna som man kanske inte tänker så mycket på med andra. Du vet de där: Varför är jag här? Vem skapade Big bang? Varför smakar koriander så märkligt? Vad händer efter döden? Ja, och allt det andra.

Måste jag konfirmeras om jag är med?

Nej, att säga ja på konfirmationsdagen är ett beslut som du själv ska fatta och du får vara med hela året utan att vara säker på att du vill konfirmeras på konfirmationsdagen.

Måste man vara döpt?

Nej, det måste man inte. Men det kommer erbjudas chans att döpas. Om du vill fullfölja året och konfirmeras så behöver du döpas först. Detta för att konfirmationen är en bekräftelse av dopet, vi säger ja till vårt dop. Det är helt okej att testa på, det finns inget tvång att döpas under konfirmationen.

Varför är det ingen utlandsresa?

Domkyrkoförsamlingen har fortsatt hålla ungdoms- och konfirmandverksamhet igång under pandemitiden och under den tiden bestämt att satsa mer på gemenskap och gruppsammanhållning än upplevelser i form av resor. Det är ett medvetet val att resa inom Sverige och det centrala är att vi får vara tillsammans som konfirmandgemenskap – inte var vi åker.

Kommer jag hamna med mina vänner?

I största möjliga mån försöker vi göra grupperna så att alla får gå med dem de önskar, men blir en grupp full kan vi inte göra så mycket.

Kommer jag att få en plats?

Alla som vill vara med i våra grupper ska få det, försöker vi tänka. Detta gäller till exempel dig som går i 9:an, dig som bor i en annan församling. Hör gärna av dig om du funderar på något.

Jag är osäker på om jag vill vara med?

Kom och testa om konfirmation kan vara något för dig. Du kan också fråga någon eller några på din skola som konfirmerat sig om hur de hade det. Hör gärna av dig om du har frågor.

Konfirmation – Livets chans

Församlingens konfirmandledare laddar nu om för att starta fyra nya konfirmandgrupper: tre för ungdomar födda 2008 och en för dem som går i gymnasiet.