Konfirmation

Vad gör vi här? Vad är min uppgift i världen? Vem är Gud? Kan jag alltid vara mig själv? Varför händer onda saker i världen? Vem är jag? Det är säkert många frågor som snurrar i ditt huvud. Men det är inte bara hos dig det snurrar! Varje år konfirmeras 30 000 tonåringar i Svenska kyrkan. Att konfirmeras handlar om de stora samtalen, de nya vänskaperna, att få chans att möta kristen tro i ljuset av ditt eget liv och allt annat som du tycker är viktigt. Välkommen som konfirmand i Domkyrkan!

Konfirmation

Du som är född 2006 kommer i juni att få en inbjudan hem i brevlådan att delta i Domkyrkoförsamlingens konfirmandgrupper. I varje grupp erbjuds du en trygg gemenskap och en plats där alla är välkomna.  

Hör av dig om du undrar något som inte besvaras i texten här.

Vi gillar att provtänka tillsammans: alltså att dina tankar och känslor alltid får plats och vi ger dig chansen att testa de kristna tankarna och att leva som kristen. Vi gillar frälsarkransen, bibeln och detta med att leva som pilgrim och massa annat som vi gärna delar med dig. Konfirmationen är ett utmärkt ställe att lära känna sig själv lite bättre och även hitta nya vänskaper och sammanhang!  

Vi vill starta tre grupper i höst, anmälan här nedan

Konfirmand Sommar

Sommaren är bäst i Sverige, säger många. Denna grupp åker på sommarläger, drygt en vecka, till en naturskön plats i Sverige. Detta är ett alternativ för dig som uppskattar bad, gemenskap, paddlar kanot, sköna stunder i solen, vandring och allt annat som hör ett sommarläger till. Vi ses några söndagar för att börja lära känna varandra, för att sedan inleda sommarlovet tillsammans.

Det är också ett alternativ för dig som tycker att söndagar är en bra dag att ses på, och vi kommer att ses några timmar en söndag i månaden. Vi ses för att lära känna varandra lite innan vi åker i väg, vi äter mat tillsammans och vi försöker pilgrimsvandra tillsammans för att komma ut och upptäcka nya platser kring Strängnäs. Sankt Eskils källa till exempel eller varför inte Härads kyrka?

Vi tror att gemenskapen i att leva och bo tillsammans på sommarlägret är något unikt, som många av oss bara gör en gång. Kopplar bort allt annat och bara är. Under hela konfirmationstiden kommer vi att prata om kristen tro, den egna tron, relationer och allt annat mellan himmel och jord.

Vi tror att kristen tro har med hela livet att göra och det får vi pröva på under våra söndagar och vår tid under sommaren! Vi kommer att ägna vår lägervecka åt att lära känna varandra ännu mer, diskutera men också ge oss själva tiden att njuta av sommaren.

När: Söndagar en gång i månaden med start i november

Läger: Läger i början av sommarlovet 2021, övernattning i Domkyrkan i början av 2021

Konfirmation: preliminärt 4/7 2021

Kostnad: Kostnadsfritt

Anmälan: Anmäl dig här! 

Konfirmand Påsk 1

Denna grupp ses efter skolan på onsdagar varannan vecka, precis som Påsk 2. Under våra onsdagar lägger vi fokus på att lära känna varandra, göra övningar, och tillsammans utforska den kristna tron. Påskgrupperna är planerade att åka tillsammans på läger under påsklovet. Så vi börjar i det mindre formatet som är vår egen grupp, men reser tillsammans i en större gemenskap. Varje grupp har egna ledare, även på lägret, men vi gör en del tillsammans.

Vår tanke är att vi ska åka till England, till den lilla staden Walsingham, som vi tror har något unikt att visa er. Vi planerar också för en dag i London, med allt vad den staden har att erbjuda. Walsingham är en spännande plats med mycket att berätta om kristen tro, och som ger oss chansen att uppleva en annan kultur. Det är också ett lysande tillfälle att pröva din engelska, men det är förstås inget krav att man måste kunna prata engelska.

Detta gäller förstås om världsläget och pandemin tillåter att vi reser utomlands. Tillåter inte läget att vi reser så kommer vi att se till att ordna en lägervecka för oss i Sverige under påsklovet.

När: Onsdagar jämna veckor med start 30/9. 16:00-19:00 med fika och avslutande mässa i Domkyrkan.

Läger: Läger på påsklovet (vecka 14) 2021 samt övernattning i Domkyrkan under hösten

Konfirmation: preliminärt 25/4 2021 kl 11:00 Strängnäs domkyrka

Kostnad: 2000kr (Det är möjligt att söka ekonomiskt bidrag från Domkyrkoförsamlingen)

Anmälan: Gruppen är fullbokad. Vid frågor, kontakta Catharina Carlsson.

 

Konfirmand Påsk 2

Detta är den andra onsdagsgruppen, med liknande upplägg som Påsk 1, men med andra ledare och denna grupp ses ojämna veckor.

När: Onsdagar ojämna veckor med start 7/10. 16:00-19:00 med fika och avslutande mässa i Domkyrkan.

Läger: Läger på påsklovet (vecka 14) 2021 samt övernattning i Domkyrkan under hösten

Konfirmation: preliminärt 9/5 2021

Kostnad: 2000kr (Det är möjligt att söka ekonomiskt bidrag från Domkyrkoförsamlingen)

Anmälan:  Gruppen är fullbokad. Vid frågor, kontakta Catharina Carlsson.

 

… och till sist några frågor som kanske dröjer kvar hos dig

 

Måste man vara kristen för att bli konfirmand?

Nej, det måste man inte. Konfirmationstiden är en tid för att testa kristendomen och att tänka på de stora frågorna som man kanske inte tänker så mycket på med andra. Du vet de där: Varför är jag här? Vem skapade Big bang? Varför smakar koriander så märkligt? Vad händer efter döden? Ja, och allt det andra.

Måste man vara döpt?

Nej, det måste man inte. Men det kommer erbjudas chans att döpas, om du vill fullfölja året och konfirmeras så behöver du döpas först. Detta för att konfirmationen är en bekräftelse av dopet, vi säger ja till vårt dop. Det är helt okej att testa på, det finns inget tvång att döpas under konfirmationen.

Kommer jag hamna med mina vänner?

I största möjliga mån försöker vi göra grupperna så att alla får gå med dem de önskar, men blir en grupp full kan vi inte göra så mycket.

Blir det någon utlandsresa?

Vi hoppas det, men just nu går det av förklarliga skäl inte att lova det. Är det inte möjligt att resa under våren nästa år kommer vi att erbjuda ett läger i Sverige under påsklovet. Årets konfirmander har lärt oss att det inte handlar om var man reser, utan vad man gör med den tid man får tillsammans!

Hur påverkar pågående pandemi konfirmationen?

Domkyrkoförsamlingen har fortsatt hålla ungdoms och konfirmandverksamhet igång under denna tid, och har den avsikten även under hösten. Vi är noggranna med hygien och vad vi gör för typ av aktiviteter tillsammans. Vi gör det bästa av tiden vi får tillsammans!

Information och ansvarig ledare: Catharina Carlsson, ungdomspräst,
catharina.carlsson@svenskakyrkan.se,  0152- 245 23

Särskolekonfirmation

För dig som är särskoleelev och har fyllt 14 år (ingen övre åldersgräns). Vi sjunger, skapar och möter Gud och varandra. Vi träffas ungefär varannan söndag kl 14-17. 

För anmälan och mer information kontakta:
Jenny Sjögreen, präst, 0152-245 38, jenny.sjögreen@svenskakyrkan.se

 

Gymnasiekonfirmation

Hösten 2020 startar en helt ny grupp för dig som inte är konfirmerad och går i gymnasiet.

Våra liv och de stora frågorna om liv, död, mening, utanförskap, gemenskap, relationer och annat, har på många sätt med kristen tro att göra. Ja, det är faktiskt det som kristen tro handlar om. Om du tycker att det är intressant att prata om sådant och vill göra det med andra trevliga människor i din ålder, så tycker vi att du ska hänga på.

Vi träffas i Strängnäs domkyrka några lördagar. Vi gör också några dagsutflykter till andra domkyrkor där vi utifrån upplevelser och utifrån det som finns i kyrkorummet pratar om olika teman som är viktiga i vår tid. Det blir också två helgläger, ett i november och ett i mars. Konfirmation blir i april 2021.

Här anmäler du dig till gymnasiekonfirmation

Mer information
Carina Öjermo, domkyrkopedagog, carina.ojermo@svenskakyrkan.se
0152-245 14
Catharina Carlsson, präst, catharina.carlsson@svenskakyrkan.se 0152-245 23

Catharina Carlsson

Catharina Carlsson

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Präst, Komminister