Konfirmation

Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt. Konfirmationstiden är en chans för dig att utforska ditt liv i relation till dig själv men också till andra. Det är en möjlighet för dig att testa dina åsikter, samtidigt som du får lära dig mer om kristen tro. Du får en plats att vara precis den du är och tänka just som du gör.

Här är en chans för dig att lära känna dig själv och att lära känna nya människor. Du får upplevelser för livet, till exempel att få sova över i Domkyrkan. Hur många kan säga att de gjort det?

Konfirmation

Du som är född 2007 kommer i juni 2021 att få en inbjudan hem i brevlådan att delta i församlingens konfirmandgrupper. I varje grupp erbjuds du en trygg gemenskap och en plats där alla är välkomna.  

Vi gillar att provtänka tillsammans: alltså att dina tankar och känslor alltid får plats och vi ger dig chansen att testa de kristna tankarna och att leva som kristen. Vi gillar frälsarkransen, bibeln och detta med att vara pilgrim och massa annat som vi gärna delar med dig. Konfirmationen är ett utmärkt ställe att lära känna sig själv lite bättre och hitta nya vänskaper och sammanhang. 

För dig född 2007 eller går i årskurs 8 startar hösten 2021 fyra grupper, varav en är särskilt för dig med behov av särskilt stöd. Dessutom en grupp för gymnasister.

Konfirmand Påsk 1

Detta är ett alternativ för dig som tycker att det känns som en bra idé att komma upp till Domkyrkan efter skolan varannan onsdag och pröva livet som konfirmand.

Denna grupp startar med drop-in-fika för att ni sannolikt kommer att komma från olika skolor och det är en möjlighet att prata av sig. I konfirmationsgruppen kanske du känner någon eller några, men du kommer också att lära känna nya vänner och ta din plats i en meningsfull gemenskap.

Under våra onsdagar lägger vi fokus på att lära känna varandra, diskutera, vara kreativa, göra övningar, och tillsammans utforska den kristna tron. Våra onsdagar avslutas med att vi firar mässa tillsammans i Domkyrkan, vi kommer att ha majoriteten av vår träff i Domkyrkan och lära känna den på olika sätt.

Påskgrupperna är planerade att åka tillsammans på läger under påsklovet. Så vi börjar i det mindre formatet som är vår egen grupp, men reser tillsammans i en större grupp. Det är en chans att få uppleva att du är en del av ett större sammanhang, både i samtal, i gemenskap, i tävlingar och i lek. Varje grupp har egna ledare, även på lägret, men vi gör en del tillsammans.

Vi planerar att åka till Stjärnholms stiftsgård, som ligger i närheten av Oxelösund. Stjärnholm är Strängnäs stiftsgård, en samlingsplats för unga och gamla i hela Strängnäs stift. Du vet kanske inte vad ett stift eller en stiftsgård är? Det vet du när du är konfirmerad.

När Onsdagar jämna veckor med start 6 oktober 2021, 16:00-19:00 med inledande drop-in-fika och avslutande mässa i Domkyrkan.

Läger Läger på påsklovet, vecka 16, 2022 samt övernattning i Domkyrkan under hösten.

Konfirmation Preliminärt 1 maj 2022 kl 11:00 Strängnäs domkyrka

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Gruppen är fullbokad, hör av dig om du undrar något

Vid frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90

Konfirmand Påsk 2

Detta är den andra onsdagsgruppen, med liknande upplägg som Påsk 1, men med andra ledare och denna grupp ses ojämna veckor. Kanske passar det dig bättre?

När Onsdagar ojämna veckor med start 13 oktober 2021, 16:00-19:00 med inledande drop-in-fika och avslutande mässa i Domkyrkan.

Läger Läger på påsklovet vecka 16, 2022 samt övernattning i Domkyrkan under hösten

Konfirmation Preliminärt 15 maj 2022

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Gruppen är fulltecknad

Vid frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst, catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90

Konfirmand Sommar

Detta är ett alternativ för dig som tycker att söndagar är en bra dag att ses på och vi kommer att ses några timmar en söndag i månaden. Under våra söndagar så gör vi det som hör konfirmandåret till såsom att diskutera, vara kreativa, sjunga, fira gudstjänst.

Vi äter mat tillsammans och vi försöker pilgrimsvandra för att komma ut och upptäcka nya platser kring Strängnäs. Sankt Eskils källa till exempel eller kanske Södra kyrkogården? Denna grupp åker på sommarläger, drygt en vecka, till en naturskön plats i Sverige. Detta är ett alternativ för dig som uppskattar bad, gemenskap, kanske att paddlar kanot, sköna stunder i solen, vandring och allt annat som hör ett sommarläger till.

Vi ses söndagar för at lära känna varandra, för att sedan inleda sommarlovet tillsammans på lägret. Vi tror att gemenskapen i att leva och bo tillsammans på sommarlägret är något unikt, som många av oss bara gör en gång. Kopplar bort allt annat och bara är.

Under hela konfirmationstiden kommer vi att prata om kristen tro, den egna tron, relationer och allt annat mellan himmel och jord. Vi kommer också att sova över i Domkyrkan. Vi tror att kristen tro har med hela livet att göra och det får vi pröva på under våra söndagar och vår tid under sommaren.

När Söndagar en gång i månaden, med start i oktober 2021.

Läger Läger i början av sommarlovet 2022, övernattning i Domkyrkan i början av 2022

Konfirmation Preliminärt 3 juli 2022

Kostnad Kostnadsfritt

Anmälan Gå vidare till anmälan

Vid frågor Kontakta Catharina Carlsson, präst catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  070-250 60 90

 

… och till sist några frågor som kanske dröjer kvar hos dig

Måste man vara kristen för att bli konfirmand?

Nej, det måste man inte. Konfirmationstiden är en tid för att testa kristendomen och att tänka på de stora frågorna som man kanske inte tänker så mycket på med andra. Du vet de där: Varför är jag här? Vem skapade Big bang? Varför smakar koriander så märkligt? Vad händer efter döden? Ja, och allt det andra.

Måste man vara döpt?

Nej, det måste man inte. Men det kommer erbjudas chans att döpas. Om du vill fullfölja året och konfirmeras så behöver du döpas först. Detta för att konfirmationen är en bekräftelse av dopet, vi säger ja till vårt dop. Det är helt okej att testa på, det finns inget tvång att döpas under konfirmationen.

Kommer jag hamna med mina vänner?

I största möjliga mån försöker vi göra grupperna så att alla får gå med dem de önskar, men blir en grupp full kan vi inte göra så mycket.

 

Hur påverkar den pågående pandemin konfirmationen?

Domkyrkoförsamlingen har fortsatt hålla ungdoms- och konfirmandverksamhet igång under denna tid, och har den avsikten även under hösten. Vi är noggranna med hygien och vad vi gör för typ av aktiviteter tillsammans. Vi gör det bästa av tiden vi får tillsammans.

Information och ansvarig ledare: Catharina Carlsson, ungdomspräst,
catharina.carlsson@svenskakyrkan.se,  0152- 245 23

Särskolekonfirmation

Konfirmation för dig med behov av särskilt stöd. Träffar i en mindre grupp för dig som är 14 år eller äldre. Vi ledare anpassar träffarna efter de behov som finns för att alla ska ges möjlighet att delta på sina egna villkor.

Konfirmationstiden handlar om Gud, livet och det du själv tycker är viktigt. Det handlar om att få erfara och påminnas om av att vi är värdefulla och älskade just som vi är. Vi hör alla ihop och tillför något bara genom att vara. Du får en trygg plats att utvecklas och vara du på.

Konfirmationsgruppen startar i september 2021 och själva konfirmationen äger rum 20 februari 2022.

Vi samtalar, skapar, sjunger, åker på läger om det är möjligt. Vi närmar oss på olika sätt vad kristen tro kan innebära tillsammans med varandra.

Alla deltagare bjuds in till individuella inskrivningssamtal och får möjlighet att träffa oss som är ledare. Samtalet är viktigt för att vi tillsammans med er ska kunna avgöra hur varje konfirmand ska kunna få rätt stöd under konfirmationstiden.

Vi träffas två söndagar i månaden kl. 13-15. Vi är med i Mässa med tecken en gång i månaden kl. 14 i Domkyrkan och avslutar med fika ca kl. 15

Inskrivningssamtal augusti och september. Träffar: 12 september, 3 oktober, 17 oktober, 7 november, 21 november. Läger eller dagar hemma: 4–5 december, 19 december, 16 januari, 30 januari, 13 februari. Konfirmationen sker den 20 februari.

Anmälan Gå vidare till anmälan

Vid frågor Kontakta Jenny Sjögreen, präst jenny.sjogreen@svenskakyrkan.se  0152-245 38 och Magnus Zettervall, pedagog magnus.zettervall@svenskyrkan.se  0152-245 60

Gymnasiekonfirmation

Blev konfirmationen inte av när du gick i 8:an? Eller har du blivit nyfiken på det här med tro och livsfrågor under det senaste året? Det finns alltid en chans till konfirmation, till exempel när du går på gymnasiet.

Möjligheten till gymnasiekonfirmation återkommer läsåret 2022/2023, men hör gärna av dig redan nu om du är intresserad. Är ni några stycken så startar vi en grupp redan hösten 2022.

Anmälan Gå vidare till anmälan

Mer information Catharina Carlsson, präst, catharina.carlsson@svenskakyrkan.se  0152-245 23

Catharina Carlsson

Catharina Carlsson

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Präst, Komminister

Jenny Sjögreen

Jenny Sjögreen

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Präst, Biträdande kyrkoherde.

Magnus Zettervall

Magnus Zettervall

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Församlingspedagog