Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon: +46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - Välkommen till dop!

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud.

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det. Gud vill vara oss nära livet igenom, befria oss från allt som förlamar och på så sätt förnya våra livsmöjligheter.

Genom dopet ges delaktighet i den kristna kyrkans världsvida gemenskap och medlem­skap i Svenska kyrkan.

Hur går ett dop till?

Följ länken för att se gudstjänstordningen för dop:

Dopgudstjänst (PDF)

Tips på doppsalmer

Följ länken och lyssna på olika doppsalmer.

Lyssna på doppsalmer (länk till annan sida)

Prislista hyra av lokal i samband med dop

Vanliga frågor och svar om dop

Kostar dopet något?
Dopet kostar dig ingenting om det
arrangeras i din församlings kyrka. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår.

Var kan mitt barn döpas?
De flesta dop i domkyrkoförsamlingen sker i domkyrkan men du kan också välja att få ditt barn döpt i Aspö kyrka eller S:t Petri kapell. Dopgudstjänsterna äger rum på lördagar eller i samband med högmässan på söndagar.

Hur gammalt ska barnet vara?
Ofta är det små barn som döps vid några månaders ålder, men det finns inga regler för hur gammal en person ska vara vid dop. Det går också bra att syskon döps vid samma tillfälle.

Kan jag låna dopklänning?
I domkyrkoförsamlingen har vi flera dopklänningar till utlåning vid dop. Mer info om detta kan du få i samband med bokning av dop.

Finns lokal att hyra för dopkalas?
Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt, tillsammans med familj, släkt och vänner. Du har möjlighet att hyra Stora salen i Domherren - Kyrkans Hus för att ha dopfest.

För bokning och mer information om dop:

Margareta Bratt Johansson

På teckenspråk: